funiQ logo

Tatabánya sziklamászó hely (via ferrata)

Tatabánya fölött magasodik a bánhidai csata emlékét őrző Turul-emlékmű, amely az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a környéken. Ennek közelében adták át 2014 novemberében hazánk második via ferrata hálózatát.

A németül klettersteignek, olaszul via ferrátának nevezett „vasalt út“ egy Magyarországon is egyre népszerűbb szabadtéri sport helyszíne. A környező országokban számos csoport által űzött sport olyan túraútvonalakon vezet, ahol előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek teszik lehetővé az előrehaladást.

Az újonnan épült három fix drótköteles sziklamászópálya tovább növeli Tatabánya turisztikai vonzerejét.

A tatabányai via ferrata három „vasalt út“ szakaszból áll. A klettersteig útvonalakat nehézségi szint alapján általában „A“-tól „F“-ig sorolják be, ahol az „A“ betűvel jelzett utak könnyen végigjárhatók, míg az „F“ betűvel jelöltek teljesítését kizárólag gyakorlott, profi via ferrátázóknak ajánlják.

A tatabányai utak közül a leghosszabb, „C/D“ nehézségi kategóriába sorolt, vagyis nehéz, de még nem nagyon nehéz a teljesítése. Az út hossza 300 méter, útvonala változatos terepen vezet végig, sétálós szakaszok és az izmokat keményen megdolgoztató részek váltják egymást. Az útszakasz egyből a legnehezebb szakasszal indul: egy közel függőleges felszökellés vár ránk kezdésnek. Emellett több kötélhíddal is szembesül az, aki nekivág a HÉT VEZÉR út nevet viselő szakasznak.

A HÉT VEZÉR út könnyített változata az ÖT VEZÉR út, amely a hosszabb út kezdő, szinte függőlesen álló felszökellését kihagyva, az első hosszabb vietnami hídnál kezdődik. A 260 méter hosszú vasalt út „C”-s, vagyis közepesen nehéz besorolást kapott. Az 1-1,5 óra alatt végigjárható utat sportos, 150 cm fölé nőtt gyerekek is teljesíthetik.

A nagyon nehéz, „D/E“-s csoportba tartozó TURUL út a legrövidebb a három tatabányai út közül, ennek hossza 100 méter. Ez a vasalt út végigvezet a Turul-emlékmű alatt.

A KATA út az extrém nehézségű, „E“ kategóriába sorolt klettersteigek közé tartozik. 150 méteres hosszával megelőzi a szintén „E“-s cseszneki via ferrata Tálos Zoltán emlékútját, szintkülönbsége is nagyobb, mint bakonyi társának. A TURUL út és a KATA út csak gyakorlott via ferrátásoknak ajánlott!

A klettersteig túrákhoz speciális felszerelés szükséges, ami elengedhetetlen a biztonságos mászáshoz. Ha csak kipróbálni szeretnéd a via ferrátázást, az eszközöket bérbe is veheted, nem kell megvásárolnod. A felszerelés részét képezi egy, az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) által jóváhagyott via ferrata szett, hegymászó sisak és via ferrata beülő, valamint ajánlott egy via ferrata kesztyű használata is.

Ha a via ferráták bejárása után még túráznánk egy kicsit, Tatabánya közelében számos túraútvonalat találhatunk. Emellett a környékbeli települések, például Tata, Vértesszőlős, Várgesztes is izgalmas célpontjai lehetnek a kirándulni vágyóknak.

További információ a cuha-völgyi via ferrata oldalán érhető el: www.vasaltutak.hu/hu/tatabanya/

Egyéb via ferrata-helyek

Csesznek sziklamászó hely (via ferrata) Hazánk első három via ferrata, vagyis „vasalt út“ túraútvonala a cseszneki Kőmosó szurdoknál épült, azóta pedig két újabbat is kialakítottak itt. A kezdőtől az extrém nehezen teljesíthető útvonalak között a gyerekek, edzetlen felnőttek, és a gyakorlott mászók is megtalálják a nekik megfelelőt.

Cuha-völgyi sziklamászó hely (via ferrata) A túrázók körében nagy népszerűségnek örvendő Cuha-völgyben 2015-ben alakították ki ezt a két „vasalt utat“. A 350 méteres pálya tökéletes választás kezdő via ferrátázóknak és gyerekeknek, a 130 méteres útvonal a már gyakorlott mászóknak nyújthat kivételes élményt.