funiQ logo

Gyermekvasút (Széchenyi-hegy - Hűvösvölgy), Budapest

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  340 m
Össz. lejtő: -110 m
Magasság max.: 472 m
Magasság min.: 233 m

A szépséges budai tájon át robogó, gyerekek által üzemeltetett vasút igazi fővárosi kuriózum. 2015-ben a Guinness-rekordok közé is bekerült a vonal, mint a világ leghosszabb, gyerekek által üzemeltetett vasútja. A Széchényi-hegy és Hűvösvölgy közti 11,2 km-es távot átlagosan 40-45 perc alatt teszi meg a szerelvény.Nyaranta gőzvontatású nosztalgiavonatok is közlekednek az útvonalon.

A 10-14 éves gyermekvasutasok munkáját felnőttek ellenőrzik, de a munka javát ők végzik, így nagy felelősség hárul rájuk. A gyerekek szolgálatuk alatt a vasúthoz tartozó összes szerepben kipróbálhatják magukat.

a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása
A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása Fotó: funiQ
 • a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása
  A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása Fotó: funiQ
 • a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásának jegypénztára
  A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásának jegypénztára Fotó: funiQ
 • A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásának váróterme
  A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásának váróterme Fotó: funiQ
 • Gyermekvasút
  Gyermekvasút Fotó: funiQ
 • Gyermekvasút a Széchenyi-hegyen
  Gyermekvasút a Széchenyi-hegyen Fotó: funiQ
 • Gyermekvasút a Széchenyi-hegyen
  Gyermekvasút a Széchenyi-hegyen Fotó: funiQ
 • mozaik a Gyermekvasút végállomásának épületében
  Mozaik a Gyermekvasút végállomásának épületében Fotó: funiQ

A kisvasutazás élménye és a páratlan budai táj mellett az útvonal több látnivalót is kínál. A vasúttal könnyen megközelíthetjük többek között a budakeszi Vadasparkot, az Erzsébet-kilátót, a fogaskerekűt, a libegőt, a Normafát, a csillebérci kalandpályát, illetve a Gyermekvasutas Múzeumot. Szépjuhászné állomás közelében még egy XIII-XIV. századi pálos kolostor romjait is láthatjuk. Gyerekes családok kipróbálhatják az erdei játszótereket is a Széchenyi-hegy, Virágvölgy és Szépjuhászné megállóknál.

a Gyermekvasút Szépjuhászné megállója
A Gyermekvasút Szépjuhászné megállója Fotó: funiQ

A gyerekek által üzemeltetett keskeny nyomközű vasút ötlete 1947-ben fogant meg, és a rákövetkező évben már meg is kezdték az építését. Először ugyanebben az évben átadták a Széchenyi-hegy és Virágvölgy állomásig tartó szakaszt, majd 1950-ig épült meg a teljes, Hűvösvölgyig tartó nyomvonal.

Gyermekvasút a budai hegyekben

Az eleinte Úttörővasútnak hívott intézmény célja az volt, hogy megismertesse a gyerekekkel a vasúti közlekedést, illetve hogy összeköttetést biztosítson az ugyanebben az időben épülő csillebérci gyerektáborral. Több évtizedes működés után, a rendszerváltás évében teljesen újjáépítették a vasúti pályát, nevét Gyermekvasútra változtatták, a gyerekvasutasok pedig világoskékre cserélték a vörös színű nyakkendőjüket. Bár eleinte visszaesett a látogatottsága, az 50. évfordulós rendezvénysorozat sikeresen újra népszerűsítette a szolgáltatást, és ismét kedvelt látnivaló lett, sőt a vasutasság is egyre több gyerkőcöt érdekel mostanság.

Évente kétszer, egy négy hónapos tanfolyam elvégzése után avatnak új gyermekvasutasokat, akik nagyobb társaik, illetve a felnőttek felügyelete alatt állnak munkába.

A gyermekvasút és a gyermekközösség története iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni a Hűvösvölgy állomásnál kialakított Gyermekvasutas Múzeumba, ahol rengeteg képet és tárgyi emléket tekinthetnek meg.

A Gyermekvasutat ma szülinapi zsúrokhoz is ki lehet bérelni, illetve tartanak a gyerekeknek környezetismereti foglalkozásokat is. Gyereknapot, augusztus 20-át és Mikulást is saját programokkal ünnepli a Gyermekvasút.

A Gyermekvasút hivatalos honlapja és információk az aktuális programokról: www.gyermekvasut.hu