funiQ logo

Zala Zöld Szíve: Letenyétől Kistolmácsig

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

LetenyeZajkBudafapusztai arborétum

illetve

LetenyeKistolmács

I.

A kerékpárút egyik kezdő állomása Letenyén a klasszicista Szapáry-kastély parkja, melyben megcsodálhatjuk a háromszáz éves óriás platán fát – a város jelképét. Ugyanitt a kisváros termálfürdője csábít fürdőzésre.

Szapáry–Andrássy-kastély, ma Fáklya Művelődési Ház

Letenye Letenye híres látnivalója a több száz éves letenyei platánfa, amelynek koronájának átmérője meghaladja a 36 métert. A fa a Szapáry-Andrássy-kastély kertjében található, közelében áll a Makovecz Imre tervezte, tizenkétszög alaprajzú városi könyvtár.

A város határában szőlőhegy magasodik, a Letenyei-Öreghegy, ahol pincemúzeum található. A dombtetőről körbetekintve feltárul előttünk a Mura és a Dráva völgye.

A szőlőhegyről vízmosásokkal szabdalt erdős domboldalon ereszkedhetünk le az erdőkkel ölelt Zajk község határába, ahonnan erdei út vezet a Budafapusztai arborétumhoz.

azáleák a budafai arborétumban

Budafapusztai arborétum, Kiscsehi A 46 hektáros arborétumban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát és cserjét találhatunk. Dél-Zala egyik gyöngyszeme egyaránt megközelíthető Kiscsehi, Kistolmács vagy Bázakerettye irányából. Az arborétum májusban a legszebb, a rhododendonok virágzásakor.

II.

A kerékpározásra kijelölt út másik ága szép fenyő- és tölgyerdőkön keresztül Letenyétől egyenesen Kistolmácsra fut.

Kistolmács Kistolmácson halad át a Dél-dunántúli Kéktúra, és innen indul a csodás tájakon átzakatoló erdei kisvasút is. A település népszerűségéhez nagyban hozzájárul az 1989-ben épült mesterséges tó is, amit strandolók és horgászok egyaránt szívesen használnak.

Kistolmácsi-tó
Kistolmácsi-tó Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Kistolmács hírnevét főként a Kistolmácsi-tónak köszönheti, mely mind a horgászok, mind pedig a fürdőzés és a vízisportok kedvelői számára kellemes kikapcsolódást nyújt. Innen néhány száz méterre áll az erdei kisvasút végállomása, ahonnan - kerékpárunkkal együtt - egészen Lentiig utazhatunk.

Csömödéri erdei kisvasút

Lenti A Kerka völgyében fekvő Lenti három néprajzi táj találkozásánál található (Göcsej, Őrség, Hetés). A termálfürdő, az egykori vár, a római katolikus templom, a Kisvasúti Múzeum csak néhány azok közül a látnivalók közül, amelyekhez érdemes ellátogatni.

A falu feletti dombtetőn szőlőskertek sorakoznak, ahonnan szép kilátás nyílik az egész völgyre.