funiQ logo

Somogyacsa

A megye északkeleti részén fekvő község a Koppány völgyét övező dombsor kisebb emelkedőjére épült. Vasúton nem közelíthető meg, Kaposvár és Siófok irányába reggelente indulnak az autóbuszjáratok. A falu külterülete a nagyjából 10 fő által lakott Gerézdpuszta.

Somogyacsa

Túraajánlatok

Látnivalók

Pogány dombi földvár A falutól nyugatra található a Pogány-domb nevű gerinc, amelynél egy egykori földvár nyomait találjuk. A várról történeti adat nem maradt fent. Szerkezetileg két sánccal és árokkal körülvett részből állt.

Szent Flórián-templom A késő barokk templom az 1700-as évek második felében épült, tornya későbbi bővítés eredménye. Az egyhajós épület csehboltozatos kialakítású.

Gerézdpuszta, Somogyacsa külterülete, hátul a Szent Márton-kápolna

Kálvária A barokk kálváriastációk téglából készültek 1780-1784 között, ám sajnos a keresztút ábrázolásai hiányoznak a fülkékből.

Szent Márton-kápolna Gerézdpuszta külterületen található az 1892-ben épült, klasszicizáló kápolna. Belsejébe kis harangtornyán keresztülhaladva lehet belépni.

Szolgáltatások

Mészáros pince és bemutató méhészet

A bemutató méhészetben a látogatók megismerkedhetnek a méhészet fogásaival, a méhekkel kapcsolatos munkákkal. A vendéglátók igény esetén méz kóstolóval állnak a vendégek rendelkezésére. A pince és környezete ideális helyszínt biztosít a családok, baráti társaságok és cégek rendezvényei számára.

Nyitvatartási idő: A szolgáltatások előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.

Cím: 7284 Somogyacsa, Legelő dűlő 069/2 hrsz Tel.: +36 30 989 7336

 

Története

Az első írásos emlékek 1406-ból maradtak az utókorra a településről a kisnemesek és a veszprémi püspök birtokaként említve. A későbbiekben elnéptelenedett pusztát 1746-ban Padányi Bíró Márton püspök telepítette újra; a század második felében római katolikus templom is épült. A hódoltság utáni időkben nagyszámú sokác család talált otthonra Somogyacsán. A Koppány-folyó szabályozásával a terület alkalmassá vált a mezőgazdasági művelésre. 1750-ben megindult a felekezeti oktatás, az iskolaépület 1874-ben készült el.

A XIX. század fordulóján a település lakóinak 10%-a kivándorolt, a következő évtizedekben folyamatosan csökkent a népesség. Az 1932-es földreform idején 233 holdnyi szántóföldet és 1,8 holdnyi házhelyet osztottak ki a nincsteleneknek és a kisparasztoknak.

A háború után minden igénylő földterülethez jutott, megalakult a földműves-szövetkezet, s megoldódott a terményfelvásárlás. 1948-ban bevezették a villanyt a lakóházakba, két év múlva pedig önálló tanács alakult. Az 1960-ban szerveződött Aranykalász Szövetkezet 1974-ben pedig beleolvadt a Koppányvölgye Tsz-be.

Somogyacsa községhez tartozik Gerézdpuszta, melyet már egy 1332-37-es pápai tizedjegyzék is megemlít, a XVIII. században pedig Keresztipusztaként szerepelt. Ma is lakott hely, a 2011. évi népszámlálás alapján lakosságszáma 10 fő.