funiQ logo

Kisbárapáti

A közel 400 fős község a Mocsoládi erdő két területe által közrefogott vidéken fekszik. A Koppány folyó mentén lévő Kisbárapáti erdői gazdag élővilágot rejtenek. A vadállományban nem ritka az őz, a szarvas és a vaddisznó sem, így a terület a vadászok kedvelt célterülete.

Kisbárapáti látképe
Kisbárapáti látképe Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Túraajánlatok

Látnivalók

Mocsoládi erdő A több mint 2,5 ezer hektáros, két, egymástól elkülönült területen fekvő védett erdőben több védett növény- és állatfaj él. Bonnya központjától közel 2 km-re kezdődik az erdő határa, ahol vidrák, szarvasbogarak és nagy tűzlepkék is megbújnak.

Bári horgásztó Kisbárapátitól Fiad felé haladva, az úttól kb. 1 km-re találjuk meg a 3,5 hektáros horgásztavat. Ha a horgászás élménye nem villanyozna fel bennünket, a tóhoz akkor is kimehetünk, annak szép, nyugodt környezetében tehetünk egy könnyű sétát.

Nagy Szent Teréz-templom Az 1770-es évek végén épült barokk stílusú római katolikus templomban található oltárképeket id. Dorfmeister István alkotta, kupoláját Franz Xaver Bucher freskói díszítik. A templomot a 2010-es években kívülről és belülről is felújították.

Nagy Szent Teréz-templom hátulja
Nagy Szent Teréz-templom hátulja Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

I. és II. világháborús emlékmű Az I. és II. világháború helyi hősi halottainak tiszteletére állíttatták a téglából kirakott kapu formájú emlékművet. A kapu alatt egy emléktábla áll, ezen vannak feltüntetve az elhunytak nevei.

Szolgáltatások

Jó Napot! Kemping

A Jó Napot! kemping két, új utakat kereső holland, Esther és Henk ötlete volt. Az útkeresés Magyarországon, Kisbárapátiban ért véget, amely szerelem volt első látásra. A kempingben 15 db nagy, 110 és 150 méter közti helyet kínálnak, valamint két, kétszemélyes luxus apartmant saját kerttel és terasszal. Ezen kívül bérelhető két teljesen felszerelt lakókocsi és 2 eredeti mongol jurta is.

Nyitvatartási idő: előzetes időpont egyeztetés alapján.

Tel.: +36 84 375 172, +36 30 896 5601 E-mail: info@jonapot.eu Honlap: www.jonapot.eu

Története

A község több hajdani település nyomát őrzi határában: az egyik Gyisznó néven szerepelt már az 1055-ös Tihanyi alapítólevélben. 1267-ben a Szentszék ezt a birtokot Gyesznó vagy Apáti néven erősítette meg a tihanyi apátság részére. Az 1211-es összeírás szerint Apáti mellett létezett a Füzegy nevű helység, ennek a kettőnek az összevonásából lett Füzeapáti. Az 1232-37. évi tizedjegyzékben már megtalálható a Bar településnév is. 1500-ban a Szakadáti családnak voltak itt birtokai, és feljegyezték az Óbár, Újbár helyneveket.

A török koppányi megtelepedését követően a települések többsége elpusztult, az 1573-74-es török kincstári adó lajstromban Óbár hat adózó házzal szerepelt. A hódoltság után a veszprémi püspökség birtoka lett a környék. 1772-ben Kisbárnak már volt elemi iskolája és katolikus plébániája is.

kőkereszt a községben
Kőkereszt a községben Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

1785-ben 839 lakost számláltak. A lélekszám 1848-ra elérte a 928 főt, a századfordulón pedig meghaladta az ezret. Az 1871-es községtörvény eredményeként létrejött a Kisbári körjegyzőség, amelyhez Bonnya és Fiad is tartozott. A település neve 1907-ben lett hivatalosan Kisbárapáti.

Az 1930-as években megalakult a tejszövetkezet, a községben évente kétszer tartottak állat- és kirakodóvásárt. Az 1940-es években Báripusztán egy teljesen új utcasor jött létre, amelyet azóta elhagytak, a házakat lebontották. Az első tsz-ek 1956-ig működtek, majd 1960-ban alakult meg a Kossuth Mgtsz, amely 1995-ben mezőgazdasági szövetkezetre változtatta a nevét.