funiQ logo

Bonnya

A Somogy megyei Bonnya lakóházaira a hosszházas, tornácos típus jellemző, melyből ma is szép számmal találhatunk a községben. Ezek nagy részét eredeti alaprajzi elrendezésében, formájában állították helyre, néhány épületnek az utcai homlokzatán még a korabeli vakolat-díszítések is megtalálhatók. A Kaposvártól nagyjából 40 km-re fekvő, közel 200 fős településen átfolyik a Koppány-patak. 

A minőségi falusi turizmus jelentős bázisa az itt található Somogy Kertje Üdülőfalu, ahol a szálláslehetőség mellett a látogatókat lovarda, teniszpálya, szauna várja, valamint lehetőség van kerékpárbérlésre, és az íjászatot is ki lehet próbálni. Az üdülőfalu épületeinek egy részét a népi stílusjegyek megőrzésével újították fel, ezért helyi védettség alatt állnak.

Bonnya látképe
Bonnya látképe Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Túraajánlatok

Látnivalók

Evangélikus-református templom Az 1883-ban épült, az evangélikus és a református felekezet által egyaránt használt templom Bonnya egyetlen temploma.

Mindenszentek-kápolna és Vida kereszt A kápolnát a korábbi iskola épületében alakították ki, ma itt tartják a római katolikus hívők a miséket. Az épület előtt harangláb, mellette kőkereszt áll.

Fából készült faragott oltár Bonnya központjából indulva egy közel 5 km-es sétányira találjuk a gazdagon díszített, fából készült oltárt, amelynek lábánál két női alak szobrát láthatjuk. Innen pedig még egy fél km-re van az 1909-ben állított Bödő – Takács kereszt.

Mocsoládi erdő A több mint 2,5 ezer hektáros, két, egymástól elkülönült területen fekvő védett erdőben több védett növény- és állatfaj él. Bonnya központjától közel 2 km-re kezdődik az erdő határa, ahol vidrák, szarvasbogarak és nagy tűzlepkék is megbújnak.

Szolgáltatások

Somogy Kertje Üdülőfalu

A Somogy Kertje Üdülőfalu egy 5 házból álló szálláshely, a Külső-Somogyban található Bonnya faluba szervesen beépülve. Felépítésében, elrendezésében eltér egy átlagos szállodától, ugyanakkor a hagyományos falusi turizmushoz képest színvonalasabb szálláslehetőséggel és gasztronómiai kínálattal rendelkezik. Különlegességét többek között az adja, hogy házai egymástól nagyjából 20-50 m távolságra helyezkednek el, legtávolabbi házunk a központi épülettől mintegy 900 m-re, a falu másik végén található.

A Somogy Kertje Étterem kínálata alapvetően a klasszikus, magyaros ízeket nyújtja, ám idényjelleggel, valamint előzetes rendelésre tájjellegű ételekkel, vagy akár különleges ízvilágú fogásokkal is szolgál.

Nyitvatartási idő: Nyári időszak (május 01 – szeptember 15) Recepció: 08:00 – 21:00 Étterem: 11:00 – 22:00 (félpanziós vacsora 19:00-tól) Téli időszak (szeptember 16 – április 30) Recepció: 08:00 – 20:00 Étterem: 11:00 – 21:00 (félpanziós vacsora 18:00-tól)

Tel.: +36 84 376 165 (Ridetz Gábor – üdülőfalu vezető), +36 30 663 5656 (recepció nyitvatartási idejében) E-mail: info@somogykertje.hu Honlap: www.somogykertje.hu

Somogy Kertje Üdülőfalu főépülete
Somogy Kertje Üdülőfalu főépülete Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Somogy Kertje Üdülőfalu medencéje
    Somogy Kertje Üdülőfalu medencéje Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Somogy Kertje Étterem terasza
    Somogy Kertje Étterem terasza Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Somogy Kertje Üdülőfalu Kisháza
    Somogy Kertje Üdülőfalu Kisháza Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Somogy Kertje Üdülőfalu Nagyháza
    Somogy Kertje Üdülőfalu Nagyháza Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Absorb vendégház

Az Absorb Kft. 3 különleges, egyedien berendezett házában 9 szobával várja a vendégeket. A Panniház, a Színesház és a Szveticsház szobánként és házanként egyaránt kivehetők. A nagy udvarokban a hangulatos kiülőkben élvezhetik a csodálatos kilátást és kipróbálhatják a kemencéket, grillezőket. Szívesen segítenek programjaik kialakításában, minden évszakban, minden korosztálynak, családoknak, baráti társaságoknak és cégeknek egyaránt. Borospincék, állatsimogatás, biogazdaság, lovaskocsizás, túra ajánlatok, extrém túralehetőségek, a környék látnivalói és a falusi életforma bemutatására egyaránt lehetősége van az érdeklődőknek.

A szálláslehetőségek között szerepel egy vadász ház is, Bonnyától 5 km-re egy erdő közepén, amely csak csoportok részére bérelhető.

Nyitvatartási idő: Előzetes időpont egyeztetés alapján.

Tel.: +36 30 592 1551, +36 30 412 7817, +36 30 471 2487 E-mail: info@absorb.hu, info@videkirendezvenyek.hu Honlap: www.absorb.hu

Története

A település első írásos említése 1229-ből származik, ahol Bonnyát Villa Budunna néven említik, száz évvel későbbi előfordulásakor azonban már Bonyának nevezik. Mai nevét 1536 óta használják.

a község környéke madártávlatból
A község környéke madártávlatból Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

A török hódoltságot követő években előbb a Harrach- és a gróf Esterházy család, később a Hunyadi család birtoka lett. Az utóbbi földesúr svábokat telepített be Bonnyába az 1780-as években. Az 1947-es kitelepítések során 231 helybelit indítottak Németországba, helyükre a Felvidékről kitelepítettek kerültek.

Bonnyához tartozik a Bonnyapuszta, amely a község máig lakott külterülete a Szántódot Kaposvárral összekötő út mellett. Bonnyán és Bonnyapusztán már 1940-ben megalakították a Magyarországi Németek Szövetségének helyi csoportját, tagjai németeknek vallották magukat. Emiatt főleg a svábokat vitték a szovjetek „malenkij robotra". A községi iskola mellett Bonnyapusztán 1949-ben létesítettek általános iskolát, amelyben 1966-ig tanítottak. A 2010-es évek elején közel 40-en lakták Bonnyapusztát.