funiQ logo

Soproni-hegység

A Soproni-hegység csak részben található Magyarország területén, jelentős része átnyúlik Ausztriába. A magyarországi részt északról és keletről az Ikva völgyét övező Soproni-medence, délről a Kabold–Fülesi-dombság, nyugatról a Rozália-hegység, északnyugatról pedig a Vulka-medence határolja.

kilátás a Sörházdombi kilátóból a Károly-magaslat felé
Kilátás a Sörházdombi kilátóból a Károly-magaslat felé Fotó: funiQ

A körzetet valójában egy kisebb és egy nagyobb részre oszthatjuk: a nagyobbik a Soprontól nyugatra eső rész (Ágfalva, Harka), a kisebbik a Soprontól keletre eső kristályos palából álló Harkai-kúp, ez utóbbi főleg növényföldrajzi jelentősége miatt védett (Fertőrákos). A pihenésre, túrázásra vágyók számára kiváló lehetőségeket kínál a hegység. A szelíd lankák, hallgatag völgyek között 7 tó, 20 patak és 40-nél több forrás várja a természet kedvelőit, de kalandparkot is találunk a közelben (Lővér Kalandpark)

A Soproni-hegység magyarországi területét 1977. március 30-án tájvédelmi körzetté nyilvánították, kezelője a Fertő–Hanság Nemzeti Park. Legmagasabb pontja az ausztriai Bren-tető (Brenntenriegel, magassága 606 méter), Magyarország területén a Magas-bérc (magassága 557 méter). Számos kilátó található a hegységben, mint például a Károly-kilátó, a Várhely-kilátó, a Gloriette-kilátó (nem azonos a fertőbozival), és a Sörházdombi kilátó Sopronban. Szintén kedvelt turistacélpont a Szalamandra-tó.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák:

Gyalogtúrák:

  • Ciklámen tanösvény (jelzése a fákra festett rózsaszín ciklámen virág)

Sopron-Lövéreket köti össze Várhely (482 méter) érintésével Sopron-Kertvárossal.

  • Zöld jelzés (Z—)

Egy ideig együtt halad a Ciklámen tanösvénnyel, majd a Deák-kút mellett elhaladva Hatvan Ferenc emlékművéhez vezet.

  • Zöld háromszög (Z∆)

Közepesen meredek útvonal közvetlenül a Károly-kilátóhoz (398 méter).

  • Sárga háromszög (S∆)

A régi szánkópálya kanyargós nyomvonalán visz szintén a Károly-kilátóhoz.

  • Kék háromszög (K∆)

Ugyancsak a Károly-kilátóhoz vezető meredek ösvény.

  • Kék jelzés (K—)

A Károly-kilátótól a közeli Dalos-kőig vezet.