funiQ logo

Zselici Csillagpark

A Zselic mintegy 1200 km² kiterjedésű, 45 települést magában foglaló tájegység a Dél-Dunántúlon. Egének tisztasága miatt a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet – ekkor a világon mindössze 4 ilyen címet viselő park létezett.

A terület szívében, Kaposvártól 25 km-re délre található a Zselici Csillagpark, amely a Kaposvárt Szigetvárral összekötő 67-es főúton keresztül könnyen megközelíthető. Tömegközlekedéssel a közeli falvakhoz is el lehet jutni, innen azonban a park további 10 km-re található.

ilyen jól látható a Tejút Zselicen
Ilyen jól látható a Tejút Zselicen Fotó: Sefag Zrt. ©

A park tervezésekor különösen nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak.

A mintegy 3,6 kilométernyi erdészeti út mentén elhelyezkedő csillagvizsgáló, valamint a 25 méter magas faszerkezetű kilátó és 5 információs pont felejthetetlen élményeket nyújthat az univerzum tudományos megismerésére is nyitott természetbarátoknak.

Csillagvizsgáló

A csillagvizsgálóban egy 40 cm tükörátmérőjű távcsövön keresztül vehetjük szemügyre a Holdat, a bolygókat, de még a Szaturnusz gyűrűi is láthatóvá válnak. Egy külön erre a célra kialakított teleszkóp szolgál arra, hogy a Nap jelenségei is biztonságosan bemutathatóvá váljanak.

vetítőkupolás planetárium
Vetítőkupolás planetárium Fotó: Sefag Zrt. ©
  • Csillagvizsgáló
    Csillagvizsgáló Fotó: Sefag Zrt. ©
  • távcső kupola
    Távcső kupola Fotó: Sefag Zrt. ©
  • éjszaka a csillagvizsgálónál
    Éjszaka a csillagvizsgálónál Fotó: Sefag Zrt. ©

A csillagvizsgáló távcsövei emellett arra is alkalmasak, hogy az égbolt csodáiról fényképfelvételeket készítsenek – ezeket az asztrofotókat rendszeresen be is mutatják.

A 840 m²-es épületben emellett van egy planetárium, egy távcsőkupola, két egymásba nyitható előadóterem, egy filmek készítésére alkalmas stúdió, az előcsarnokban pedig interaktív kiállítások és a park meteorit-gyűjteménye tekinthetők meg.

az állandó kiállítás része a meteorit gyűjtemény
Az állandó kiállítás része a meteorit gyűjtemény Fotó: Sefag Zrt. ©

A csillagvizsgáló bejárata előtti parkban található játszótérnek minden egyes eleme valamilyen formában köthető a csillagképekhez, a csillagászathoz.

Információs pontok

A parkban lévő 5 információs pont a park bemutatása mellett a környezeti, tájépítészeti, tájtörténeti, néprajzi, geológiai örökségek megismerését szolgálják az építmények mellett kihelyezett táblák segítségével.

Mind az 5 fainstalláció más és más funkcióval bír, legyen az éppen a vad- és halgazdálkodás szélesebb körű megismertetése vagy a helyi táji építészeti stílus bemutatása. Azonban találunk az információs pontok között olyat is, amely „mini tanteremként” szolgálhat iskolán kívüli, kellemes hangulatú, természetközeli tanórákhoz.

Kilátó

csillagles a kilátóban
Csillagles a kilátóban Fotó: Sefag Zrt. ©

A csillagvizsgáló épületével szemben helyezkedik el a 25 méter magas, faszerkezetű kilátó. Az erdőben, fák között megépült építmény mind az 5 emeletén kitekintőket alakítottak ki, amelyekről szintenként ismerhetjük meg az erdő állományát. A kilátó tetejéről belátható az egész tájvédelmi körzet, de tiszta időben akár a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegységig is elláthatunk.

kilátó
Kilátó Fotó: Sefag Zrt. ©

Programok

A naponta háromszor induló, 2 órás csillagvizsgálói program tartalmazza a csillagászati és természeti kiállítást, az égboltot ismertető előadásokat és filmeket. Derült időben távcső segítségével a Nap is megtekinthető.

Emellett a Csillagpark rendszeresen szervez nappali természetismereti- és éjszakai csillagnéző túrákat, valamint éjszakai távcsöves bemutatókat is.

csillagos égbolt a Ropolyi-tó fölött
Csillagos égbolt a Ropolyi-tó fölött Fotó: Sefag Zrt. ©

A 4-5 kilométer hosszú túrákon a vendégeknek bemutatják az erdei és vízparti életközösségeket, éjszaka pedig szakvezető mutatja be az égbolt főbb látványosságait.

A Zselici Csillagpark hivatalos honlapja: zselicicsillagpark.hu