funiQ logo

Belgrád székesegyház, Szentendre

Szentendrére Belgrád 1521-es eleste óta több hullámban érkeztek szerb menekültek, 1695-től pedig itt volt a Budai Szerb Ortodox Püspökség központja. Szinte egyedülálló módon Szentendrén a XVIII. században szabadon gyakorolhatták vallásukat a szerb ortodoxok, pedig ez máshol csak a katolikusokat illette meg.

Belgrád székesegyház
Belgrád székesegyház Fotó: funiQ

A mai templom egy középkori templom helyére épült, amit Belgrádot elhagyó szerbek építettek - innen öröklődött a mai épület neve is. A székesegyház 1758 és 1764 között épült fel. Tervezője ismeretlen, ám míves kapujait Jung Józsefnek, ablakait pedig Fischer Ferencnek köszönhetjük. A templom homlokzata nyugatra néz, de pravoszláv hagyomány szerint a szentély kelet fele tekint. Harangtornya 48 méter magasan emelkedik Szentendre fölé, így a szentendrei tornyok közül ez a legmagasabb. Külsejének ékességei a kovácsoltvas rokokó kapuk.

Belgrád székesegyház kapuja
Belgrád székesegyház kapuja Fotó: funiQ

Díszes belseje három részre, a nők, a férfiak templomára és a szentélyre tagolódik. Utóbbit nem láthatjuk belépéskor, leválasztja az ikonosztázion, amelyet egy újvidéki mester, Ostovics Vasilije festett és rokokó faragványok díszítik. Padokat nem találunk, mindössze néhány támaszkodót: görögkeleti szokás szerint a hívek állva hallgatják végig a szertartást.

Belgrád székesegyház bejárata
Belgrád székesegyház bejárata Fotó: funiQ
  • Belgrád székesegyház bejárata
    Belgrád székesegyház bejárata Fotó: funiQ
  • sír a Belgrád székesegyház kertjében
    Sír a Belgrád székesegyház kertjében Fotó: funiQ
  • a sírfeliratot már csak a mohák őrzik (Belgrád székesegyház kertje)
    A sírfeliratot már csak a mohák őrzik (Belgrád székesegyház kertje) Fotó: funiQ
  • Szerb Egyházi Múzeum és a Belgrád székesegyház
    Szerb Egyházi Múzeum és a Belgrád székesegyház Fotó: funiQ

A templom bejárata melletti kis épületben lakott a szájhagyomány szerint III. Arsenije pátriárka, ezért ma is pátriárkai épületnek hívják.