funiQ logo

Gyermely

Több mint 1200 lakosú község a Gerecse délkeleti részén, napjainkban a tésztagyáráról ismert.

látkép
Látkép Fotó: funiQ
 • panoráma
  Panoráma Fotó: funiQ

Látnivalók

XV. századi, gótikus eredetű (szentélyrész) a római katolikus templom, de a XVII–XVIII. században barokk stílusban átépítették. Copf berendezése XVIII. század végi.

Szent István király-templom
Szent István király-templom Fotó: funiQ
 • Szent István király-templom
  Szent István király-templom Fotó: funiQ

Érdemes még megnézni az 1786-ban épült református templomot és a parókia épületét, valamint a helyreállított forrást is.

református templom
Református templom Fotó: funiQ
 • református templom, információs tábla
  Református templom, információs tábla Fotó: funiQ
 • forrás, fölötte Szabolcs Péter szobra
  Forrás, fölötte Szabolcs Péter szobra Fotó: funiQ
 • forrás fölötti Szabolcs Péter szobor emléktáblája
  Forrás fölötti Szabolcs Péter szobor emléktáblája Fotó: funiQ

Gyermelyhez tartozik a gyönyörű, vadregényes környezetben fekvő Gyarmatpuszta, a korábbi évtizedek híres-hírhedt pártállami „vadászparadicsoma”. Hajdan Pusztagyarmat néven önálló község volt, 1268-ban már említették, de a törökdúlás alatt elpusztult.

Az egykori Metternich-uradalom ma néhány házas telep, erdő- és vadgazdaság halastóval. Az 1950–70-as években idegen vadak (bölény, muflon, szarvas) honosítását végző vadkísérleti telep működött ezen a helyen. Hatalmas vadaskertjében a Sándor grófok által építtetett, XIX. századi (1850) vadászkastély áll, nem messze tőle pedig az egykori cselédházak, a neogótikus kápolna (1879), valamint klasszicizáló gazdasági épületek találhatók.

A kis dombon álló, lezárt (sír)kápolna gyönyörű rokokó berendezése (padok, oltár, hét hatalmas kagylóból készült szenteltvíztartó) az olaszországi Velencéből származik, a kriptába temették el Sándor Móricot az „ördöglovast”, az épület mögötti másik kriptába pedig kedvenc lovát, „Tatárt”.

A régi szeszgyár mellett egy 600 éves, hatalmas tölgy áll. Gyarmatpuszta a kastélyparkkal, a halastóval és a fenyves borította Góré-hegyel (Gyarmat-hegy) a Gerecse egyik legfestőibb tája, de a kastélypark – akárcsak a közelmúltban – ma sem látogatható szabadon...

Horgászhely: gyermelyi horgásztó

Tel.: +36 30 413 9043
Web: www.horgasz.hu/gyermelyi-horgaszto
kőkereszt Gyermely és Szomor között
Kőkereszt Gyermely és Szomor között Fotó: funiQ
 • pihenőhely a kőkereszt mellett Gyermely és Szomor között
  Pihenőhely a kőkereszt mellett Gyermely és Szomor között Fotó: funiQ
 • szomori panoráma Gyermely irányából
  Szomori panoráma Gyermely irányából Fotó: funiQ

Története

A bronzkor óta biztosan lakott hely, a mai településtől ÉNy-ra, a Német halála nevű dűlő területén egy római arisztokrata sírboltját tárták fel. A feliratos sírkövet a Nemzeti Múzeumban kiállították.

kopjafák
Kopjafák Fotó: funiQ

Gyermely első okleveles említése 1181-ből való, nevét a hagyomány szerint a rajta keresztülfolyó csermelyről kapta. A határában, a Bencevár dűlőben vár állhatott az első Árpád-házi királyok idejében. A törökök kiűzése után a falubelieknek elsősorban a mezőgazdaság jelentette a megélhetést.

Gyermely határának dűlőnevei közül némelynek érdekes eredete van: a hagyomány szerint, a Rákóczi-szabadságharc idején a település ÉNy-i határában, a Német halála nevű dűlő területén verték meg a menekülő labancokat az üldöző kurucok, a Pénzásás dűlőben pedig kincset találtak.

parókia épülete
Parókia épülete Fotó: funiQ

Egyéb érdekességek

A faluban forgatták a Legényanya című filmet.

Legényanya a PORT.hu-n