funiQ logo

Cserhátsurány – Cserháthaláp (gyalog-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 8,5 km
Össz. emelkedő:  130 m
Össz. lejtő: -140 m
Magasság max.: 303 m
Magasság min.: 174 m

Cserhátsurány – Cserháthaláp (8,3 km - Gyalogtúra, Lovastúra)

Cserhátsurányban a Zöldút táblától látni lehet a Szent István király-templomot, ami nyolcszögletű tornya miatt különleges, de innen látható a Jánossy-kastély és a falu központjában található kis tó is. Érdemes indulás előtt egy kis kitérőt tenni a templomba, de akár a domb alatti halastóhoz is. A parkkal szemben található a Polgármesteri hivatal, amelytől balra visz az utunk. Itt a közelben találunk egy élelmiszerboltot is, ahol még vehetünk pár falatot az útra. A Petőfi úton kell végigmennünk, míg az a Bocskai útba torkollik. Itt jobbra fordulva kell elhagynunk a falut, ahol egy nagyon szép keresztet láthatunk.

A kereszttől balra gyalogolunk tovább, majd kb. 130 méter után lesz egy elágazás, ahol jobbra fordulva Varsányba juthatunk el. A mi utunk viszont továbbmegy és balra ágazik le, innen láthatunk egy utat, ami egyenesen felmegy a dombtetőre, és egy másik utat, mely újból balra folytatódik. Nekünk az utóbbi, tehát a balra leágazó út kell. Ezen az úton eljutunk egy, kezdetben szántók határán haladó, majd egy kerítés mellé letérő útvonalra, ami egy gyönyörű erdei ösvényre vezet. Erről az ösvényről nehéz lenne letérni, mivel erre ez az egyetlen útvonal van. Bal kéz felé, a fák között láthatjuk a szemközti domb lábánál épült wellness szállót. Ahogy kiértünk az erdős területről, egy erdősáv mellett haladunk, ahonnan balra fordulunk és délnyugatra megyünk tovább, a dombon felfelé, a vadászleseket összekötő kis ösvényen. Ha ezen a szakaszon végigértünk, mindig csak egyenesen kell haladnunk a dombtetőig. Egy viszonylag sík területen egy erdősáv jobb oldalán is elsétálunk, majd ha kiérünk a domb egyik legmagasabb pontjára, már rálátunk úti célunkra, Cserháthalápra. Erről a pontról egyenesen lefelé vezet egy út, de ez a közútra vinne rá, ezért jobbra fordulunk és lassan leereszkedünk a faluba a temető mellett. A faluban a templom mellett megyünk el, ahol a falu védőszentjeit, Szent Péter és Szent Pál apostolokat ábrázoló oltárkép látható. Ha leértünk ezen az utcán, a Fő úton balra kell fordulnunk, és a focipályáig kell mennünk, hogy elérjünk a Zöldút tábláig. A táblával szemben található egy élelmiszerbolt, ahol tűzoltásként vehetünk ennivalót.

Jánossy-kastély
A cserhátsurányi Jánossy-kastély Fotó: Cserhát Natúrpark ©

CserháthalápCserhátsurány (8,3 km - Gyalogtúra, Lovastúra)

Még indulás előtt betérhetünk a táblával szemben található élelmiszerboltba és feltölthetjük az elemózsiaraktárat. A táblától észak-északnyugatra indulunk el a Fő úton, amíg el nem érünk egy földúthoz, ami a templomhoz megy felfelé. A templom melletti lépcsőn felmegyünk és balra fordulunk, ahogy kiérünk a Petőfi Sándor útra, majd a földúton elhagyjuk a települést. A temető mellett elhaladva jobbra (északkeleti irányba) fordulunk a földúton és felmegyünk a dombra. A dombtetőről fantasztikus kilátás nyílik Cserháthalápra. A településtől nem messze található a Rézparti víztározó, ahol nem csak pihenni lehet, de a helyiek sporthorgászatra is használják a közel kilenc hektáros tavat. A dombról északra menjünk tovább, követve a földutat menet közben bal oldalt egy erdősáv mellett haladunk el. A terep változatos, de amikor az erdősávhoz érünk, láthatjuk, hogy vadászlesek mellett járunk. Az erdei ösvényen, közeledve Cserhátsurányhoz jobb kéz felé a fákon túl egy wellness szállót látunk, amihez egy kis tó is tartozik. A falu határában láthatunk egy keresztet, amely kapcsolódási pont az Országos Kéktúra útvonalával. A Bocskai út vezet be a Petőfi útra, ahol az élelmiszerbolt mellett elhaladva jobb kéz felé találjuk egy kis parkban a Zöldút táblát. 

látkép
Cserháthaláp látképe Fotó: Cserhát Natúrpark ©