funiQ logo

Garáb – Bableves csárda (gyalog-, kerékpáros-, lovastúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 6,5 km
Össz. emelkedő:  230 m
Össz. lejtő: -220 m
Magasság max.: 465 m
Magasság min.: 309 m

Garáb – Bableves Csárda (6,69 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

Garábról elindulva a Petőfi úton jobbra kell fordulni az erdei útra, ahol érdekes módon még közúti jelzőtáblák is vannak az út mentén. Ez az útvonalszakasz az Ipoly Erdő Zrt. Szécsényi Erdészetének erdőgazdálkodást bemutató szakasza is egyben, és a kék túraútvonal mentén halad egy kisebb szakaszon, a Tepke kilátó felé. Ezt az útvonalat is ajánljuk azoknak, akik esetleg több időt szánnak a túrázásra, hiszen páratlan látvány nyílik a kilátóból.

Nagyon szép erdei szakaszokon vezet végig a további útvonalunk. A Szurdok elejéig váltják egymást az erdős és a nyiladékos szakaszok, a Sándor-tanyától tisztább területen vezet az utunk, egészen a Bableves Csárdáig. A Bableves csárdától mehetünk tovább a Zöldúton Cserhátszentivánba, vagy az országos kéktúra útvonalán Alsótoldra. A Bableves Csárdában mindenképp érdemes megkóstolni a palóc gulyást, vagy a sztrapacskás ételeket.

utcakép
Garáb egyik utcája Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Bableves CsárdaGaráb (6,69 km - Gyalogtúra, Kerékpártúra, Lovastúra)

A Bableves Csárdában elfogyasztott babgulyást szépen le lehet járni ezen a túrán, bár arra figyeljünk, hogy ne együk túl magunkat, mert vannak meredekebb szakaszok is. A csárdától keletre induló úton kell megkezdeni a sétát. Ez egy tisztább szakaszon vezet végig, a Bükk-hegyet megkerülve, de csodás kilátás nyílik a Bézmára is.

A Sándor-tanya után erdei szakaszokon haladhatunk tovább, ahol útközben kisebb vadcsapásokat is megfigyelhetünk. Útvonalunk az 572 méteres Macska-hegy irányába megy tovább, és egyre magasabbra kapaszkodik, majd az országos kéktúra vonalához csatlakozik egy nagyjából egy kilométeres szakaszon. Garábra beérve a Petőfi úton eljutunk a falu központjához, ahol egy hangulatos játszótér és egy nyomós kút mellett található a Cserhát Natúrpark Zöldutas táblája.

látkép
Alsótold látképe Fotó: Cserhát Natúrpark ©