funiQ logo

Hollókő – Nagylóc (gyalogtúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 9,5 km
Össz. emelkedő:  230 m
Össz. lejtő: -350 m
Magasság max.: 452 m
Magasság min.: 207 m

Hollókő Nagylóc /Jézus nyoma érintésével/ (9,33 km - Gyalogtúra)

Töltsd le a Cserhát Natúrpark mobilalkalmazást androidra! 

Ez az útvonal végigmegy az Őr-hegy gerincén, ami időszakosan nagyon bozótos, ezért ezt az útvonalat csak a vérbeli dzsungelharcosoknak ajánljuk!

Hollókőről, a parkolóban található táblától elindulunk az Ófalu felé. Elhaladunk egy élelmiszerbolt, egy vendéglátó egység és egy kávézó mellett is, így aki nem készült volna fel a túrázásra, még bepótolhatja. Az Ófaluba nem vezet le ez az útvonal, de aki gondolja, a viszonylag rövidebb táv egy egynapos kirándulás esetében kiegészíthető egy kitekintéssel. A legrövidebb útvonal az, ha a bolt mellett továbbhaladva egyenesen továbbmegyünk a buszmegálló irányába, majd balra fordulunk, és a Dózsa György út mentén (kicsit később elágazik az út, ott is balra fordulunk) a TSZ melletti úton elhagyjuk a falu területét. Nagyon szép kilátás tárul elénk még a TSZ előtti kanyarban, az egykori Öreg-szőlők területének keleti szélén, ezért érdemes fényképezőgépet vinni erre az útra is. Utunk egy legelőterületen visz keresztül, itt figyelmesen haladjunk a villanypásztorok miatt! De gyalogosan közlekedve ügyesen és biztonságosan le lehet emelni a villanypásztor végét. A Nagy-oldalt ívesen megkerülő útvonal a hegy tetejére érve a Diós-laposra ér ki. Innen gyönyörű kilátás tárul elénk Nagylócra, “a Cserhát védelmezőjére”. A közúton figyelmesen haladjunk át! Ebből az irányból dönthetünk úgy is, hogy kicsit Nagylóc felé haladva balra fordulunk, és a szerpentin tetejénél lévő úton haladunk tovább, de dönthetünk úgy is, hogy ahol kibukkantunk az útra, ott viszonylag egyenesen megyünk tovább. Az előbbi kissé lankásabb, és néhol fás területen visz keresztül, míg az utóbbi egy fokozatos emelkedőn megy, ami nyáron, nagy hőségben nem ajánlott. Ezután folyamatos emelkedőt követően jobbra elágazik a Jézus nyomához vezető út. Ehhez a néprajzi értékhez számos legenda kapcsolódik.

Ha megtekintettük Jézus nyomát, visszamegyünk az elágazáshoz, és jobbra kanyarodva felfelé megyünk a 453 méter magas Őr-hegyre, amely nevéből is adódóan már a honfoglalás előtt fontos őrhelye és kultikus pontja volt a környéknek. A magaslaton haladva ismét lehetőségünk nyílik egy kitérőre, a “Kutya-hegy” legmagasabb pontján álló kereszt mellett. Innen az egész falura rálátni. A kereszttől lefelé elérjük a falut, ahol a Fecske utcáról a Petőfi Sándor úton felfelé haladva megérkezünk a nagylóci Zöldutas táblához. Nagylóc nevezetességeit is érdemes meglátogatni.

Hollókői vár
Hollókői vár Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Nagylóc Hollókő /Jézus nyoma érintésével/ (9,33 km - Gyalogtúra)

Ez az útvonal végigmegy az Őr-hegy gerincén, ami időszakosan nagyon bozótos, ezért ezt az útvonalat csak a vérbeli dzsungelharcosoknak ajánljuk!

Nagylócról, a Cserhát Natúrpark Zöldút táblájától indulva, annak hátat fordítva látjuk a Petőfi Sándor út elejét. Ezen az úton elindulva lemegyünk végig a Fecske útra, ahol jobbra fordulva felfelé megyünk, a “Kutya-hegyre”. Ennek legmagasabb pontján van egy fehér kereszt, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk a falura. Utunkat folytatva és kelet-délkelet felé haladva feljutunk a 453 méter magas Őr-hegy csúcsára. Az Őr-hegyről lefelé lesz egy elágazás, ahol ha balra fordulunk, megtekinthetjük Jézus és szamarának nyomát, melyhez számos legenda fűződik.

Hollókő felé továbbhaladva leérünk a hegyről, és a közutat keresztezi útvonalunk. Nagyon figyelmesen közlekedjünk! A folytatásban a Diós-laposon keresztül leereszkedünk tovább egy völgybe, ahonnan a következő domb már Hollókőhöz tartozik. A túraútvonalat követve a TSZ majortól lejjebb jobb kézre egy kiugró részen nagyon szép kilátás tárul elénk Hollókő Ófalujára és a Hollókői várra. A Dózsa György úton a faluba érkezünk, jobbra fordulva eljuthatunk az Ófaluba és a Vártúra tanösvényen keresztül a várhoz.

látkép
Nagylóc látképe Fotó: Cserhát Natúrpark ©