funiQ logo

Palóc babamúzeum, Hollókő

A 2001-ben nyílt, Hollókő Ófalu részében található babamúzeumban mintegy 200 nagyméretű porcelán baba látható, palóc települések színes népviseleteiben.

A Palócföld településein viselt ruházat mindegyike eltér valamelyest a többitől, ezeket a különbségeket is megismerhetjük a kiállított ruhák által.

hollókői népviseletbe öltöztetnek egy lányt

A palócok, nyelvjárásuk mellett a gazdagon díszített népi öltözéküket is büszkén viselik, ma már azonban csak a vasárnaponként és ünnepnapokon viselik népviseleti darabjaikat. A hozzáértők számára a ruhák nem csak azt árulják el, hogy melyik település szülötte a viselőjük, hanem azt is, hogy mi a családi állapotuk, hogy milyen társadalmi rétegből származnak, és hogy milyen alkalomból vették fel a ruhát.

A népviseleti ruházatról általánosságban elmondható, hogy a női viselet fő tartozékai az ingváll, a rövid, a térdet nem takaró sok szoknya és a főkötő. A felsőszoknya elé hímzett, fekete kötényt (szakácskát) szoktak kötni. A lányok az ünnepnapokon 10-15 darab alsószoknyát is felvettek, amíg az asszonyoknak már csak 6-8 szoknyát illett felvenniük. A női viselet elmaradhatatlan tartozéka volt még a többsoros gyöngy nyakék (garálizs), melyet apró virágokkal díszítettek.

A férfi viselet alapelemei között volt a fehér ing, posztó nadrág, a keskeny kötény és a mellény (lajbi).

népviseletbe öltözött fiú Hollókőn

A Palóc babamúzeum áprilistól november végéig minden nap látogatható.