funiQ logo

Biatorbágy

A város 1966-ban alakult ki Bia és Torbágy települések összevonásából. A település leghíresebb építménye a ma már használaton kívüli kettős vasúti völgyhíd.

1956-os emlékmű

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Látnivalók

Szent Vendel- (Szily-) sírkápolna

Iharoson, vadregényes környezetben, a P és a P+ turistajelzések elágazásánál, a meredek, erdős hegyoldal peremén áll az 1810 körül, klasszicista stílusban épült, kör alaprajzú Iharos–Szily-féle Szent Vendel-sírkápolna. Az épületet nemrég szépen felújították, belsejében Szily Antal 1833-ban készült sírlapja, az épület terasza alatt pedig a Szily család sírboltja található.

Szent Kereszt-kápolna romja

A XIII. századi, késő román Szent Kereszt-kápolna romjai a biai református temetőben láthatók.

Szent Kereszt templomrom
Szent Kereszt templomrom Fotó: funiQ

Sándor–Metternich-kastély

A Szentháromság téren álló barokk Sándor–Metternich-kastélyt Sándor Vince építtette 1823-ban, mellette 1760-ból származó barokk Szentháromság-oszlop látható.

Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély Fotó: funiQ

Szily-Fáy kastély

A Nagy utcában, a Kálvin térnél található a XVIII. század első felében emelt barokk Szily–Fáy-kastély, melyben mezőgazdasági szakiskola és üzem működik.

Szily-Fáy kastély
Szily-Fáy kastély Fotó: funiQ

Biai Szent Anna templom

A biai klasszicista stílusú római katolikus templom 1800–1823 között épílt, Hild József tervei alapján. 1891–1892-ben restaurálták, majd 1909–1910-ben bővítették.

Biai Szent Anna templom
Biai Szent Anna templom Fotó: funiQ

Torbágyi Református egyházközség temploma

A torony nélkül épült templomot 1947-ben szentelték fel.

Torbágyi Szűz Mária neve templom 

Torbágy barokk római katolikus temploma XV. századi, gótikus eredetű. A mai épület a XVIII. század folyamán, újjáépítés során keletkezett, végső formáját pedig a XIX. század második felében, eklektikus átalakítás során nyerte el. A kora barokk főoltár, a mellékoltárok, a szószék és a keresztelőkút XVIII. századi, a főoltár festése neoromán motívumokat tartalmaz. A templommal szemben 1739-ből származó barokk Szentháromság-oszlop áll.

Torbágyi Szűz Mária neve templom
Torbágyi Szűz Mária neve templom Fotó: funiQ

Viadukt

A XX. század második felében vált Biatorbágy jelképévé a Füzes-patak völgye fölött átívelő hírhedt vasúti viadukt, melyet 1979-ben új vonalszakasz építésével váltottak ki. Ma ipari műemlék, az északi hídon – mint kilátóhelyen – végig lehet sétálni.

Viadukt
Viadukt Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók: I. és II. világháborús emlékmű, Trianon-emlékmű, Szent Vendel szobor, Karikó János szobor, malom, kálvária, téglahíd, Füzes-patak hídjai, Kerekes közkút, határkereszt, kőkeresztek, Andrész-kereszt, vöröskereszt, régi parasztházak, pincék, présházpincék, lipka pincék, Faluház, Biai Szentháromságszobor, Szentkereszt templom, Rozália Kápolna, Szarkafészek sajt- és borház.

Szentháromság-szobor
Szentháromság-szobor Fotó: funiQ
Szarkafészek sajt -és borház
Szarkafészek sajt -és borház Fotó: funiQ
Biai Református Egyházközség temploma
Biai Református Egyházközség temploma Fotó: funiQ
Szent Rozália kápolna
Szent Rozália kápolna Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Szálláshely

Hotel Pontis

Cím: 2051 Biatorbágy, Viadukt út 10.
Tel.: +36 1 227 9614

Vendéglátóhely

Caffé Mediterrán grill house

Cím: 2051 Biatorbágy, Szabadság utca 39.
Telefon: +36 20 223 8068
Web: www.mediterrangrill.hu

Bajor Kisvendéglő

Cím: 2051 Biatorbágy, Szabadság utca 19.
Telefon: +36 20 997 6076
Web: www.bajoretterem.hu

Története

Területén újkőkori település maradványaira bukkantak, de a bronzkorban és a rómaiak idejében is lakott volt. 

Biatorbágy két középkori falu, a magyar Bia és a sváb Torbágy 1966-ban történt egyesítésével jött létre.

A hagyomány szerint Árpád-fejedelem a Torbágyi-erdőben fogadta Zalán bolgár fejedelem követeit.

Biát először 1192-ben említették írások mint nemesi tulajdont, Torbágyot pedig királyi birtokként a XIII. század első felében.

A XV. század elején mint zálogbirtokok Brankovics Györgyhöz, majd Zsigmond királyhoz kerültek. 1455-ben V. László Biát Tahi Botos Péternek és Farnosi Vidfi Lászlónak, 1459-ben pedig Hunyadi Mátyás Torbágyot Guthi Országh Mihálynak adományozta. A török hódoltság idején mindkét falu elnéptelenedett és csak a XVIII. század folyamán települtek újra.

Torbágy új lakói főleg katolikus németek voltak, Svájcból sok református jött Biára. Torbágynak 1716-tól katolikus anyaegyháza volt, s filiaként hozzá tartozott Páty. A településeknek sok birtokosa akadt, köztük volt a XIX. század folyamán a Szily, a Sándor és a Metternich család. A Budapest–Bicske–Tatabánya vasútvonal 1979-ig Bia és Torbágy között haladt el.

Trianon emlékmű
Trianon emlékmű Fotó: funiQ

A viaduktján 1931. szeptember 13-án 0 óra 15 perckor áthaladó bécsi gyorsvonatot Matuska Szilveszter robbantással kisiklatta. A mélybe zuhanó, ill. a töltésen lecsúszó szerelvények roncsai között 22 ember vesztette életét.