funiQ logo

Balatonszárszó

Balatonszárszó első írásos említése 1082-ből származik. 1922 előtt Szárszónak hívták. A település neve egybefonódott a költő József Attila halálával.

Túraajánlatok

Látnivalók

Bűnbánó Magdolna-templom

A neoromán stílusú templomot 1932-ben szentelték fel.

Református templom

A sok barokk hatást is tükröző, de klasszicista homlokzatokkal rendelkező templom 1810-ben épült.

József Attila emlékmúzeum

Az egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait a költő, József Attila. Innen indult arra a sétára 1937. december 3-án, amelyről már nem tért vissza, hiszen a szárszói vasútállomásról induló tehervonat halálra gázolta.

Első sírhelyét a balatonszárszói régi temetőben emléktábla mutatja. Az egykori villából emlékházat alakítottak ki, legutóbb 2011-ben végezték el az épület és a kiállítás megújítását.

Egyéb látnivalók: evangélikus templom, Soli deo Gloria Konferencia-központ temploma, I. világháborús emlékmű, II. világháborús emlékmű, 1956-os emlékmű, 1943-as írótalálkozó emlékműve, József Attila-szobor, József Attila-emlékmű, Nő lanttal (Lírás lány szobra), Az ország legmagasabb mamutfenyője

Strandok

Központi strand A 2016-tól fizetős strandként működő szárszói Központi strandon ugrálóvár, röplabda és focipálya, valamint vízibiciklit és strandkajak kölcsönző szórakoztatja az aktív pihenésre áhítozókat. A strand melletti Csukás István színház egész nyáron felnőtt és gyerekelőadásokkal várja a látogatókat.