funiQ logo

Kerta

Kerta a Natura 2000-es védettségű Marcal-medence egyik legkellemesebb úti célja. A Somló hegy közelsége csak tovább növeli a juhfark hazájának vonzerejét.

A környék pincészeteiben és lovardáiban válnak teljessé a Kertán töltött napok, a hangulatos Hunyor-parti falu templomaiban és a Millenniumi Emlékparkban pedig kulturális szomjunkat csillapíthatjuk. A lovassportok szerelmesei a falu visszatérő vendégei.

utcakép

Látnivalók

Evangélikus templom Kerta főutcájának egyik legjellegzetesebb épülete az evangélikus templom, melyet a keresztelők és az orgona miatt feltétlenül érdemes felkeresni.

Szent Erzsébet-templom A XVIII. századi katolikus templom a falu főutcáján, közvetlenül az evangélikus templom mellett található.

Helytörténeti Gyűjtemény Az iskola épületében találjuk a volt iskolaigazgató, pedagógus, helytörténész által alapított gyűjteményt.

Millenniumi Emlékpark Az államalapítás ezeréves évfordulójára emlékeztet a parkban álló kopjafa.

Lovardák Kertán több helyen is kipróbálhatjuk a lovassportot vagy akár a terápiás lovaglást.

útmenti kereszt

Története

Kerta Árpád-kori település, egy 1272-es oklevél a legkorábbi fennmaradt irat, melyben Keercha néven szerepel. A területet bizonyosan jóval korábban is lakták már – a Hunyor-patak mentén zajlott ásatások, a feltárt halomsírok és római kori edénytöredékek mind ezt igazolják.

A XV. század végén Kinizsi Pál birtoka volt, 1514-ben a helyiek csatlakoztak a parasztfelkelés eseményeihez. A XVI. század végére egy jelentős pestisjárvány, majd a török pusztítás miatt gyakorlatilag teljesen lakatlanná vált. Az újratelepítés lassú, nehézkes folyamata évtizedekre elhúzódott. Rövid ideig a Zichy család alá tartozott, majd egy 1807-es forrás már földesúri birtokként írja le. Az első világháborús frontokról 27 kertai fiatal soha nem tért haza, míg a második világégés csatái szerencsésen elkerülték a falut.

A település mindig is agrárfalu volt, határában gabonát és kapásnövényeket, a Somlón a mai napig szőlőt termesztenek a helybéliek. A híres kertai szarvasmarha-tenyésztést a Nádorffy-gazdaság alapozta meg a XX. század első felében. A rendszerváltás óta Kerta infrastruktúrája jelentős fejlesztéseken ment keresztül, ennek köszönhetően a turizmus is meghatározóvá válhat a helyi vállalkozások fellendítésében.