funiQ logo

Révfülöp

A község ősi átkelőhely a Fülöp-hegy lábánál, ahol már a rómaiak idejében is kialakult egy település, Villa Filip. A régészek több épület maradványaira  bukkantak.

kikötő, háttérben a Tat cafe
Kikötő, háttérben a Tat cafe Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A vasútállomásról a P jelzésen, majd jelzetlen úton érhető el a 2001-ben épült Fülöp-hegyi kilátó.

A településen két Árpád-kori (XIII. sz.) templomrom található: Fülöp falu templomának romja a vasútállomás közelében, és az elpusztult Ecsér falu erődített templomának megmaradt falai a község DNY-i szélén. Ide a vasútállomástól a S, majd Sj jelzésen lehet eljutni.

jellegzetes ház
Jellegzetes ház Fotó: funiQ
Szigeti strand
Szigeti strand Fotó: funiQ
balatoni látkép Révfülöpről, háttérben a Badacsonnyal
Balatoni látkép Révfülöpről, háttérben a Badacsonnyal Fotó: funiQ

Látnivalók

Ecséri templomrom

A település Pálköve felé eső végén található ecséri templomrom egy a XII-XIII. században épült falusi templom maradványa. 

ecséri templomrom
Ecséri templomrom Fotó: funiQ

Fülöpi romtemplom

A fülöpi, vagy más néven a szigeti templomrom Révfülöp belterületén, a vasútállomás mellett, a vasút Balaton felé eső oldalán helyezkedik el. A XIII. században épült fülöpi templom együtt feltehetően a török időkben néptelenedett el a faluval együtt.

fülöpi templomrom
Fülöpi templomrom Fotó: funiQ

A nyári szezonban a Halász utcában (a part közelében) megtekinthető egy helytörténeti gyűjtemény.

helytörténeti gyűjtemény
Helytörténeti gyűjtemény Fotó: funiQ

Évente, a Villa Filip Napok keretében (július vége) Balaton-átúszóversenyt rendeznek Révfülöp és Balatonboglár között (5,4 km).

Az evangélikus templom is a környéken bányászott és a környék jellegzetességét adó vöröskőből készült.

evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Hullám hostel

Egész nap jó zene, hangulatos kiszolgálás, hétvégén koncertek. Egy igazi balatoni alter bulihelyszín.

Hullám hostel
Hullám hostel Fotó: funiQ

Strandok

Szigeti strand A Révfülöp központjában található ápolt, füves, facsoportokkal tagolt strand vize fokozatosan mélyül. Lidós, homokos részekkel tarkított partján játszótér is található. 2014-ben a kerekesszékesek vízbejutását segítő eszközzel korszerűsítették a fürdőhelyet.

Császtai strand Révfülöp nyugati részén, a bicikliút mentén találjuk a strandot. A területet platánfasor öleli körbe, így sok az árnyékos rész. A strand inkább az úszni vágyóknak megfelelő, mivel a víz már a part szélénél mellkasig ér. Vízicsúszda, strandröplabda pálya és játszótér gondoskodik a szórakozásunkról.

Története

Az Árpád-kori falu oklevélben 1211-ben szerepelt először. A török időkben hosszasan pusztaság, csak a XVIII. sz.-ban vált ismét lakottá. 1752-ben újra indították a révhajózást, és révházat építettek. A község 1943-ig Kővágóörshöz tartozott, a terület eredetileg annak szőlőhegye volt.