funiQ logo

Varsány

A Szlovákiától 7 km-re fekvő községben megközelítőleg 1700 vendégszerető, hagyományait féltőn óvó lakos él. Varsány egyike azon kevés településeknek, ahol még él a népviselet.

palóc népviseletbe öltözött lakos

Az év folyamán több fesztivált, rendezvényt is tartanak, ahol a vendégek megismerkedhetnek a helyi hagyományokkal és megkóstolhatják a messze földön híres varsányi túrós lepényt.

palóc népviselet

Túraajánlatok

Látnivalók

Tábi fűzfa A Varsány község mellett lévő, egykori Felső-Tábpusztán található a szomorú fehér füzes. Ez az egyedülálló természeti ritkaság egyetlen kidőlt fűzfából nőtte ki magát ligetté.

Kézműves porta 2008-ban újították fel azt a régi palóc kontyos parasztházat, amelyben most vendégház van. Az épület kertjében, a kemence mellett kézműves műhelyeket és egy szabadtéri színpadot alakítottak ki. Megismerhetjük a csuhéfonás, a bőrdíszmű készítés, a fafaragó- és a kovácsmesterség titkait.

népviseletbe öltöztetett babák

Szent Mihály-templom Varsány plébániája már 1337-ben létezett. A római katolikus templom eredetileg gótikus stílusú volt, a XVIII. században alakították át barokkra. A belső térben lévő szekkó Krisztus életét mutatja be a születésétől a mennybemeneteléig.

Harmos–Kiss kúria 1800 körül építtette a műemlék jellegű 180 nm-es kúriát az akkori varsányi birtokos Harmos család. A Kiss család birtokába az 1920-as években került a ház. A kertben 100 éves diófák találhatók. Jelenleg lakóház.

népviseletbe öltözött lányok

Tábi kastélyrom Valószínűleg 1938 körül készült el a 32 szobás kastély, amelynek ma már csak a romjai láthatók a Varsány melletti Tábpusztán. A II. világháború idején katonák martalékává vált a kastély nagy része, ami pedig megmaradt belőle, azt a helyi lakosság hordta szét. A rom mellett egy víztározó található.

Falumúzeum A Falumúzeumot Varsány Ófalu részén, egy jó állapotban fennmaradt, 1895-en épült palóc házban alakították ki. A múzeumban a mindennapi élethez szükséges régi használati tárgyakat, szerszámokat, bútorokat és a helyi népviselettel, népszokásokkal kapcsolatos tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők.

népviseletbe öltözött asszonyok

Egyéb látnivalók: Magyarok Nagyasszonya kápolna, Tábi tó, 1956-os emlékfa, harangláb, I. világháborús emlékmű, II. világháborús emlékmű, Millecentenáriumi emlékmű, Nepomuki Szent János-szobor, Palóc házak, Szent Rókus-szobor, Trianoni kopjafa.

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Rendezvények: Muzsikáló templomkert (június), Lepényfesztivál (augusztus), Ipolymenti Kézműves Fesztivál, Szent Mihály Napi Palóc Búcsú. 

Tábi-tó
Tábi-tó Fotó: Cserhát Natúrpark ©

Története

Az Árpád-korban létrejött települést 1219-ben említik először az oklevelek. Ekkor Vosyan volt a falu neve, amelyet az itt élt Kabarok után kapott.

Érdekes tény, hogy ebben az időben a megyében volt egy másik Varsány nevű település is.

A mai Varsány 1295 körül a Varsányi-család tulajdona volt. Varsányi Fekete István és rokona, Mihály azonban Csák Mátéhoz csatlakoztak, aminek büntetéseként Károly Róbert király birtokaikat (Varsányt és Fülest) 1319-ben elkobozta. 1324-ben már mint Szécsényi Tamás, aradi és hasznosi várnagy birtokaként olvashatunk Varsányról. 

népviseletbe öltözött lány