funiQ logo

Szlovák Tájház, Békéscsaba

Az 1972-ben nyitott, műemléki védelem alatt álló podsztyenás házban kialakított tájház egy jómódú XIX. századi szlovák parasztgazda család életmódját és lakáskultúráját mutatja be.

Az épület érdekességei közé tartozik a táj építészetére jellemző előtornác, a tisztaszoba és a padkával szegélyezett kemence. 

A tájház központja a konyha, amely két részből állt: az első része a pitvar, mögötte a kéményalja a tulajdonképpeni konyha, a főzés helye. Fala mentén padkák, kétoldalt kemencenyílás, ezeken keresztül fűtötték a szobák kemencéjét. A boltíves falon elhelyezett tányérok a konyha díszei voltak.

A tisztaszoba a ház gondosan tisztán tartott, legszebben berendezett helyisége. A nagyra becsült vendégeket fogadták itt, és a hétköznapokban szinte egyáltalán nem használták.  Az itt található fából faragott, festett virágokkal díszített, dátumozott bútorok igen értékesek. 

A hátsó szobából kis kamra nyílik, ahol azokat a konyhai eszközöket tárolták, amiket nem nem sűrűn használtak. 

A nagykamra ezzel szemben egyszerre volt éléstár és konyhai eszközök tárolóhelye. A kenyérgabona és a kenyérsütés eszközei mellett itt tárolták kampókra felakasztva a füstölt szalonnát, húsokat is. Az állattartás számos eszközét is a nagykamrában helyezték el.