funiQ logo

Szépkilátó és Római-forrás, Balatongyörök

Balatongyörök északkeleti részén, a 71-es út mellett találjuk a 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátót, ahonnan lépcső vezet a néhány perc sétára lévő Római-forráshoz.

A Balaton-part egyik legszebb panorámáját láthatjuk, ha ellátogatunk a Szépkilátóhoz. Balra tőlünk terülnek el a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy és a Haláp. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét, előterükben a Szigligeti vár képe ragadja magával a szemlélődő figyelmét, miközben előttünk terül el a Balaton végtelen tömege.

látkép a Balaton-felvidék tanúhegyei felé a balatongyöröki Szépkilátóból
Látkép a Balaton-felvidék tanúhegyei felé a balatongyöröki Szépkilátóból Fotó: funiQ
 • a Badacsony, Szigliget és a Gulács a balatongyöröki Szépkilátóból
  A Badacsony, Szigliget és a Gulács a balatongyöröki Szépkilátóból Fotó: funiQ
 • Eötvös Károly-idézet a balatongyöröki Szépkilátónál
  Eötvös Károly-idézet a balatongyöröki Szépkilátónál Fotó: funiQ
 • pihenő a balatongyöröki Szépkilátónál, háttérben a Balaton-felvidék tanúhegyei
  Pihenő a balatongyöröki Szépkilátónál, háttérben a Balaton-felvidék tanúhegyei Fotó: funiQ
 • Kilátó büfé a balatongyöröki Szépkilátónál
  Kilátó büfé a balatongyöröki Szépkilátónál Fotó: funiQ

A szabadon látogatható kilátópont közelében parkolót, piknik asztalokat, büféket és illemhelyeket is találunk. Festetics Tasziló felesége, Hamilton Mária is szívesen kocsizott ki ide, és hogy a hely szépségét növelje, fenyőfákat telepíttetett. A domb tetején álló feketefenyőket állítólag még maga Hamilton Mária ültettette.

A mai Szépkilátót korábban Kápolna-dombként emlegették, ami arra utal, hogy aljában valamikor kápolna állt. A szájhagyomány szerint mellette kolostor is állt, amelyet domonkos rendi szerzetesek laktak. A Szépkilátó nevet Eötvös Károly adta neki 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép kilátás. Ma egy fatáblába vésett idézet emlékszik meg Eötvösről és a már akkor is látott csodás panorámáról.

A kilátópont alatti domb tövében lévő Római-forrás elnevezése annak eredetére utal. A római korban egy villa és az ahhoz tartozó fürdő állt a domb aljában, amelyek feltárását 1938-ban kezdték el. Az egykori villa rusticát és a fürdőházat is a forrás látta el vízzel. A romok ma a Györöki Ifitábor területén találhatóak, bemutatásukra még nincs lehetőség.

Római-forrás Balatongyörökön
Római-forrás Balatongyörökön Fotó: funiQ
 • mezítlábas medence a balatongyöröki Római-forrásban
  Mezítlábas medence a balatongyöröki Római-forrásban Fotó: funiQ
 • Római-forrás Balatongyörökön
  Római-forrás Balatongyörökön Fotó: funiQ
 • lépcsősor vezet fel a Római-forrástól a Szépkilátóhoz Balatongyörökön
  Lépcsősor vezet fel a Római-forrástól a Szépkilátóhoz Balatongyörökön Fotó: funiQ
 • Csóka Fészek étterem a balatongyöröki Szépkilátónál
  Csóka Fészek étterem a balatongyöröki Szépkilátónál Fotó: funiQ

A Római-forrás környékét 2001-ben újították fel, a víz ma egy kőkúton keresztül csordogál a hangulatos, árnyas fák tövében. A forrás kristálytiszta vize halk csörgedezés után kis tóban gyűlik össze, amelynek környékén szalonnasütő és padok várják a látogatókat. A forrás és a tavacska között kőtömb emelkedik, amelyen fém kapaszkodó fut körbe, hogy akinek kedve van, mezítláb sétálhasson egyet a hűsítő vízben, miközben a talajba ágyazott különböző méretű és felületű kövek masszírozzák a talpát.

Évek óta a Szépkilátó ad otthont a Római kori vigasságoknak, amely a rómaiak egykori jelenlétének, és a ma is jelenlévő borkultúrának állít emléket.

a balatongyöröki Szépkilátó közelébe érve máris csodás panoráma tárul a szemünk elé
A balatongyöröki Szépkilátó közelébe érve máris csodás panoráma tárul a szemünk elé Fotó: funiQ

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.