funiQ logo

Tatai malmok

A Tataiak életét hajdan meghatározó malmok közül már egy sem működik, de szerencsére, az épületek nagy része, –igaz, eredeti funkcióját elvesztve, fennmaradt napjainkig. A Cifra-malom a vártól kelet felé, a tóparti sétányon érhető el. A XV. században már álló épületet 1753-ban barokk stílusban átépítették, nevét belsejének szépen faragott díszítéséről kapta. Ez a 4 felülcsapó vízikerékkel rendelkező malom egészen 1968-ig működött – igaz, ekkor már elektromos áram hajtotta, ma viszont múzeum.

Cifra malom
Cifra malom Fotó: funiQ
 • Cifra malom, malomkererek
  Cifra malom, malomkererek Fotó: funiQ
 • Cifra malom, malomkererek
  Cifra malom, malomkererek Fotó: funiQ

Az Alkotmány utcában, a Malom-árok mellett áll a barokk Nepomucenus-malom. Az épület a neves építész, Fellner Jakab tervei alapján 1758-ban épült fel. Az egykor 3 alulcsapó vízikerék hajtotta malomban került elhelyezésre a Német Nemzetiségi Múzeum.

A tópartra visszatérve, s a sétányon haladva a Kodály térnél találjuk a Pötörke-malmot. Ezt a XVIII. századi barokk épületet is Fellner Jakab tervezte, falai között ma a Műemléki Felügyelőség működik, neve egykori tulajdonosai családnevét őrzi.

Pötörke malom
Pötörke malom Fotó: funiQ
 • Pötörke malom, lapátkerék
  Pötörke malom, lapátkerék Fotó: funiQ
 • Pötörke malom, lapátkerék
  Pötörke malom, lapátkerék Fotó: funiQ
 • Pötörke-malom
  Pötörke-malom Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Innen a Cseke-tó irányába, az Ady Endre utat keresztezvén a Miklós-malomhoz jutunk. E barokk, Fellner tervezte épület egykor múzeum volt, ma vendéglő.

Miklós-malom
Miklós-malom Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Mindezeken kívül még több védett malom látható Tatán: pl. a Malom u. 1. sz. alatti Czégényi-malom (barokk, 1755, Fellner tervezte), az Erzsébet királyné téren álló XVIII. századi, barokk Jenő-malom, a Mikoviny utcában lévő klasszicizáló késő barokk Berta-malom és a Fellner által tervezett József-malom az Alkotmány utcában.