funiQ logo

Szijártóháza

A hetési települések legkisebbike ez a kevesebb, mint 50 fős Zala megyei község, ahol még megcsodálhatjuk az Őrségre és a Hetésre jellemző, múlt századi épületeket. 

Szíjgyártó Múzeum

Szijártóháza a környező településekkel együtt részt vesz a "Hetés vendégül lát!" elnevezésű programsorozat megrendezésében és lebonyolításában. A gasztronómiai és kulturális rendezvényt 2007 óta minden évben megrendezik. Ebben az időszakban az ide látogatók zenés és táncos előadásokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi ételkülönlegességeket, úgy mint a búbos túrót és a tökmagolajos hagymát.

búbos túró
Búbos túró Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Túraajánlatok

Látnivalók

Kódisállásos lakóház

A XIX. század második felében épültek az első kiugró előtornácos, vagyis  kódisállásosnak nevezett épületek. Hajdanán ez volt a térségbeli téglaházak egyik legjellemzőbb építészeti eleme. A kódisállás nagysága nem csupán az épület arányaihoz alkalmazkodott, de mutatta a ház lakóinak gazdagságát, rangját is. Az előtornácnak többféle formája is volt, legegyszerűbb és leggyakoribb változata a kétoszlopos kivitel, de voltak három-, sőt előfordultak négyoszlopos kódisállású házak is.

kódisállásos lakóház
Kódisállásos lakóház

Szoknyásharang

A település központjában egy 1991-ben felújított, fából készült harangláb áll. A hetési falvakban nem épült kőtemplom, de minden faluban állt szoknyásharang, melyet már csak itt, Szijártóházán, valamint Kámaházán és Göntérházán tekinthetünk meg. 

szoknyásharang
Szoknyásharang

Az elköltözött emberek emlékfája

Szijártóháza központi részén lévő zöldfelület közepén szerényen álldogál a faluból elköltözötteknek emléket állító juharfa. A vékony törzsű fát a helyiek 2012-ben ültették. A fa szomorú bizonyítéka a Hetés falvait is egyre inkább sújtó elvándorlásnak. 

az elköltözött emberek emlékfája

I. világháborús emlékmű

A település központjában, a szoknyás harang előtt áll az I. világháborúban elesett szijártóházai lakosok tiszteletére állított emlékmű. A központi elemet kétoldalról egy-egy kőből kifaragott nőalakot ábrázoló dombormű övezi. A jobb oldali, féltérdre ereszkedett nőalak koszorút helyez el a hősi halottak neveit felsoroló márványtábla tövéhez, míg a bal oldali alak szomorúan hajlik rá egy fekete márványkeresztre. 

I. világháborús emlékmű

Egyéb látnivalók: gémeskút és kerekeskút maradványai, Szíjgyártó Múzeum, kálvária.

Története

Az őskori edények és a talált tűzhelymaradványok alapján régóta lakott területre épült a község. 

Első írásos említése 1322-ből való. Az 1300-as évek végén Zyugyarthauhaza néven találkozhatunk vele, mely nagy valószínűséggel az első itt letelepült emberek mesterségére a nyereg- és szerszámkészítésre utal. 

Mivel a település közel fekszik a Borostyán úthoz, valószínűleg korán be tudott kapcsolódni a kereskedelembe.

A trianoni békeszerződés következtében a település a határvidékre szorult, és területének jelentős része került a mai Szlovéniához. A II. világháború után a jugoszláv határsáv miatt a település hanyatlásnak indult, még az építkezés is tilos volt a határhoz közeli részeken.

A lakosság száma fokozatosan csökkent az elmúlt évtizedek alatt.

kocsányos tölgy
Kocsányos tölgy Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©