funiQ logo

Tata környéki kerékpártúrák 5.: Borvidéki kiskör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  70 m
Össz. lejtő: -70 m
Magasság max.: 188 m
Magasság min.: 133 m

Útvonal: TataBaj – Baji-hegyek – Baji pincék (borkóstolás) – Tata

Táv: 10,5 km

Szintemelkedés: 102 m

Időtartam: 1 óra + pincében eltöltött idő.

Nehézség: vidám, könnyű túra. Önállóan kerékpározó 12 év alatti gyermekekkel nem javasoljuk.

Figyelem! Annak ellenére, hogy a jelenleg hatályos KRESZ értelmében kerékpárosként fogyaszthatsz egy kevés alkoholt, pincelátogatáskor inkább „rápihenő időt” tervezve indulj el a kóstoló helyszínéről. Amennyiben úgy érzed, hogy nem tudsz biztonságosan kerékpározni, kérd az Ökoturisztikai Központ segítségét: csekély összegért megoldják a te és felszerelésed visszajuttatását a központba.

pincesor

A túra során feltárulnak előtted a Gerecse déli lábainál fekvő Ászár-Neszmélyi Borvidék festői környezetben fekvő kis pincéi. Érdemes előzetesen bejelentkezni kóstolásra, de számíthatsz rá, hogy kedves invitálás után bepillanthatsz egy-egy családi pince titkaiba is. Baráti társaságoknak, romantikára vágyóknak ajánljuk. A túrát kerékpárúton, murvás vagy földutakon, és kisforgalmú utakon tudod teljesíteni.

A túra az Ökoturisztikai Központ és a főút között vezető szervizúton indul.

Új Kajakház Ökoturisztikai Központ
Új Kajakház Ökoturisztikai Központ Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Tata belvárosa felé indulj el, majd kb. 300 m múlva a Baji elágazásnál jobbra kelj át a főúton és haladj Baj irányába. Kelj át a vasúton, majd az út jobb oldalán vezető kerékpárúton haladj tovább Bajig. A főúton haladj tovább a templomig, majd a templom ligetes kis tere után fordulj be jobbra a Hegyi útra. Az út a Gerecse csodálatos déli oldala felé vezet. A hegyoldalon vezető keskeny, de - néhol igencsak - meredek kisutcák többnyire zsákutcák, nincsenek hálózatosan összekötve, nem jutsz messzire. 800 m múlva fordulj jobbra a Szent András dűlőbe, 300 m múlva ismét jobbra, majd újabb 200 m múlva balra. A Gerecse lábával párhuzamosan futó panorámás útról szép kilátás van a tatai medencére és a balról fekvő Gerecse hegység tömbjére.

Újabb bő 1 km után a jobbról csatlakozó földutakra térj le a dűlőről, mert annak végén az út egy lezárt magánterülethez vezet, nem jutsz tovább. 300 m gurulás után egy keresztező földúthoz érsz, itt fordulj jobbra a falu irányába. 900 m múlva egy játszóteres pihenőparkhoz érsz, itt érdemes még egy pillantást vetni a Gerecse tömbjére. Fordulj balra, majd az első utcába (Béke utca) jobbra. 500 m múlva kiérsz a főútra. Fordulj balra, és a kifelé már megismert úton, majd kerékpárúton haladj Tata irányába. Kelj át a vasúton, majd amikor Tata belvárosa felé haladva eléred a főutat, kelj át rajta és a szervizútra balra ráfordulva kb. 300 méter múlva megérkezel a végállomásra.