funiQ logo

Hetési Zöldút

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Tíz apró település a Kerka- és a Mura-vidék találkozásánál alkotja a ma már sajnos kevéssé ismert tájegységet, amit Hetés néven ismerünk.

A Hetés, mint néprajzi tájegység elsősorban egységes népi kultúrája alapján értelmezhető. A néprajzi tájak határait azonban a legritkább esetben lehet élesen meghúzni, így a Hetés körbehatárolására is több változat létezik. Az alább bemutatott tíz település a szűken értelmezett Hetés része.

A tájegység 2016-ban kiérdemelte az Európa Tanács Táj Díját. Ez jó apropó arra, hogy felkerekedjünk, és bejárjuk a magyar és szlovén falvakat, akár kerékpárral is. Közben megismerjük a jellegzetes hetési szőttest, a tájegységre jellemző kódisállásos lakóházakat, a helyi ételt, a fumut, aminek szobrot állítottak, és még számos érdekességet megtudhatunk a két ország e méltatlanul elfelejtett szegletéről.

Túraajánlatok

Hetés magyarországi települései

Bödeháza Pünkösdkor érdemes ellátogatni a "Hetés vendégül lát!" gasztronómiai programra, és az ezt követő Gasztronómiai Vásárra. A Hetési Barátság Parkban megnézhetjük az egykori vasfüggöny itt talált maradványaiból épült "Határtalan Madár" emlékművet, és épen maradt „Kódisállású” házakat is megcsodálhatunk.

kódisállásos lakóház
Kódisállásos lakóház Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Gáborjánháza A kevesebb, mint 100 fős község is szerepet kapott a "Hetés vendégül lát!" elnevezésű programsorozatban, ahol megkóstolhatjuk a hőkőnt, vagyis a forró kövön sült perecet és a fumut, ami egy különleges hetési fonással készült, baba formájú kalács.

perecsütés kemencében
Perecsütés kemencében Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Szijártóháza Az itt is megrendezett "Hetés vendégül lát!" elnevezésű gasztronómiai és kulturális eseményen zenés és táncos előadásokat tekinthetünk meg, valamint megkóstolhatunk néhány helyi ételkülönlegességet, úgy mint a búbos túrót és a tökmagolajos hagymát.

búbos túró
Búbos túró Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Zalaszombatfa A szlovén határnál lévő, alig 50 fős hetési falu őrzi hagyományait: a jellegzetes hetési fonással készült, baba alakú ételnek még szobrot is állítottak. Láthatunk itt hetési szőttest és kódisállásos, azaz kiugró előtornácos házakat is. A falu közepén felállított kemencénél közös sütéseket tartanak.

hagyományos kemence
Hagyományos kemence Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Hetés szlovéniai települései

Bánuta (Banuta) A XVI. században alapított, közel 100 fős falu a Lendva és a Bukovnica-patak között fekszik. Nevét feltehetőleg a „bán útja” kifejezésből kapta, amely a Bánffy család birtokai közötti, gyakran használt útra utal. A szlovén település a hetési tájegység része.

gémeskút
Gémeskút

Göntérháza (Genterovci) A Hetési táj központjának tekintett Göntérháza életében jelentős szerepe van a hagyományoknak. A lakosok körében népszerű helyi hímzőszakkör legszebb alkotásait minden évben külön kiállításon csodálhatják meg az érdeklődők. Ünnepekkor sokan még ma is népviseleti ruhába bújnak Göntérházán.

ünnepi viselet Göntérházán
Ünnepi viselet Göntérházán Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Hídvég (Mostje) A magyar határ közelében, onnan mindössze 1 km-re fekvő elöregedőfélben lévő szlovén község közigazgatásilag Lendvához tartozik. Épített értékei között szerepel egy harangláb, egy kápolna, néhány régi épület és egy egykori határőrtorony.

egykori határőrtorony
Egykori határőrtorony

Kámaháza (Kamovci) A szlovén település egyik fája alatt pihent meg egyszer állítólag a hun uralkodó, Attila. A tölgy maradványai még láthatóak. A térségre jellemző kódisállásos, vagyis oszlopos, kiugró előtornácos lakóházak közül Kámaházán is láthatunk néhányat, az egyiknél pedig egy 100 éves szőlőtőke is nő.

Molnár-ház
Molnár-ház

Radamos (Radmožanci) A magyar határ közelében fekvő szlovén falu a Hetési tájegységhez tartozik. Radamos búcsújáróhelye az erdőben álló Mária-fa, ahol a legenda szerint egy pásztornak megjelent a Szűzanya. Azóta a kegyhelyre rendszeresen zarándokolnak a hívők.

Mária-fa kegyhely
Mária-fa kegyhely

Zsitkóc (Žitkovci) A faluból származik Deák Ferenc családja. Emlékszoba található a faluházban, melynek homlokzatán emléktáblát helyeztek el az államférfi és családja tiszteletére. A riganyóci szőlőhegyen a vasfüggöny maradványaként megtalálható a hadsereg által használt őrtorony, amely ma kilátótoronyként funkcionál.

Riganyóci határőrtorony
Riganyóci határőrtorony