funiQ logo

Kondoros

A város nevét egyesek a régi földesúr, Kondor nevéből, mások a kondorkeselyű madárról származtatják. 

Kondoros legfőbb turisztikai eseménye a 2014-ben már XIV. alkalommal megrendezett Betyár Napok. A 2 napos rendezvényen lovas bemutatók, zenés- és táncos előadások, betyár- és csikós produkciók, kiállítások és koncertek várják az érdeklődőket. 

A település híres szülöttei Balczó András öttusázó, aki három alakalommal is olimpiai bajnok lett; Csernus Tibor Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész és Kepenyes Pál világhírű szobrász. 

utcakép

Látnivalók

Kondorosi Csárda és Múzeum

A település leghíresebb épülete az 1740-es években, nyolc út találkozásánál épült csárda. A vályogból, nádtetővel készült ház akkoriban vendégfogadó postaállomás volt, amely egy főépületből, egy lóállásból, egy magtárból és egy gémeskútból állt. Az eredeti csárda 1783-ban leégett, de a következő évre már fel is építették az új, barokk stílusú épületet.

Egyes források szerint a csárdát az 1820-as években lebontották, és helyére egy óriási "téglaerődöt" állítottak, csárdakúttal, istállókkal, állással, az egészet hatalmas téglafallal körülzárva. Állítólag ezekbe a falakba titkos rejtekhelyeket, csúszdákat, menekülő alagutakat építettek, kéményét pedig úgy alakították ki, hogy az oda tévedő egy labirintusban érezze magát. Némelyik alagútjában maga Rózsa Sándor, a híres betyár is megfordult. 

gémeskút a Kondorosi Csárda előtt
Gémeskút a Kondorosi Csárda előtt Fotó: funiQ

A II. világháborút követően raktár, később pártház kapott helyet az épületben, és csak 1955-ben kezdett el újra csárdaként üzemelni.

A csárdát 1984-ben műemlékké nyilvánították, ekkor visszaállították az eredeti homlokzatot, és újra náddal fedték be a tetejét. 

2003-ban és 2005-ben felújították, korszerűsítették az épületet és az étterem felszereléseit, néhány helységben pedig múzeumot alakítottak ki, ahol régi használati tárgyakat mutatnak be.

Kondorosi Csárda és Múzeum a gémeskúttal
Kondorosi Csárda és Múzeum a gémeskúttal Fotó: funiQ

Batthyány–Geist vadászkastély - Geisztcsákó

A Kondoros külterületén, Geisztcsákón található romantikus kastélyt a Batthyány és a Wenkheim család építtette Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján a XIX. század közepén. Geist Gáspár gyulai gyertyagyáros, majd sertéskereskedő eleinte bérelte, később megvette a kastélyt és a hozzá tartozó 25 hektáros parkot gróf Batthyány Lászlótól. A kastélyépület mellé Ybl Miklós neoreneszánsz stílusú, kupolás római katolikus kápolnát tervezett, amelyet 1864-ben Geist Gáspár – még mint a kastély bérlője – építtetett meg. A Szent Józsefnek ajánlott kápolna alatt családi kripta található.

Batthyány-Geist kastély kápolnája
Batthyány-Geist kastély kápolnája Fotó: funiQ

Tényleges 1871-ben került a birtok a Geist család tulajdonába. A Geist-uradalom virágzó birtokká vált, ahol a költő, Petőfi Sándor öccse, Petőfi István 22 éven át gazdatisztként dolgozott. Ez idő alatt 1858-tól 1880-ban bekövetkezett haláláig a kastély mögötti intézői lakban élt. A II. világháború után a Geist-család elmenekült, a kastély pedig állami tulajdon lett, amit gazdasági épületként, irodaként használták. Az épület később azonban hosszú évekre kihasználatlanul és elhagyatottan állt Kondoros határában, mára pedig nagyon romos, lepusztult lett. 

Batthyány-Geist kastély
Batthyány-Geist kastély Fotó: funiQ

Parkjában Kondoros legidősebb fáit találjuk, melyek közül egyet, a Batthyány-fát (állítólag) maga az első miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos ültette.

Batthyány-fa
Batthyány-fa Fotó: funiQ

Gyümölcsoltó Boldogasszony templom

A római katolikus templomot 1884-ben építették, majd 10 évvel később kibővítették és újra megáldották. 

Gyümölcsoltó Boldogasszony templom
Gyümölcsoltó Boldogasszony templom Fotó: funiQ

Szlovák-Magyar Táj- és Alkotóház

A tájház egy XX. század eleji, két szobás parasztházban került kialakításra, ahol az épület berendezéseivel és a kor használati eszközeivel ismerkedhetünk meg. A padlástérben paraszti tárgyakból összeállított kiállítás található, az udvaron pedig egy eredi kovácsműhely áll. Az épület másik felében kézműves kiállítás nyílt, ahol a helyi alkotók legszebb munkáit csodálhatjuk meg.

Evangélikus templom

Az 1904-ben épült templomot az elmúlt évtizedek során többször renoválták. A legnagyobb helyreállítási munkálatokra 1975-ben volt szükség, amikor egy nyári vihar ledöntötte a torony sisakját. A templom száz éves évfordulója alkalmából az előtérben domborműves emléktáblát avattak fel. 

evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók: Petőfi István sírköve, Hetednapi Adventista Imaház, Baptista Imaház, Alföldi Vadásztársulat emlékmű, az evangélikus gyülekezet alapítóinak emlékműve, 1848-as centenáriumi emlékmű, Alföldi Vadásztársulat emlékműve, az evangélikus gyülekezet alapítóinak emlékműve a templomkertben, I. világháborús emlékmű, Rózsa Sándor a kocsmában kesereg című faragott fa szobor, Faragott fa szobrok a Hősök terén és a Hősök útján, Petőfi István Általános Iskola épülete, Kossuth Lajos-mellszobor, Millecentenáriumi Emlékfa, Téglagyári-tó, Kondoros-Hunyai homokbányatavak és csatornák, Varrodai tó és park. 

az evangélikus gyülekezet alapítóinak emlékműve a templomkertben
Az evangélikus gyülekezet alapítóinak emlékműve a templomkertben Fotó: funiQ
Alföldi Vadásztársulat emlékműve
Alföldi Vadásztársulat emlékműve Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek

Kondorosi Csárda

Cím: 5553 Kondoros, Hősök útja 23.
Tel.: +36 66 388 910; +36 30 903 4076
E-mail: kondorosicsarda@gmail.com
Web: www.kondorosicsarda.hu

Története

A település területe már az ősidőktől fogva lakott volt, amit az itt talált tárgyi leletek bizonyítanak. 1893-ban csiszolt kővésőt fedeztek fel, a későbbi feltárások során pedig az ókori dák nemzetség hálónehezékei, a szarmaták néhány edényének maradványai és egy nyakék, az avarok után maradt temetőből csonttöredékek és használati tárgyak kerültek elő. 

A falu valamikor Szent István uralkodásának idején alakult ki. Első írásos emlékünk az 1229-es Váradi Regestrumból származik, ahol a települést Cundurusként említik. 

A tatárjárás ezt a községet is elpusztította, később egy 1403-as leírásban Kondorosegyháza néven szerepel. A XVI. század közepéről származó török feljegyzések szerint a falunak 70 portája volt, ami alapján igen jelentős település volt ebben az időben. 1566-ban azonban Kondoros is a törököké lett, és csak 1590-ben sikerült visszaváltani az egri vár számára. A sűrű tulajdonosváltás és a többszörös adóztatás tönkretette a falut, és 1602-ben már pusztaként szerepelt a feljegyzésekben. 

Kondoros legelőit 1721-ben Csaba és Szarvas között két részre osztották. Kis-Kondoros Csabához, Nagy-Kondoros Szarvashoz került. 1754-ben a szarvasiak kérésére a Nagy-Kondorosnak nevezett puszta felét Harruckern Ferenc szarvasi jobbágyainak engedte át használatra. A másik felét 1798-ban egy kis rész kivételével a szarvasi Rátához csatolták, s így az gróf Stockhammer József utódainak birtokába került.

1848-as centenáriumi emlékmű
1848-as centenáriumi emlékmű Fotó: funiQ

A mai községet 1875-ben alapították, melynek első pénztárnoka Petőfi Sándor öccse, Petőfi István volt. 

2013. július 15-én kapta meg a városi címet.