funiQ logo

Pusztaföldvár

A községet Orosházával összekötő út mellett fekszik a Haragosnak nevezett terület, mely a Haragos-ér egy elszikesedett medre, illetve egy része időszakos szikes tó. Érdekes jelenség, hogy időnként talaj-felpúposodások keletkeznek ezen a területen, melyeket kiszúrva iszapos vizű források fakadnak. Emberöltőnként pedig árvízszerű elöntések keletkeznek (pl. 1919-ben, 1942-ben, 1956-ban, 1968-ban).

rendezvénytér
Rendezvénytér bejárata Fotó: funiQ

A területhez kapcsolódik a Harangos kút mondája, amely szerint a falu népe meg akarta óvni kincseit a portyázó török horda elől, így azokat a falu alul beforrasztott harangjába rejtette. Ezt a harangot aztán leengedték egy kútba, amint pedig betemettek. A török utáni időkben keresték a kút nyomát, de nem találták meg.

Látnivalók

Evangélikus templom

1911 őszén tették le ennek a neogótikus stílusú templomnak az alapkövét, melyet 1913-ban szenteltek fel. Itt található a település egyetlen orgonája. A templom 41 méter magas tornyában 3 harang található.

evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Magyarok Nagyasszonya-templom

A katolikus templom 1907-ben épült, és 2014-ben teljes felújításon esett át. 

Magyarok Nagyasszonya-templom
Magyarok Nagyasszonya-templom Fotó: funiQ

Rendezvénytér

A Szabadság téren került kialakításra ez a Tatársánc-ihlette kültéri helyszín, melyen nem csak egy – bárki számára használható – kemence kapott helyet, hanem egy kültéri színpad is, félköríves nézőtérrel. 

rendezvénytér
Rendezvénytér Fotó: funiQ

Kis- és Nagy-Tatársánc és a Tatársánci ősgyep

A község határában található a Kis- és Nagy-Tatársánc, mely egy őskori eredetű védelmi rendszer. A kettős földsáncból és a vizes árokból álló kultúrtörténeti emléket az avarok építették, hogy védelmet biztosítson számukra más törzsekkel szemben. Az eredetileg 3 km hosszú sáncrendszer az elmúlt 3000 év során oly mértékben lepusztult, hogy helyét ma már csak a szelíd dombvonulat jelzi. A Nagy-Tatársáncnál található egy félhektárnyi ősgyep, mely a jégkorszakot követő felmelegedés ősi növényvilágát őrizte meg egyedülálló módon. Az ősgyep, mely a Körös-Maros Nemzeti Park része, mind hazánk, mind pedig Európa természeti kincse. Jelenleg csak kutatók számára látogatható.

Egyéb látnivalók: Falumúzeum, I. világháborús emlékmű, II. világháborús emlékmű, 1956-os kopjafa, Petőfi Sándor dombormű az iskolában.

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: funiQ

Szálláshelyek

Föld-Vár-Lak Cím: 5919 Pusztaföldvár, Szabadság tér 3.  Tel.: +36 20 771 1938 Email: laduvermarta@gmail.com

Föld-Vár-Lak
Föld-Vár-Lak Fotó: funiQ

Története

Régészeti leletek szerint 7500-8000 évvel ezelőtt jelent meg az ember ezen a területen is, mint ahogy a Körös-Tisza-Maros köz tájain általában. Edénydarabok és bronztárgyak kerültek elő az 1939-ben Banner János vezette régészeti ásatás során. A település a határában található, közel háromezer éves kettős sáncrendszerről, úgynevezett földvárról, vagy Tatársáncról kapta a nevét.

A községet először "Feldwar" néven említik egy 1463-ból származó oklevélben, melyben Hunyadi János özvegye, Szilágyi Erzsébet tiltakozik Mátyás király birtokeladományozása ellen. 

Pusztaföldvár a XVII. század elejére teljesen eltűnt a településekről készült feljegyzésekből. 

1956-os kopjafa
1956-os kopjafa Fotó: funiQ

1841-ben kerül sor a község újratelepítésre, amikor Wodianer Sámuel, akkori bérlő kezdeményezésére 60 magyar származású kertészcsaládot telepítenek be az ekkor pusztának számító területre. Az új lakók dohánytermesztéssel foglalkoztak. Később hozzájuk Orosházáról és Bánkútról érkeztek családok.