funiQ logo

Derekegyház

A falu rendkívül gazdag természeti kincsekben, az 50 hektárnyi vízfelület mellett Derekegyház Csongrád megye legnagyobb erdőfelülettel rendelkező települése. A változatos alföldi táj remekül alkalmas a túrázásra, lovaglásra.

Kéktói Ökoturisztikai Park

Látnivalók

Károlyi-kastély

A település fő látványossága a Kórógy-ér mellett található, 1765-ben bécsi barokk stílusban épült Károlyi-Weiss-kastély. Az eredetileg földszintes épület a Károlyiak kedvelt nyaralóhelye volt, akik 1869-ben egy emelettel bővítették. Később Weissz Manfréd gyáriparoshoz került a kastély, aki nagyüzemi gazdálkodás céljára használta. Örökösei 1932-ben manzárdemeletet húztak rá az épületre. A II. világháború után egy ideig termelőszövetkezet részeként funkcionált az épület. 1949-óta elmeszociális otthonként működik, ezért nem látogatható.

Károlyi-kastély haranglábja
Károlyi-kastély haranglábja Fotó: funiQ

Kéktói Ökoturisztikai Park

A parkban több halastó, főzőhely és kilátó várja a turistákat. Az idelátogatók részt vehetnek madármegfigyelésen, illetve egyéb természetbarát programokon.

Kéktói Ökoturisztikai Park
Kéktói Ökoturisztikai Park Fotó: funiQ

Malom

A Köztársaság téren található épület a századforduló környékén épült neobarokk stílusban.

malom
Malom Fotó: funiQ

Községháza

A Kossuth utcában található községháza egykori uradalmi épület volt, a XIX. század végén épült.

Községháza
Községháza Fotó: funiQ

Furioso Senior-emlékmű

A Károlyi-család derekegyházi birtokán született 1836-ban a Furioso Senior névre keresztelt mén, akinek fedeztetéséből hozták létre a furioso-north star nevű, nemzeti kincsnek számító lófajtát.

Furioso Senior-emlékhely
Furioso Senior-emlékhely Fotó: funiQ

Ördöngős-major

Derekegyház erdőkkel körülölelt külterületén egy vendégházat, halastavat, vadasparkot és számos erdei túraútvonalat alakítottak ki. A látogatók megfigyelőhelyekről és kilátókról tekinthetnek be az alföldi állatvilág életébe. A lovaglás mellett hagyományos ételek megkóstolására is lehetőség nyílik.

Egyéb látnivalók: államalapítási kopjafa, világháborús emlékművek

Szolgáltatások

Szálláshelyek

Bagoly Szállás

Cím: 6621 Derekegyház, Tompahát 66.
Tel.:  +36 63 453 005; +36 20 258 5511
E-mail: turizmus.derekegyhaz@gmail.com
Web: http://www.derekegyhaz.hu/web/turizmus/szallasok/bagoly-szallas 
Bagoly Szállás
Bagoly Szállás Fotó: funiQ

Sárai Vendégház

Cím: 6621 Derekegyház Ördöngős 34.
Tel.: +36 70 569 2017; +36 70 564 4410
E-mail: turizmus.derekegyhaz@gmail.com
Web: info@vendeghaz.eu

Vadászház

Cím: 6621 Derekegyház, Ördöngős 1.
Tel.: +36 30 922 5159
E-mail: dalerdzrt@dalerd.hu
Web: http://www.dalerd.hu

Története

A település nevének eredetéről több feltevés is létezik. Lehetséges, hogy egy Derek nevű földesúrról, illetve korábbi feltételezések szerint egy nagy, szilárd anyagú, vagyis derék (derék+egyház) Árpád-kori templomról kapta elnevezését, de ezt az elméletet a templom régészeti feltárása során megcáfolták.

A régi falut a törökök elpusztították. A XVIII. században a puszta először báró Schlick Lipót, majd 1722-ben Károlyi Sándor birtokába került. Ekkortájt egy jogvita folytán a település területét három részre osztották. Az északi területeket Szenteshez, a délnyugatiakat Szegvárhoz csatolták, a megmaradt területből pedig a Károlyi-uradalom egyik központja lett. A lakosság főleg gabonafélék termesztésével és kertészetek fenntartásával foglalkozott. Ezen kívül pedig volt a területen egy gőzerőre épített szeszgyár, amelyet juhmosásra is használtak, ugyanis juhtenyésztéssel is foglalkoztak.

harangláb
Harangláb Fotó: funiQ

A mai település a Károlyi Sándor által alapított uradalmi központból alakult ki 1874-ben.