funiQ logo

Csopak

panorama a Szent Donát pincészettől

A település a Balaton keleti medencéjének északi részén fekszik, a Veszprémet a Balatonnal összekötő Nosztori-völgy szájánál.

Túraajánlatok

Látnivalók

Csonkatorony Az Árpád-kori Szent István-templom 1830-ban leégett, és csak a tornya maradt meg. Azóta áll 'csonkán' a torony, ami Csopak egyik jelképévé vált. A város felső központjában lévő torony körül szépen rendezett park, szökőkút, játszótér is található.

Csonkatorony

Szent Miklós templomrom

kövesdi Szent Miklós templomrom

Református templom 1800 körül épült a templom, amelynek 23 méteres tornya messze kiemelkedik a falu látképéből. A késő barokk stílusú templom az egykori Kövesd területén áll.

református templom

Plul malom 1277-ben is már malom állt ezen a helyen, de mai formájában 1910-ben épült a Plul család malma. A szépen felújított malom működő malomkerekét ma is a Séd patak hajtja, mint sok más helyi malomnak az elmúlt évszázadokban.

Plul malom
Plul malom Fotó: funiQ

A településen több XIX. századi, népi építésű lakóház található. A szőlőkben védett présházak és a Füredi úton néhány, a XIX. század elején, klasszicista stílusban épült nyaraló látható.

régi présház
Régi présház Fotó: funiQ

Az üdülőtelepen, a part közelében savanyúvízforrások fakadnak, amelyek közül az 1934-ben foglalt József-forrás a legismertebb.

Minden év augusztusában Csopak Napokat és Borhetet tartanak.

A település ad otthont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak. 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságát jelző tábla

Kertmozi A Csopak bármely pontjáról jól megközelíthető kertmoziban mindig a legújabb filmeket nézhetjük meg, és akár autóból is mozizhatunk. Az előadások este 9-kor kezdődnek.

Csopaki strand A Balaton egyik legnépszerűbb strandja évről-évre szépül, fejlődik. Karbantartott parkja, gyerekbarát szolgáltatásai miatt is kapta meg 2017-ben is a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését.

Víziélménypark A Balaton első vízi élményparkja a csopaki strandról érhető el, a parttól kb. 80 méterre. A vízre épült kalandpark főszezonban van nyitva, használata magassághoz kötött.

Mezítlábas ösvény A szabadtéri fitneszpark egyre népszerűbb, Csopakon is rögtön birtokba vették a nyaralók és az erre járók a 2015-ben átadott parkot. Ugyanitt található a Mezítlábas ösvény, ahol a legkülönbözőbb felületeken kell végigsétálni mezítláb, ami fejleszti egyensúlyérzékünket és serkenti vérkeringésünket.

Mezítlábas ösvény

Madárles és Csillagvárta A Balaton felé nyitott, fedett faépület kiváló helyszín a balatoni madárvilág és az éjszakai égbolt megfigyelésére.

fából készített installáció a bicikliút fölött a falu elején
Fából készített installáció a bicikliút fölött a falu elején Fotó: funiQ

Története

Csopak és a tőle délre elterülő Balatonkövesd 1940-ben egyesült. Mindkét település már az Árpád-korban létezett, sőt a völgyben egy harmadik falu is volt – Nosztre –, amely a középkorban elpusztult.

csopaki szőlődűlő
Csopaki szőlődűlő Fotó: funiQ

A boráról méltán híres Csopak Sopok névalakban szerepelt a tihanyi apátság alapítólevelében (1055). Neve bolgár–török eredetű, egy halfajtát jelent. A régészek sokkal régebbi, bronzkori, kelta és római települések nyomaira is bukkantak.

buszmegálló