funiQ logo

Zala két keréken: Lenti - Lispeszentadorján (51 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 51 km
Össz. emelkedő:  460 m
Össz. lejtő: -460 m
Magasság max.: 328 m
Magasság min.: 156 m

Lenti - Máhomfa - Kerkateskánd - Szécsisziget - Tormafölde - Kiscsehi - Lispeszentadorján - Kányavár - Páka - Csömödér - Iklódbördőce - Lentiszombathely - Lenti

Lenti A Kerka völgyében fekvő Lenti három néprajzi táj találkozásánál található (Göcsej, Őrség, Hetés). A termálfürdő, az egykori vár, a római katolikus templom, a Kisvasúti Múzeum csak néhány azok közül a látnivalók közül, amelyekhez érdemes ellátogatni.

Túránkat Lentiből kezdjük, a Termálfürdőtől. Az autót a fürdő parkolójában hagyhatjuk. A fürdő a pár száz méterre lévő vasútállomásról is könnyen megközelíthető.

A parkolóból a fürdő és a kemping közti utcácskán indulunk, a vasutat keresztezve ráfordulunk a Bánffy utcára és ezen megyünk végig a Petőfi utcáig. Innen jobbra fordulva kerékpárúton hagyjuk el Lentit. A kerékpárút nem túl jó minőségű, a temetőig bokrok szűkítik, később a burkolat töredezett.

Két kilométer után - mielőtt beérnénk Máhomfára - balra leágazik a kerékpárút. Érdemes erre egy rövid kitérőt tenni, a Kerka deszkákkal burkolt kábelhídján átkelve a kerékpárút festői szépségű ártéri erdőben vezet.Lenti - Lispeszentadorján (51 km)

Máhomfára beérve a buszfordulónál kanyarodunk be a településre, majd a templomot elhagyva jobbra fordulunk és egy kis forgalmú bekötőúton érünk vissza a főútra, pont oda, ahol a kerékpárút végződik.

A főúton két kilométert haladunk, szerencsére a forgalom nem szokott nagy lenni. A hosszú enyhe lejtő végén Kerkateskánd felé fordulunk, ahol rögtön az elágazás után kis forrástavacska várja padokkal a pihenni vágyókat.

Havas Boldogasszony-templom
Havas Boldogasszony-templom Fotó: funiQ

Kerkateskánd A csendes, zalai községben még élő hagyomány az állattartás, közelében a mezőkön szinte mindenhol lovak és szarvasmarhák legelnek. A településtől délre szőlőhegy terül el. Kerkateskándon megnézhetünk egy szép, szoknyás fa haranglábat és lovagolhatunk egyet a Viktória Lovasudvar valamelyik hátasán.

A Kerkateskándról Szécsiszigetre átvezető másfél kilométeres útszakasz kissé hepehupás, de szerencsére kerékpárral jól járható. A terep teljesen sík, a Kerka egykori árterületén halad, dús füvű legelőkkel övezve. Szécsisziget határából már látszik a római katolikus templom magasan kiemelkedő tornya.

Szécsisziget A községben számos műemlék található, köztük az Andrássy–Szapáry-kastély, a barokk Szent Kereszt-templom és a XVIII. században épült vízimalom, amely ma múzeumként üzemel. A falu határában bivalyrezervátum terül el, amelynek céljául a házi bivaly génállományának megőrzését tűzték ki.

 A főutcán haladva a templom után kanyarodunk be balra az Andrássy-Szapáry kastélyhoz. A kastély és a Kerka között terül el a Bivalyrezervátum. Ha egy kis szerencsénk van, a parkban legelésző állatokat is láthatjuk.

Szapáry–Andrássy-kastély
Szapáry–Andrássy-kastély Fotó: funiQ

Szécsisziget határában áll az egykori vízimalom, ma múzeumként üzemel. Továbbhaladva átkelünk a Kerkán, majd Újtelepre érve jobbra kanyarodunk Tormafölde felé. A folyását követve, nagyrészt sík terepen négy kilométer után érjük el a települést.

Tormafölde A zalai dombok közt fekvő kis település fő vonzereje a vétyemi ősbükkös, erdőrezervátum. A terület egy része már 1976 óta védett, az ősbükkös magterülete azóta érintetlen. A fák átlagosan 170 évesek, 40 méter magasak.

Tormaföldén a temető mellett fordulunk balra az erdészeti műútra és egy darabon a P+ turistajelzést követjük. A falu határában találunk egy játszóteret, innen indul a Bükk-Makk Tanösvény. A mezők közt továbbmenve elhaladunk a motokrossz pálya mellett, pár száz méter múlva keresztezzük Centrálé településrészt, aminek parkjában pihenésre alkalmas padokat is találunk.

Centrálétól emelkedni kezd a terep, a sorompón áthaladva két S-kanyaron mászunk felfelé. A sűrű erdőben vezető műutat kétoldalt látványos, mély vízmosások szegélyezik. Száz méter szintkülönbség leküzdése után az emelkedők szelídebbé válnak, innentől egymást váltó lejtők és emelkedők színesítik az utat. Három kilométer után balra egy jó minőségű földút ágazik le (P turistajelzés), ami a Vétyemi Ősbükkös Természetvédelmi Terület felé vezet. A következő egy kilométeren az emelkedők megritkulnak, egyre hosszabb szakaszokon lehet szabadon gurulni. Ahol a P turistajelzés különválik és a műút keresztez egy növendékerdőt, kezdődik az öt kilométer hosszú lejtő, amin 300 méterről ereszkedünk a 160 méteren fekvő Kiscsehibe. Az út néhol kátyús, óvatosan eresszük neki a kerékpárt.

Kiscsehi A zalai erdők között megbújó kistelepülés legfőbb látnivalója a budafapusztai arborétum, de érdemes megnézni a Zichy-vadászkastélyt, illetve a budafapusztai szénhidrogénmező ipari emlékeit. A térség a magyar kőolaj- és földgázbányászat bölcsője.

Kiscsehibe érve a haranglábbal szemben álló buszmegállóban található ivókút, ahol a kiürült kulacsokat megtölthetjük. Itt a patakon átkelve elgurulhatunk a horgásztóhoz, aminek partján madármegfigyelő torony áll. A főúton továbbhaladva Lispeszentadorján felé ahogy az út beér az erdőbe, egy tábla jelzi a Rákász-házi-forrást, ami az úttól pár méterre ered, viszont a csalántól nem könnyű megközelíteni.

kilátó
Kilátó Fotó: funiQ

Lispeszentadorján Hazánk egyik legősibb települése nem csupán borkultúrájáról híres. Nagyon gazdag természeti értékekben is, gazdag növény- és állatvilág veszi körül, de a Pálos kolostor romjai, illetve az 1936-ban épült templom is mind hozzátartozik a település értékéhez, szépségéhez.

Lispeszentadorjánt elhagyva balra kanyarodunk, majd az árnyas erdei szakaszon 50 métert mászunk és rögtön utána ugyanennyit ereszkedünk. A következő kanyarban becsatlakozik az út mellé az erdei vasút, ami utunk hátralevő részén végigkísér bennünket. Megállója minden településen van, pótdíjért kerékpárt is szállíthatunk rajta.

Kányavár A Lenti és Kistolmács között közlekedő Erdei kisvasút egyik megállója a község, amit XVII. századi vára felépülése előtt még Kányaföldének hívtak. A várból mára semmi sem maradt, csak a település neve őrzi emlékét. Kányavár határában van a Torhai-forrás, amelynek vize felüdülés túrázás közben.

Kányaváron az önkormányzat épülete előtt harangtorony áll, az út túloldalán kocsma, mellette kisebb park. Habár innentől főként síkvidéken haladunk, itt kipihenhetjük az eddigi emelkedőket. Továbbmenve nemsokára elérjük Dömeföldét, aminek közepén az eddigiekhez hasonló, de alacsonyabb, tömzsibb harangtorony áll. Az út egy jobb kanyarral hagyja el a települést, majd a temetőtől már látszik is Páka.

harangláb a Faluház előtt
Harangláb a Faluház előtt Fotó: funiQ

Páka A településen született a híres fizikus, Öveges József, akit az 1960-as években indult, fizikai kísérleteket bemutató televíziós ismeretterjesztő sorozat tett ismertté. Pákai szülőházában ma emlékház van. A Zala megyei községen áthalad a Csömödéri Állami Erdei Vasút vonala.

Pákán éttermet, boltot, gyógyszertárat is találunk. A központba érve balra fordulunk, majd a sportpályánál keresztezzük az erdei vasutat. Két kilométer után érünk be Csömödérre.

Csömödér A szép fekvésű Csömödér a Cserta patak jobb partján, erdőkkel-mezőkkel övezett völgyben található. A faluban már egy évszázada folyik az erdőgazdálkodás. Csömödér tagja a Közép-Zalai Kistérségi Társulásnak, amely gazdag programkínálattal csábítja oda a turistákat.

Csömödéren a kereszteződésben balra megyünk tovább. A települést elhagyva ismét keresztezzük a kisvasutat. Rögtön utána jobbra makadámút vezet a Csömödéri-horgásztóhoz. Pár száz méter múlva érjük el a hosszan elnyúló Iklódbördőcét.

Iklódbördőce A Lentihez közeli Iklódbördőcén több biciklitúra is átvezet, amelyek segítségével jobban megismerhetjük a környéket, és bejárhatjuk a zalai dombokat. A település határában érdemes megtekinteni a XIII. században épült Mároki-kápolnát. A falut érinti a csömödéri erdei vasút is.

Iklódbördőcét elhagyva már látszanak a Creaton cserépgyár új épületei. A gyártól kerékpárút vezet az út mellett. Lentiszombathely határában a kerékpárút eltávolodik a főúttól, és egy rövid, de hangulatos erdei szakaszon éri el Lentiszombathely utcáit. A főút következő kanyarjában a kerékpárút tesz egy kitérőt a temető felé. Itt mindenképp érdemes megállni, és megnézni a település 1760-ban épült fa haranglábját.

iklódbördőcei kápolna

A kerékpárút innen egyenesen vezet be Mumorra, ahol a főúton átkelve balra fordul. Egy kilométeres erdei szakasz után a Várnál érünk vissza Lentibe.