funiQ logo

Abaligeti-gyógybarlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében régebben a világ száz természeti csodája közé sorolták.

Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, valamint a három, nehezen járható mellékága. A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.A barlang kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferde torony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a vezető elmesél. Ilyen például a magasban található „Lebegő-kő”, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta.

A barlang átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang vezetéssel látogatható, melyek óránként indulnak. Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával kezdődik.

Figyelem! Az utolsó túravezetést követően már nincs lehetőség a Denevérmúzeumot megtekinteni. A szervezők azt kérik, hogy az utolsó túravezetésre kombinált jeggyel érkezők szíveskedjenek a Denevérmúzeumot a barlangi túra előtt megtekinteni. A Denevérmúzeum megtekintése 25-30 percet vesz igénybe.

Nyitva tartás

március 15 - október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16 - március 14.: naponta 10.00-15.00

Árak

  • felnőtt: 1000 Ft/fő; diák, gyerek, nyugdíjas: 800 Ft./fő
  • kombinált jegy: felnőtt: 1.250 Ft./fő, diák, gyerek, nyugdíjas: 1.000 Ft./fő
  • nagycsaládos jegy (igazolvánnyal): 4.500 Ft.
  • 2 éves kor alatt ingyenes