funiQ logo

Kerékpártúrák Felső-Bácskában: Mélykút - Tompa - Bácsalmás

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 55 km
Össz. emelkedő:  35 m
Össz. lejtő: -35 m
Magasság max.: 137 m
Magasság min.: 119 m

MélykútTompa-BárómajorTompaCsikériaBácsalmásMélykút

Mélykút A település 2009 óta város. A közelében van a Békás-tó, amely körül kerékpárút vezet. Látnivalói közül érdemes megnézni a kupolás csillagvizsgálót, a kamera és fényképezőgép gyűjteményt, vagy a bográcsműhelyt, sok egyéb más mellett.

Fénykereszt
Fénykereszt Fotó: funiQ

Az 5501-es út nem túl forgalmas, gond nélkül el is lehet rajta férni, de azért néhány kanyargósabb szakaszon érdemes jobban odafigyelni. Jobbra letérünk a Redl-kastélyhoz és a Szent Anna templomhoz, a környék talán legszebb látványosságaihoz.

Tompa-Bárómajor

Szent Anna-templom
Szent Anna-templom Fotó: funiQ

Tompa felé tekerve egy rövid szakasz erejéig rá kell térnünk az 53-as főútra, ami igen forgalmas, a határon átkelő kamionok is erre haladnak el, legyünk óvatosak.

Tompa Sokan csak forgalmas szerbiai határátkelőhelyként ismerik Tompát, pedig itt található a budai Mátyás-templom kicsinyített mása! A Szent Anna neogót templom színes Zsolnay-majolikája messziről pompázik. Ne hagyjuk ki a mellette lévő Redl kastélyt és az azt körülvevő arborétum jellegű parkot sem!

Tompától ugyanazon az útvonal indulunk vissza, majd az 5501-es úton egy hosszabb tekerés után elérjük Csikériát.

Csikéria 1924 óta önálló község, előtte Szabadkához tartozott. A település egyik építészeti nevezetessége az 1927-1929 között épült neoromán stílusú templom. Az elmúlt években számtalan civilszervezet alakult Csikérián, mint pl. a horgászegyesület, néptáncegyüttes, kórus.

Csikéria főutcáján végigtekerve minden látnivalót érinthetünk, nem igényel sok időt a település felderítése. Kiérve a településről hosszabb, látnivalómentes szakasz áll előttünk, de kárpótolhat, hogy végigkísér a kellemes alföldi táj. A szakasz egyetlen érdekessége az egykori Vörös-erdei iskola és kápolna romjai az út mentén. Bácsalmás központját annak kertvárosi részén keresztül érjük el.

régi iskolakápolna Csikéria közelében
Régi iskolakápolna Csikéria közelében Fotó: funiQ

Bácsalmás A város igazi különlegessége a kékfestő műhely, ahol ez a Bácsalmásra jellemző ősi mesterség még a gyakorlatban is megfigyelhető. Érdemes sétálni egyet a város közepén lévő, védett területű Kossuth Parkban, vagy a város környéki tavaknál.

tájkép Bácsalmás felé
Tájkép Bácsalmás felé Fotó: funiQ

Mélykút Érdemes megnézni a csillagvizsgálót, vagy a kamera és fényképezőgép gyűjteményt.