funiQ logo

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 610 km
Össz. emelkedő:  13 800 m
Össz. lejtő: -13 800 m
Magasság max.: 524 m
Magasság min.: 98 m

A Börzsöny jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. 1978-ban Börzsönyi Tájvédelmi Körzetként a hegység erdőterületének mintegy felét védetté nyilvánították, majd kibővített területtel a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997. novemberi kihirdetésekor annak részévé vált.

A Visegrádi-hegység, a Pilis, a Szentendrei-sziget, a Börzsöny és az Ipoly völgye természetvédelmi szempontból értékes területet felölelő, 60314 hektáros nemzeti parkból a börzsönyi tájegység (azaz a Börzsöny és az Ipoly völgye) annak mintegy felét teszi ki. A Duna-Ipoly Nemzeti Park különlegességét a három nagy tájképi egység, a hegyek, a folyók, illetve a síkság találkozása adja. A védelem célja a növény- és állattani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékek védelme, a biológiai sokféleség fenntartása, az oktatás, a tudományos kutatás lehetőségének biztosítása mellett a térségbe látogatók felüdülésének elősegítése. 

A nemzeti park értékeinek a védelmi célkitűzésekkel összehangolt bemutatása, megismertetése a védett területre is irányuló kirándulóforgalom tudatos irányításával biztosítható.