funiQ logo

Kisköre

Kisköre a Tisza-tavi régió egyik legnagyobb, 2005-ben városi rangot is kapott települése. Gazdag turisztkai kínálatával, látnivalóival a környék egyik meghatározó központja. A település az M3-as autópályáról, Füzesabony felől a 31-es úton, Hevesvezekényen keresztül érhető el. Vasúton a Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon külön vasútállomás van Kiskörén és a Tisza-hídnál.

kikötő
Kikötő Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Látnivalók

Későbarokk műemlék római katolikus templomát, a Szent Péter és Pál apostol-templomot 1777-ben építették. A múlt tárgyi emlékeit, a népművészeti értékeket ma egy műemlék jellegű lakóházból kialakított Falumúzeumban őrzik.

falumúzeum
Falumúzeum Fotó: funiQ

A város ideális célpont nyugodt kikapcsolódást kereső családok számára. Az öblök, holtágak, szigetek között csónakázni, kenuzni maradandó élmény, a horgászat szerelmesei pedig egész évben kiskörei horgászkalandokról, gazdag zsákmányról, kapitális harcsákról, süllőkről és pontyokról mesélhetnek barátaiknak, ismerőseiknek.

Tisza-tó
Tisza-tó Fotó: funiQ

A sekély, gyorsan felmelegedő tó kiválóan alkalmas fürdőzésre is. A szabadvizű strand a környék legtisztább vizű, egyik legjobban kiépített fürdőhelye, amely kellemesen hűs, selymesen simogató vízével, bővülő szolgáltatásaival, programjaival évente több ezer látogatónak nyújt felüdülést, kikapcsolódást. 

Lépő női alak szobor
Lépő női alak szobor Fotó: funiQ

Kisköre vendégeinek nyugodt pihenéséről a színvonalas panziók, hotelek, kempingek és falusi szálláshelyek, apartmanok gondoskodnak, a hangulatos éttermek, csárdák pedig tiszai ételekkel, jófajta egri, gyöngyösi borokkal igyekeznek csillapítani az éhséget és szomjúságot.

A kiskörei vízlépcső

Kisköre legújabb kori történetének kiemelkedő létesítménye a Tisza II. Vízlépcső az ország legnagyobb vízerőműve, amely a térség legjelentősebb ipari potenciálját jelenti. A település életében is döntő változást jelentett az 1975-ben átadott vízlépcső, amely nem csak Kisköre, hanem az egész Közép-Tisza vidék, az Alföld életét is megváltoztatta.

kiskörei vízlépcső
Kiskörei vízlépcső Fotó: funiQ
 • Kiskörei Vízerőmű
  Kiskörei Vízerőmű Fotó: funiQ
 • kiskörei vízlépcső, hallépcső
  Kiskörei vízlépcső, hallépcső Fotó: funiQ
 • kiskörei vízlépcső, előadás gyerekeknek a tóról és a vízlépcsőről
  Kiskörei vízlépcső, előadás gyerekeknek a tóról és a vízlépcsőről Fotó: funiQ
 • kiskörei vízlépcső, a Tisza-tó makettje
  Kiskörei vízlépcső, a Tisza-tó makettje Fotó: funiQ
 • kiskörei vízlépcső, a a vízlépcső makettje
  Kiskörei vízlépcső, a a vízlépcső makettje Fotó: funiQ
 • kiskörei vízlépcső, hallépcsőn felúszó halak. Üvegablakban látható egy szakasz, amit a gyerekek nagyon élveznek
  Kiskörei vízlépcső, hallépcsőn felúszó halak. Üvegablakban látható egy szakasz, amit a gyerekek nagyon élveznek Fotó: funiQ
 • kiskörei vízlépcső, hídon lehet átjutni a vízlépcső fölött a túlsó oldalra
  Kiskörei vízlépcső, hídon lehet átjutni a vízlépcső fölött a túlsó oldalra Fotó: funiQ

A természet átalakításának eredményeként létrejött a víztározó, megszületett a Tisza-tó, létrejött egy varázslatos vízi világ, amely ma már számtalan csodát, feledhetetlen élményt tartogat az idelátogatók számára.

Kiskörei Vízerőmű
Kiskörei Vízerőmű Fotó: funiQ

A Kiskörei Vízlépcső a Tisza 404 fkm szelvényében, jobb parti átvágásában épült meg. A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból duzzasztómű, hajózsilip, vízerőmű és a hullámtéri duzzasztóból, valamint az egyéb csatlakozó létesítményekből áll. A három főműtárgyat a hullámtérben, árvízi körtöltéssel védett közös munkagödörben építették meg.

A vízerőmű épületrészébe épített négy vízszintes tengelyű csőturbina újszerű, Magyarországon első ízben alkalmazott megoldást jelentett. A kisesésű folyami vízerőműveknél alkalmazott függőleges tengelyelrendezéssel szemben előnyt jelentett az építési méretek fajlagos csökkenése és a kedvezőbb hatásfok elérése.

Kiskörei Vízerőmű
Kiskörei Vízerőmű Fotó: funiQ

A vízlépcső építésének előkészítő munkáit már 1967-ben megkezdték. Ide sorolták a hullámtérben épülő mű árvízvédelmét szolgáló körtöltés megépítését is. A vízépítési műtárgyak 1973-ban, a vízerőmű technológiai berendezései 1974-ben készültek el.

Az erőmű évi 80 ezer MW villamos energiát termel. A tóhoz csatlakozó csatornák rendszere 300.000 hektár terület öntözését teszi lehetővé.

Története

Első írásos említése Kure alakban 1323-ban történik. Később (XIV-XV. század) találkozunk még a Kerey és Kywre névvel is. A Kisköre nevet 1901-től viseli, korábban a név Kis-Köre alakját használták. Több mint 700 éves történelme során többször is elnéptelenedett. A környék településeinek jelentős részéhez hasonlóan előbb az egri, utána a szatmári püspökséghez tartozott, utóbbihoz egészen 1804-ig.