funiQ logo

Jászapáti

Jászapáti Jász-Nagykun-Szolnok megye északi részén, a Hevesi-sík délnyugati felén, a Tisza és a Zagyva között, Jászberénytől 17 km-re keletre fekszik. A település életében a mezőgazdaság évszázadokon át meghatározó tevékenység volt. A kisváros a két beltelkes, sugaras és gyűrűs elrendezésű halmaztelepülések egyik mintapéldája. Termálfürdője a fejlesztéseknek köszönhetően sokoldalúan szolgálja a turizmust.

Látnivalók

Római katolikus templom

Az István király parkban álló kéttornyú Kisboldogasszony templom fala és kereszthajója középkori eredetű. A XVIII. század közepén barokk stílusban átépítették, majd az 1820-as években kibővítették. Mennyezetét Vágó Pál és Than Mór freskói díszítik, kapupillérein Szent Miklós és Szent Vendel szobrai láthatók.

Egyéb látnivalók: Városi Könyvtár, volt Városháza, Művelődési Központ, Vágó Pál Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény, Tanyamúzeum, Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Tornyos Iskola (volt Szolgabírói Hivatal), Ipari Iskola, Beöthy-kúria, Termálfürdő és Strand.