funiQ logo

Szárliget

Szárliget község Komárom-Esztergom megyében, az M1 és az 1-es út, valamint a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal mellett, a Vértes és a Gerecse hegységek lábainál helyezkedik el. Vonattal Tatabánya, Bicske és Budapest is elérhető közelségben van.

utcakép

Túraajánlatok

Látnivalók

Mária Magdolna templom

A római katolikus templom 1993-ban épült. Ez Szárliget egyetlen temploma.

Mária Magdolna templom
Mária Magdolna templom Fotó: funiQ

Kisvasút emlékhely

A településen került kialakításra a "Szár Vasútállomás-Szálláskút" valamint a "Szár Vasútállomás-Tornyópuszta" volt kisvasutak történeti emlékhelye. Ezen a vonalon közlekedett 1918 és 1945 között a vonat.

Vértes-Gerecse Kisvasút Emlékhely
Vértes-Gerecse Kisvasút Emlékhely Fotó: funiQ

Székelykapu

A fatelep előtt álló hatalmas székelykapu előtt érdemes egy pillanatra megállni. A kapun a következő felirat áll:  „A Millennium emlékére állíttatták a tulajdonosok kiknek nevét a túloldalon elolvashatod. 2001 augusztus”.

Harangláb

A 2005-ben felavatott harangláb a közösségi ház előtt található.

harangláb a közösségi ház előtt
Harangláb a közösségi ház előtt Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók: Zuppa-hegy (385 m) keresztje, faluház, az Önkormányzat előtt álló kopjafa, csákányospusztai turistaház, 1848-as művelődési ház, kültéri színpad.

kültéri színpad
Kültéri színpad Fotó: funiQ
1848-as emlékmű
1848-as emlékmű Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Szálláshely

Élni Jó Vendégház

Cím: 2066 Szár, Rákóczi u.10
Tel.: +36 30 399 2137
E-mail: konkolyedit66@gmail.com
Web: www.elnijohaz.hu

Története

Ősidők óta lakott környék, kelták, rómaiak, hunok éltek ezen a helyen.

Az XX. század elején a területet felparcellázták és rokkant-nyugdíjasoknak, tisztviselőknek értékesítették. Kedvezményes lakásépítési kölcsönnel is támogatták a letelepedőket.

1930-ig a települést Rokkanttelepnek hívták. 1945-ig Szár-Újtelepnek vagy Újszárnak, 1971-ig Szár II-nek, majd hivatalosan 1971-től Szárligetnek. 1983-ig Szár része volt és 1999-ig Fejér megyéhez tartozott.

utcakép

A rendszerváltás idején a falu lakósságát súlyosan érintette a munkanélküliség, és ez mind a mai napig érzékelhető. A gyenge talaj megnehezíti a földművelést, a településen kevés a munkálható földterület. Éppen ezért a helyiek a közeli városokba jártak dolgozni. Azonban rendkívül szép helyen fekszik, nyugodt, tiszta környezetben, ahol az ivóvíz is nagyon tiszta.

A település a Kinizsi Százas egyik célállomása volt korábban, ennek emlékét ápolja az Iszkiri teljesítménytúra. A településen áthalad rajta az Országos Kéktúra is.

1999 óta Komárom-Esztergom megyéhez tartozik.

panoráma
Panoráma Fotó: funiQ