funiQ logo

Orosháza

Orosháza sokszínű város, hiszen egészségesen keveredik benne a modern turisztikai település, az alföldi mezőváros és a 20. századi ipari központ. Békés megyében, a Viharsarokban található.

Története

Orosháza elég későn, 1466-ban tűnik fel először írásos emlékeinkben. A török hódítás idején megadóztatták a területet, de 1595-96-ban a krími tatárok elpusztították Orosházát, amely 1744-ig lakatlan maradt.

Ekkortól újra megkezdődött a betelepülés, főleg magyar evangélikusokkal, de néhány szlovák és német iparos is ide költözött. Orosháza a Kiegyezés idején alakult ki, az I. Világháborúig folyamatosan fejlődött. A vasút bekacsolása fellendítette a térség kereskedelmét, az ipar is jelentős szerephez jutott a város életében. Orosháza 1946-ban kapott városi rangot.

Látnivalók

2013. június 22-én avatták fel a város új főterét. A főtér tervezője Török Péter Ybl-díjas tájépítész volt. A projekt alapvető célja, hogy Orosházának legyen egy igazi főtere, amely a közösségi rendezvényeknek megfelelő helyet biztosít, a szabadidő hasznos eltöltését segíti, és egyben a városképet egységessé teszi. Maga a tér két karakteres részre osztható. Szerkezete olyan, hogy mindenki számára felismerhető legyen a geometriai rend, mely az ünnepélyességet kívánja kifejezni. A geometrikus formák a telepített növényzet egy részén is megjelennek, kockafák, fa-kapuzatok és kockára nyírt tiszafák fogadják a látogatókat. A sétányok íves, illetve geometrikus kialakításúak. A teret összességében közel 250 méter hosszú, több mint 4 méter széles, kavicsburkolatú csatorna keretezi. A csatornaszakaszok egyik végén a rotondó, a másikon a vízen úszó, mészkő plintoszok jelennek meg, az oldalaikat pedig vasbeton-üveg vízköpők sora jelzi (128 darab). A tér geometriai közepén egy acél-üveg anyagú szimbolikus térplasztika, az „életfa” vagy „vadkörtefa” jelenik meg.

Az üveg vadkörtefa Orosháza újratelepítésének emlékére készült. A gyönyörű, zöldes színű, 45 darabból álló üvegplasztika Európában egyedülálló. Kovács Júlia, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész és férje, Szilágyi András, Pro Arte Vitraria-díjas üvegművész közös alkotása. A főtér geometrikus formáiból kiemelkedik az 5 méter magas, mintegy három tonna súlyú üvegalkotás. Az üveg körtefa a főtér közepén áll, az esti órákban hang- és fényjátékával is igazán látványos eleme Orosháza főterének.

Mivel Orosházát hitük miatt elüldözött evangélikusok alapították, a mai napig is ez a legnagyobb vallási közösség a városban. Orosháza város központjában áll a késő barokk stílusú evangélikus templom. Építése 1777-ben kezdődött, de jelenlegi formáját 1830-ban nyerte el. A templomtoronynak különleges jelleget ad a harangház emeletének magasságában körbefutó erkély. A 2500 személyt befogadó építmény orgonáját Dunaiszky Lőrinc díszítette, Pesky József alkotása az utolsó vacsorát ábrázoló oltárkép. Négy hatalmas márványtáblán olvasható az 1925-ben felvésett, az első világháborúban elesett 800 orosházi evangélikus áldozat neve.

Kálvin János követői kisebb számban élnek Orosházán, az ő templomuk az első világháború idején, 1914 és 1917 között épült. A templom neogótikus stílusú. Külső és belső megjelenésére egyaránt a karcsúság jellemző. Homlokzat előtti, 36 méter magas tornya mellett egy-egy lépcsőtorony áll.

A Szántó Kovács János Területi Múzeum állandó és időszaki kiállításaik nagyobb része néprajzi, azaz a város és környéke, valamint a régió életét mutatja be. Állandó kiállítása a „Viharsarok népe”, amely Orosháza gazdasági, társadalmi, történeti fejlődését mutatja be. A néprajz mellett teret kap a régészet, hiszen a múzeum munkatársai közt is akadnak aktív régészeti kutatók.

A Kútmúzeum az elmúlt 100 év különféle kúttípusait mutatja be.

A Városi Képtár állandó kiállításai között megtalálhatóak festő-, grafikus-, fotó- és szobrászművészek alkotásai is.

A Padlás Múzeumban található Bors Imre régiség gyűjteménye, amely megtekinthető telefonon történő egyeztetés után.

Szent István félalakos szobra, oszlop alakú talapzaton jelenik meg, Rajki László alkotása. Az oszlopfőn lévő állatábrázolás – turulmadár és oroszlán – az Árpád-ház totemisztikus ősét, illetve a királyi hatalmat szimbolizálja. A talapzaton látható további faragások a városalapítás történetére utalnak

A Kossuth-szobor négy oldalát relief díszíti. Aranyozott háttér előtt egyiken a szószéken beszélő Kossuth, másikon a bevonuló katonák búcsúja, harmadikon a honvédek ágyúrohama, negyediken pedig Veres József Orosháza papképviselője megáldja Kossuth hamvait a ravatalon.

A Történelmi szoborpark közepén a „Fájdalom kapuja” és egy síró nőalak szobra található. Körben, a parkban, időrendi sorrendben a magyar történelem és a város történetének jelentősebb dátumait megörökítő rusztikus, formázatlan kőtömbök szimbolizálják a történelem sorsfordító eseményeit.

Gellértegyháza történelmi szabadidő és szórakoztató emlékpark, az egykori Árpád-kori település helyén, Orosháza város szélén helyezkedik el, területe 5,7 hektár. A terület történelmi múltjából és adottságaiból adódóan alkalmas rendezvények, programok, táborok lebonyolítására és állandó nyitva tartással látogatók fogadására. Programjaik során bemutatják azokat a régi kézműves mesterségeket, népművészeteket, kulturális örökségeket, amelyek fennmaradása mára feledésbe merült. Ilyenek többek között a fazekasság, szíjgyártás, kézi szövés, vályogvetés, fafaragás, íjászat, lovas íjászat, solymászat. Nyári időszakban minden pénteken Hagyományőrző esteket szerveznek.

Az évszázados hagyományokra visszatekintő Orosháza-Gyopárosfürdő mai állapotát tekintve kellemes és vonzó üdülőhely, melynek minőségi szolgáltatásaival elsődleges célja az egészségmegóvás, egészségjavítás és természetesen a szórakoztatás. A három tóból álló tórendszer 1869-től vált közismertté, gyógyhatású fürdőként.

1999-ben a tó vizét gyógyvízzé nyilvánították. A gyógyfürdő szabadtéri és fedett gyógyvizes medencéit és a gyógytornamedencét két termálkút vize táplálja. A kút 670 m talpmélységű, és a felszínre kerülő víz hőmérséklete 47 °C. A természetes alkáli-hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és ízületi bántalmak, nőgyógyászati panaszok gyógyítására, valamint balesetek, műtétek utáni rehabilitációra alkalmas. A gyopárosi gyógyvíz nátriumot, kalcium-karbonátot, vasat, jódot, meszet és különféle ásványi sókat tartalmaz. A fürdő önálló, magas színvonalú gyógyászati részleggel, képzett szakemberekkel rendelkezik. 2001 óta a Fiziko- és Balneoterápiás Központ korszerű gyógyászati berendezésekkel és hatékony gyógyászati eljárásokkal várja a gyógyulni vágyókat. A szakorvosok a beteg állapotától és a betegség típusától függően egyénre szabott, komplex gyógyellátást biztosítanak. A központ tevékenységei: a diagnosztika, azaz a meglévő, illetve kialakulóban lévő betegségek, elváltozások felismerése, diagnosztizálása, valamint terápiás kezelések, gyógyító tevékenységek alkalmazása. A különböző balneo- és hidroterápiás gyógykezelések a gyógyvíz kiváló gyógyhatását fokozzák. A gyopárosi gyógyvíz speciális összetételének köszönhetően a fürdőkúra reumás betegségek, ízületi gyulladások, izom-, ín- és ideggyulladások kezelésére is kiválóan alkalmas. Sikeresen alkalmazható továbbá rándulások, ficamok, törések utáni gyógykezelésben, a sérült funkciók helyreállításában. A gyógyvizes fürdőkúra során a károsodott izmok ingerlésére víz alatti vízsugármasszázst, illetve hidromasszázst alkalmaznak. Porckorongsérv, porckorongbántalmak, gerincoszlop elmeszesedése és a gerincoszlop egyéb megbetegedései esetén kiváló terápia a súlyfürdő. A gyopárosfürdői Fiziko- és Balneoterápiás Központban a gyógykezelések másik csoportját az elektroterápiás kezelések alkotják, melyek során különböző áramformák mechanikai és hőhatását kihasználva érhető el eredmény a különböző betegségek gyógyítása terén. Az elektroterápiás gyógykezelések kiváló kiegészítői a fürdőkúrának, illetve a balneo- és hidroterápiás gyógykezeléseknek. A teljesség igénye nélkül néhány jellemző elektroterápiás eljárás, például galvánkezelések, TENS, interferencia kezelés. Mechanoterápiás kezelések is szolgálják a betegek mind gyorsabb gyógyulását, alapvető kezelésnek tekinthető a gyógytorna. A központban száraz, víz alatti, aktív és passzív gyógytorna-foglalkozásokon a betegség típusától és mértékétől függően egyénre szabott programokon vesznek részt a gyógyulni vágyók. Különböző masszázsok egészítik ki a gyógyvízre épülő és elektroterápiás kezelések hatását. A fürdőt az A kategóriás gyógyfürdők között tartják számon.

A parkfürdő a gyopárosi tórendszer partján 20 hektáros parkerdővel körülölelt üdülőterületen helyezkedik el. Az üdülőkörzet egy hármas tagozódású, természetes eredetű szikes tóképződmény körül épült ki. A Gyopárosi-tó csónakázásra, vízbiciklizésre alkalmas vízfelülete mellett nyitott és zárt gyógy- és termálvizes medencék, úszómedence, tanmedence, kültéri termálvizes, feszített víztükrű élménymedence és gyermek-élménymedence is szolgálják a vendégek igényeit. A külső és a fedett termálmedence egész évben üzemel. Sportlehetőségek a fürdő területén: strandröplabda, strandkézilabda, füves foci. A fürdő bejáratánál fizető-autóparkoló, valamint ingyenes kerékpármegőrző van. Az üdülőkörzetben minden igényt kielégítő színvonalas vendéglátóegységek találhatók. A gyopárosfürdői gyógy- és üdülőcentrum teljes körű minőségi szolgáltatásai garantálják az idelátogatók számára a hangulatos és kellemes kikapcsolódást. Ingyenes WiFi található a fürdő területén.

2004 májusában megnyitott a 6000 m2 alapterületen elhelyezkedő élményfürdő. Az év minden napján nyitva tartó komplexum többek között 3 kültéri és 4 beltéri vízforgatásos medencével, 2 óriáscsúszdával, vízi élményelemekkel (nyakzuhany, gomba, vízisün, fekvőmasszázs, sodrófolyosó, buzgár, gejzír), fitneszteremmel, konferenciateremmel, drinkbárokkal, étteremmel várja a kedves vendégeket. Területén bőven van hely pihenésre, napozásra is. A gyopárosi élményfürdő egyik különleges helyisége a szaunapark, ahol 10 kabinban 6-fajta szaunatípussal állnak vendégeink rendelkezésére. A szauna merülőmedencével, jakuzzival egészül ki.

A Panoráma-kilátó a fürdő területén található, a Szél István által tervezett víztorony 1925-ben épült. Régen ez biztosította az egész térség vízellátását. A toronyba az ivóvizet gőzgépek segítségével juttatták el. A víztorony az idők folyamán a fürdő jelképévé vált. Mára már panoráma-kilátóként működik. Felújították, de az eredeti formáját megőrizték. Innen nagyon szép kilátás tárul elénk. A belsejében található egy Gyopáros történetét bemutató múzeum, mely tárgyi emlékekkel szemlélteti a régmúlt időket (pl. kenderáztatás, halászat). A torony 23 m magas, és 93 db lépcső található benne. A torony egyben Orosháza-Gyopárosfürdő jelképe is.

A város híres gasztronómiai értékeiről is, ilyenek pl. az orosházi tányéros leves, a búzacsíramálé, az orosházi túróslepény-torta, melyek egészséges helyi specialitások. A város két jelentős gasztronómiai fesztiválja a Sör-Virsli Fesztivál és Magyarország alapításának évfordulóján, augusztus 20-án megrendezett Európai Kenyérünnep.

 

(forrás: Tourinform)