funiQ logo

Balatonalmádi

Balatonalmádi a Balaton északi partjának, a keleti medencének egyik festői szépségű részén, a 71-es főút mentén fekszik. 7 km hosszú partszakasza egy félköríves formájú, tóba nyúló félszigetet követ, amelyet változatos hegyvonulatok, lankás dombok ölelnek körül, amfiteátrumszerű, egyedülálló fekvést biztosítva ezzel a városnak.

Több település összevonásával alakult ki: Káptalanfüredet 1952-ben, a legrégebbi települést, Vörösberényt – a hozzá tartozó Budatavával együtt – 1971-ben csatolták Almádihoz. Területe – régészeti leletek szerint – már az újkőkorban lakott volt, a réz- és bronzkorszak emberei is itthagyták emlékeiket. A rómaiak idejéből edénytöredékek kerültek elő a földből és egy vízvezeték részei, amellyel a források vizét vezették a villagazdaságba.

1018-ban Szent István az akkor Szárberénynek nevezett falut a veszprémvölgyi apácáknak adományozta. Jóval később, 1639-ben a győri jezsuitákhoz került.

Látnivalók

A XVIII. század közepén már állt a vörösberényi jezsuita rendház, amely ma szálloda. Mellé épült 1777–79-ben a barokk stílusú római katolikus templom. Mindkettő műemlék.

A legjelentősebb műemlék azonban – ugyancsak a vörösberényi városrészben – a fallal kerített református erődtemplom, melyet eredetileg a katolikusok építettek. Az első kis templomot a XI. században emelték, majd a XII. században bővítették. Ezt a román stílusú templomot feltehetően a XIV–XV. században gótikus stílusban átépítették. Ekkor épült a déli homlokzat elé a harangtorony. A bejárat vörös homokkőből készült. A török időkben megrongálódott épületet a XVIII. században végül a református közösség szerezte meg. 1737 körül kezdték meg a helyreállítást, átépítést barokk stílusban (pl. boltozat).

Az almádi városrészben álló Szt. Imre-plébániatemplom 1930-ban épült. Nevezetessége az 1957-ben a budai várból ide helyezett Szent Jobb-kápolna, ahol – mint ereklyét – Szt. István jobbjának szegmensét őrzik. Első királyunkat aranymozaik ábrázolja, Róth Miksa alkotása.

A Balaton-part mentén húzódó Öreg-parkot a XX. század elején kezdték telepíteni, amikor a fürdőélet kezdett fellendülni. A parkban irodalmunk és történelmünk nagyjainak (Petőfi, Kossuth stb.) szobrait láthatjuk.

Az Öreg-hegy oldalán húzódó Töltés utca az egykori Alsóörs–Veszprém vasútvonal nyomvonalán alakult ki, amelynek egy rövid, meghagyott pályaszakaszon álló régi gőzmozdony állít emléket.

Tourinform: 8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.
Tel.: 88/594-081, 88/594-080

Túraajánlatok

Balatonalmádi körüli kerékpártúrák:

Érdemes végigsétálni a város által kialakított Vörös Homokkő tanösvényen és az Óvári-messzelátóból gyönyörködni a balatoni panorámában.

Vörös Homokkő Városi Tanösvény Balatonalmádiban

Kék háromszöggel jelzett 6 km-es körtúra, melynek menetideje kényelmes tempóban 2-3 óra, bemutatja a túrázónak Balatonalmádi főbb nevezetességeit, természeti értékeit. A túra részletes leírásáról bővebb információt Balatonalmádiban a Városház tér 4. szám alatti Tourinform Irodában kaphat.

Szent Erzsébet liget (Öregpark)

Véghely Dezső természettudós 1882 táján kezdeményezte a város parkosítását. A 10 hektáros parkot 1977-ben helyi természetvédelmi területté nyilvánították.

Táblával jelzett geológiai feltárások:

  • 71. sz. főút mentén a káptalanfüredi vörös homokkő letörés
  • Veszprémi út mellett, a megye-hegyi útbevágás középső triászbeli, karbonátos rétegsorának egymásra települő képződményei, melyekben ősmaradványokat is láthatunk.
  • Vadvirág utcában útbevágás tárja fel a földtörténeti ókor és középkor határát.

Káptalanfüredi erdő

Uralkodó fája a csertölgy, honos a fekete fenyő, a kőris és a juhar. A Balaton-felvidék növényvilága szinte egyedülállóan itt terjed le a Balaton partjáig, csatlakozva a vízpart füzeseihez (Káptalani-szoros).

Köcsi-tó Tanösvény

A Káptalanfüreden található 400 m-es tanséta (sárga T jelzés) 4 állomásán ízelítőt kapunk a tó környezetének természeti értékeiből.

Zöld sáv körtúra

Táv: 11,5 km, menetidő 3 óra. Balatonalmádi vasútállomás-Széchenyi sétány-Martinovics u.- Kompolthy Tivadar-emlékoszlop-Remete-völgy-Vödör-völgy-Kőhegy.

Malom-völgy

Vörösberényben a Sátor-hegy és a Vár-hegy meredek, erdős lejtői közt húzódó turista útvonalakon jelzett völgy, ahol tűzrakóhely várja a kirándulókat. Nevét a völgyben fakadó, valaha bőséges vízhozamú Ferenc-forrás által táplált Berényi Séden lévő malomról kapta.

Gyalogtúra a Kék túra Ny-i irányában

Táv: 21 km, útvonala 12 km-en keresztül érinti Balatonalmádi területét is. Útvonal: Balatonalmádi vasútállomás-Csere-hegyi kilátó - Alsóörs (kék D jelzésen juthatunk fel a Somlyó-hegyi kilátóra)-Csákány-hegy, Endrődi Sándor-kilátó - Csopak, Nosztori-völgy, Péter-hegy, Tamás-hegy, Jókai-kilátó, Lóczy-barlang - Balatonfüred, Vörös templom.