Tour de Hongrie

Hazánk legnagyobb kerékpáros versenye az 1925 óta létező Tour de Hongrie. A verseny résztvevői idén 5 nap alatt összesen 751 kilométert tesznek meg az országban. A prológgal együtt hat napos verseny során 11 város ad otthont szakasz rajtjának vagy befutójának, 11 megyét és 52 települést érint a rangos nemzetközi viadal.

Időpont: 2017. június 27 - július 2.

Tour de Hongrie 2017 Ha nem tudsz kimenni a versenyre drukkolni, a funiQ-on online is követheted, hol jár az élmezőny, mekkora a szökés vagy mennyi a lemaradása a mezőnynek. Böngészheted a szakaszok útvonalait, a szintmetszetet és a részhajrák helyszíneit is könnyen megtalálod.

A Tour de Hongrie prológjának, vagyis a rövid, egy kilométeres egyéni időfutamnak – akárcsak tavaly és tavalyelőtt – Szombathely belvárosa ad otthont. Másnap, az 1. szakasz során a keszthelyi kikötőből indulva Zalaegerszegre, a Kazinczy téren felállított célig jut el a mezőny. A harmadik versenynapon Velence és Siófok közötti etapra kerül sor, a cél a siófoki szállodasoron lesz. Június utolsó napján Paks belvárosában lesz a 3. szakasz rajtja, a hosszú, alföldi, teljesen sík szakaszon látványos befutó várható a Cegléden felállított célban.

Innen indul július 1-jén a viadal királyetapja, a karaván Karcagról indulva a Bükk meredek emelkedőit megmászva Miskolcon zárja ezt a szakaszt. A zárónapra a Jászberény és Budapest közötti mezőnyverseny marad, a hagyományoknak megfelelően 2017-ben is a Fővárosban, ezúttal a Hősök tere mellett fejeződik be a hatnapos Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie ebben az évben is szerepel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában, a 2.2-es kategóriájú nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja majd az ötmillió forintot. Az egyéni verseny legjobbjai ebben az évben is megkülönböztető mezeket viselnek majd, az összetett legjobbja sárga, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny legjobbja piros, a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpáros fehér, az összetett legjobb hazai kerekese pedig celeste-zöld mezt húzhat fel.

a 2017-es Tour de Hongrie mezei
A 2017-es Tour de Hongrie mezei

Minden évben szerveznek kísérőprogramokat is a szurkolók szórakoztatására, idén sincs ez másképp. A programokról a Tour hivatalos oldalán lehet tájékozódni: http://www.tourdehongrie.hu