funiQ logo

Szekszárd

A 36 ezer lakosú Szekszárd Tolna megye székhelye. A Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, a szekszárdi borvidék központja.

Látnivalók

Szekszárd szíve a Béla király tér, mely kiindulópontunk lehet sétánk során.

A tér központja a belvárosi katolikus templom, mely Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. A templom copf stílusban épült 1805-ben. Naponta háromszor harangjáték hallható. A templommal szemben áll a pestisjárvány szomorú emlékét őrző Szentháromság-szobor. A teret nyugatról a Városháza épülete, keletről pedig a régi Vármegyeháza épülete határolja. A klasszicista épülettömböt Pollack Mihály tervezte, építését 1836-ban fejezték be. Ugyanitt láthatók az I. Béla király által, 1061-ben emelt bencés apátság romjai. A 2011-ben felújított Vármegyeháza ma a levéltárnak ad otthont, valamint  kiállítások helyszíne (XXI. századi tudástár ás történelmi játszóház, A régi vármegyeháza világa, Mattioni Eszter festményei és hímeskövei, Liszt Ferenc emlékkiállítás, Esze Tamás gyűjtemény). Az épület külső udvarán található Baky Péter és Szatmári Juhos László szoborkompozíciós alkotása, a Borkút. A Vármegyeháza oldalán, a Várközről nyílik a Baka Múzeum. A kiállítás sok érdekességet mutat be azok számára, akik szeretik a történelmet és szeretnének a kiállított tárgyakon keresztül megismerkedni az I. és II. világháború eseményeivel.

A kereszténység megszilárdításában fontos szerepet játszó I. Béla szobra a templom mellett látható, csakúgy mint a város védőszentjének, Szent Lászlónak a szobra, mely Nagy Benedek alkotása. 

A város szívében, a „török fürdőben” nyitotta meg kapuit a szekszárdi Bormúzeum, ahol az idelátogatók megismerhetik a borvidék történelmét, jellegzetességét, kultúráját.

Néhány perces sétával jutunk el a nagy magyar költő, Babits Mihály szülőházához. Az emlékházban gyermekkori emlékek, bútorok, írásos emlékek és az udvaron a költő bronzszobra- Farkas Pál alkotása- fogadja az ide érkezőt. A Babits Emlékház szomszédságában található az Irodalom Háza Mészöly Miklós Múzeum. Az itt látható kiállítás valósághűen idézi fel Mészöly Miklós és Polcz Alaine budapesti lakását.

Visszatérve a Béla király térre az onnan nyíló Munkácsy utcában található az országban egyedülálló a Petrits család „Mézédes Emlékeink” nevet viselő Mézeskalácsos, Cukorkakészítő és Gyertyaöntő Múzeuma.

A Béla király térről nyílik a város sétálóutcája, a Garay tér. A téren áll a névadó Garay János szobra (Sztárnovszky Ferenc alkotása). A költő Háry János alakját emelte az irodalomba és nem utolsósorban többször megénekelte a szekszárdi bort. A tér egyik meghatározó épülete a Német Színház, ahol az ország egyetlen német nyelvű színháza működik. 

Nem csupán építészeti, hanem kultúrtörténeti emlék az Augusz-ház jellegzetes épülete, melyet báró Augusz Antal építettett és ahol Liszt Ferenc több alkalommal is vendégeskedett. Emlékét a ma zeneiskolaként működő épület falán emléktábla, illetve az épület mögött a Borsos Miklós által készített bronz mellszobra őrzi.

Sétánk során megpihenhetünk a város legnagyobb parkjában, a Prométheusz parkban. A park névadóját megjelenítő szoborcsoport Varga Imre alkotása.

A park mellett található a 2013-ban felújított Babits Mihály Kulturális Központ, mely koncerteknek, színházi előadásoknak, kiállításoknak és konferenciáknak ad otthont, emellett itt működik a város mozija is.

Szekszárd zenei életének méltó otthona a nemrégiben felújított Művészetek Háza. Az egykori zsinagóga ma kortárs és klasszikus kiállítások, valamint színvonalas hangversenyek helyszíne. 

Az épület szomszédságában találjuk a Wosinky Mór Megyei Múzeum tekintélyes épületét. A bejárat előtt a múzeumalapító bronzportréja Farkas Pál alkotása. Az 1896-ban gróf Apponyi Sándor és Wosinsky Mór apátblébános által alapított múzeum kiállításai bemutatják Tolna megye történetét és a 100 évvel ezelőtti Szekszárdot.

Ha tehetjük, érdemes egy pillantást vetni Szekszárdra madártávlatból, a Kilátóhoz (Kiss István szobrászművész alkotása) néhány perces utazással jutunk fel. Körbetekintve láthatók a gondosan művelt, dombokra felkapaszkodó szőlőterületek és a Sárköz is, melynek néprajzi értékeit az eredeti népi bútorokkal berendezett Bogár Tanya magángyűjteményében tekinthetjük meg.

Szekszárd a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa

Tölts pohárba, és csodát látsz” (Garay János: Szegzárdi bordal)

Szekszárdon már a római korban fejlett szőlőkultúra létezett, az e korból fennmaradt felirat tanúskodik erről: „Áldozz a pásztornak, igyál és élni fogsz.” Bencés szerzetesek vitték tovább a szőlőművelés kultúráját. Az első kadarka tőkét a török elől menekülő rác telepesek ültették el. A táj jellegzetessége a Kadarka, ma már inkább kuriózumnak számít, többen készítik a táj másik specialitását a Bikavért, mely- mint mondják- „orvosságnál többet ér”. Az elnevezése a szekszárdi születésű Garay János költőnek köszönhető. Az ország egyik legrégebbi vörösboros vidéke 2400 hektáron terül el Bátától Zombáig. A testes vörösek mellett kedveltek a lágy rosék, illetve az errefelé alacsonyabb savtartalmú fehérborok. Neves borászcsaládok alapozták meg Szekszárd hírét világszerte. Boraikat előzetes bejelentkezést követően kóstolhatják meg az érdeklődők.

A borvidék legnagyobb ünnepe a szeptember harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő Szekszárdi Szüreti Napok. A négy napos rendezvény színes programkavalkádjában mindenki talál kedvére valót.

Duna-Dráva Nemzeti Park- Gemenc 

Szekszárdtól alig 6 km-re található a Gemenci erdő, mely 1936 óta a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Európa egyik féltett kincse ez a Dunát végigkísérő ártéri erdő, ahol a buja növényzet búvóhelyet nyújt az őshonos gímszarvasnak, vaddisznónak. Hírnevét az itt elejtett gímszarvas-trófeáknak köszönheti. Itt láthatjuk az Európában is ritkaságnak számító fekete gólyát.

A vadregényes ártéri erdő felfedezhető egyénileg gyalogosan és kerékpárral, szervezett szakvezetéses túrákon, kisvasúttal, hajóval, katamaránnal, kenuval és lovaskocsival. A Gemenci erdő a kijelölt turistautakon, tanösvényeken szabadon látogatható.

Kerékpárkölcsönzés: Szekszárd, Rákóczi u. 15. Tel.: +36 74 511-345, www.bringakolcsonzes.hu, vagy Pörbölyön az Ökoturisztikai Központban Tel.: +36 74 491-483, www.gemenczrt.hu.

Gemenci kisvasút: télen Pörbölyről indul, májustól szeptember végéig Pörbölyről és hétvégén a Szekszárdtól 12 km-re lévő Keselyűs megállóból is közlekedik. A menetjegyeket az Ökoturisztikai Központban, illetve a vonaton lehet megvenni. Kérjük, hogy előre tájékozódjon a menetrendekről! Tel.: Tourinform +36 74 315-198, vagy Pörbölyi Ökoturisztikai Központ +36 74/491-483. Csoportoknak előre be kell jelentkezni.

Hajó az előre bejelentett csoportok részére Bajáról indul és a Dunán valamint holtágain haladva bepillantást nyerhetünk a Gemenci erdő gazdag vízivilágába. További információ: +36 74 491-483, www.gemenczrt.hu

Lovaskocsi: Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, Tel.: +36 74 491-483, www.gemenczrt.hu

Katamaránnal is kirándulhatunk a Sión és  Dunán max. 6 felnőtt és 2 gyermek részére, előre egyeztettt időpontban. További információ: +36 30 9466-977

A Gemenci Kirándulóközpont Szekszárdtól mintegy 8 km-re a Gemenci erdő szélén található.Szekszárdról indulva a Keselyűsi úton érhető el. A kirándulóközponthoz vezető bekötőutat autóbuszok részére lezárták, ezért a busszal érkező vendégek kb. 15 perces séta után érnek a Kirándulóközponthoz.

A Kirándulóközpont személyautóval megközelíthető, előtte kiépített parkoló található. A központban május 1-től október 31-ig az alábbi turisztikai szolgáltatások várják a vendégeket:

- szálláslehetőség a Trófea Pihenőházak hamisítatlan erdei hangulatot biztosító, finn típusú, igényesen berendezett faházaiban.

Tel.: +36 74 312-552, +36 30 420-7010, 

-Trófea Múzeum vörösfenyőből készült, vadászkastélyt mintázó épület. Frigyes főherceg a millenium idején vadásztrófeái bemutatására építette. Jelenleg múzeumként funkcionál. „Élet az ártéren” címmel állandó kiállításnak ad otthont. A kiállítás bemutatja a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeit és a hagyományos ártéri gazdálkodást. A kiállítás kizárólag gemenci szakvezetéssel egybekötve látogatható, előzetes bejelentkezés alapján. Tel.: +36 30 377-3388

A Szekszárdtól 25 km-re lévő Pörbölyi Ökoturisztikai Központ többféle szolgáltatással várja a túrázókat: Gemenci Erdei Kisvasút, kerékpár- és kenukölcsönzés, tanösvények, vadmegfigyelők, kiállítások, játszótér, erdei iskola, erdei szállások, szervezett túrák gyalog, kerékpárral, kosvasúttal, kenuval és hajóval. További információ: www.gemenczrt.hu, tel.: +36 74 491-483

Kirándulások Szekszárd környékén

A Szekszárdtól 10 km-re található Sötétvölgy természetvédelmi terület. A kedvelt kirándulóhelyet pihenésre, túrázásra és horgászásra ajánljuk.

Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék és Báta neve pompás sárközi népviseletéről, a máig megőrzött kultúrájáról nevezetes. A Sárköz fővárosa Decs. A fehérre meszelt decsi Tájházban állandó kiállításon tekinthetik meg gazdag folklórkincsét. Tel.: +36 20 292-8950. Különleges látnivalóul szolgál a Sárközi Babamúzeum. Tel.: +36 74 495-734

Sióagárd jellegzetes népviselettel rendelkezik, ünnepnapokon ma is magukra öltik a helybéliek. A falu mellett magasodó Leányvár pincéiben kiváló borok érnek.Kovácsné Varga Veronika Hímzésmúzeumának szomszédságában, a Margit pincében várja Faddi Varga János királyi főszakács a reneszánsz lakomára vágyó vendégeket. Tel.: +36 30 9594-029

Fadd-Dombori, a népszerű üdülőhely a Duna-holtág mentén található nyaralóházak, faházak, kempingek, üdülőtelepek kínálnak igény szerint szálláslehetőséget. Fadd egyedülálló nevezetessége a Mítosz Mesegaléria. Tel.: +36 74 447-756. Szekszárdról érdemes kirándulást tenni Tolna városába. A Selyemgyári Múzeum, a Martinek Ház, a helytörténeti kiállítás valamint a Tolnai Kékfestő Múzeum (tel.: + 36 30 691-4033) megtekintése változatos programot biztosítanak.

Őcsényben található Tolna megye egyetlen repülőtere, ahol előzetes bejelentkezéssel sétarepülésre is van lehetőség. Tel.: +36 30 661 8116 

Szálka festői tájjal, a lankák között megbúvó tavaival kedvelt kiránduló- és horgászhely, ahol virágzik a falusi turizmus.