funiQ logo

Veresegyház

Veresegyház Pest megyében, a fővárostól 20, Gödöllőtől 5 km távolságra, a Gödöllői-dombság és a Pesti-síkság határán fekszik. Látogatóit elsősorban természeti kincsei, tavai és termálvize, valamint Közép-Európa egyetlen itt található medvemenhelye vonzza.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Látnivalók

Medveotthon A város legkedveltebb látnivalója Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, ahol 5 és fél hektáron él 70 medve. A parkban lehet látni farkasokat és rénszarvasokat is.

medveotthon - A medvéket nem tilos etetni. Még eszközt is kapunk hozzá. És mézet, amit a macik nagyon szeretnek.
Medveotthon - A medvéket nem tilos etetni. Még eszközt is kapunk hozzá. És mézet, amit a macik nagyon szeretnek. Fotó: funiQ

Veresegyházi termálfürdő A gyógyhatású hévízre épülő fürdőkomplexum egész évben várja a látogatókat. Összetételének köszönhetően enyhülést hozhat ízületi panaszokra. Veresegyház megújuló erőforrásként intézmények fűtésére is használja a termálvizet.

termál fürdő
Termál fürdő Fotó: funiQ

Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Az egyhajós, középtornyos, copf templomot 1777-78-ban építették, szentélye a korábban itt álló, középkori templomból maradt meg. Főoltárképe Szent Erzsébetet ábrázolja szegények körében. A kertben láthatunk egy lourdes-i sziklabarlangot és egy barokk Golgota-szoborcsoportot.

Református templom A copf templomot 1784-88 között építették, tornya 1812-ben került rá. Mai, neogótikus külsejét egy 1911-es átépítés során kapta. Berendezési tárgyai között található egy 1683-ban készült óntányér.

református templom
Református templom Fotó: funiQ

Egykori Malom, jelenleg Katlan Tóni vendéglője

Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz
Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz Fotó: funiQ
 • Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, napi ajánlat
  Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, napi ajánlat Fotó: funiQ
 • Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz. Az épület előtti kert aratás után. Nyáron ugyanis a fa dobozok búzával és egyén növényekkel vannak beültetve.
  Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz. Az épület előtti kert aratás után. Nyáron ugyanis a fa dobozok búzával és egyén növényekkel vannak beültetve. Fotó: funiQ
 • Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, csendélet almával is hirdetőtáblával
  Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, csendélet almával is hirdetőtáblával Fotó: funiQ
 • Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, földszinti tér
  Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, földszinti tér Fotó: funiQ
 • Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, a háziúr pálinkái és sörei és egyéb italai
  Katlan Tóni vendéglője a Malomhoz, a háziúr pálinkái és sörei és egyéb italai Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók: Tájház, világháborús emlékművek, Mitsui Sen köztéri alkotásai, Japán–Magyar Barátság Emlékpark, Veresegyházi-tó.

Öreg-tó
Öreg-tó Fotó: funiQ

Története

 A település feltételezhetően arról kapta nevét, hogy egykori templom vakolatlan vörös téglából épült. Egy kevésbé valószínű, ám annál érdekesebb verzió szerint az elnevezés onnan származik, hogy a tatárjárás során a meggyilkolt helyiek vére a házak falára fröccsent.

A települést a történeti emlékek először 1375-ben említették. A középkorban fontos része a váci egyházmegyének, majd a török uralom alatt szultáni hász birtok volt.

A XIX. század során a település boráról volt ismert, de egy filoxériajárvány miatt elpusztultak a helyi szőlőtőkék. Az ország első villamos vasútja a Veresegyház-Vác útvonalon indult el, enne köszönhetően a mezőgazdaság mellett gyors fejlődésnek indult a turizmus és a kereskedelem is.  1929-ben megnyílt a strandfürdő, fellendült a fürdőturizmus.

A fejlődésnek a II. világháború vetett véget. A településen teljesített munkaszolgálatot Radnóti, Szép Ernő és Vas István. Bár a háború után újra megindult a vasúti közlekedés, de a szocializmus irányított gazdasága miatt a turizmus nem indult fejlődésnek.

A rendszerváltás után megháromszorozódott Veresegyháza lakossága, és kialakult a mai, agglomerizációs település.