funiQ logo

Bácsalmás

tájkép Bácsalmás felé
Tájkép Bácsalmás felé Fotó: funiQ

Bácsalmás Bács-Kiskun megyében, a megyeszékhely Kecskeméttől 120, a szerb határtól mindössze 9 km-re, a Bácskai löszös síkságon fekszik. A XVIII. század óta jellemző délszláv, magyar és német nemzetiségű lakosságának összetétele a XX. század második felében változott meg jelentősen. A város és térsége hazánk egyik legkiválóbb termőterületével rendelkezik, napjainkban is mezőgazdasága jelenti fő megélhetési forrását.

utcakép

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia templom

1821-23 között épült a római katolikus templom klasszicista stílusban. Kereszthajós szerkezetű, nyeregtetős templom, tornya a keleti homlokzatra épült.

Szent Kereszt felmagasztalása templom szemből
Szent Kereszt felmagasztalása templom szemből Fotó: funiQ

A kapuja mellett félköríves szoborfülkékben Szent Orbán és Szent Flórián szobra található. A templomot 1904-1905-ben kereszthajóval és kapcsolódó terekkel bővítették.

A templom bejárati falánál emléktábla örökíti meg a környék lakosságának történelmi tragédiáit: ez egyaránt vonatkozik a holokauszt áldozataira, a II. világháborút követő ki-, és betelepítésekre, a Rákosi-rendszer áldozataira.

Szent Kereszt felmagasztalása plébánia templom orgonája
Szent Kereszt felmagasztalása plébánia templom orgonája Fotó: funiQ

Templompark

Az 1,2 hektáros, 1995 óta védett Templompark faállományát nagyobbrészt örökzöldek, idősebb tölgyek és platánok alkotják. Itt találhatóak az I. és II. Világháborús emlékművek, a kitelepítettek szobra és a Szentháromság szobor

sétány a templomparkban
Sétány a templomparkban Fotó: funiQ
Szülőföldjükről elűzött népek emlékműve a Templomparkban
Szülőföldjükről elűzött népek emlékműve a Templomparkban Fotó: funiQ
Szentháromság szobor
Szentháromság szobor Fotó: funiQ

Csauscher-palota

Az egykoron jelentős német lakosság emlékét őrzi az 1926-ban emelt épület. A német származású, eredetileg Zauscher, majd egy anyakönyvi elírás következtében Csauscher nevet viselő család az 1780-as években érkezett meg Bácsalmásra. A műemlék épületet Csauscher Ádám szőlőbirtokos és kereskedő emeltette. A környék kiemelkedő építésze, Kóbor Ferenc által tervezett, L-alakú ház lakásként és boltként szolgált.

Csauscher-palota
Csauscher-palota Fotó: funiQ

Ulrich-palota

1925-26-ban szintén Kóbor Ferenc bácsbokodi építőmester építette neobarokk stílusban, Ulrich Károly kereskedő megrendelésére. Az Ulrich-palotában gyógyszertár kapott helyet, valamint lakásokat alakítottak ki benne. 

Ulrich-palota
Ulrich-palota Fotó: funiQ

Dulity Képtár

Dulity Tibor, a bácsalmási képzőművész festményeit, kisplasztikáit a városra hagyta, a gyűjteményes kiállításnak a városi könyvtár négy kiállítóterme ad helyet. 

Dulity Tibor Képtár és Városi Könyvtár
Dulity Tibor Képtár és Városi Könyvtár Fotó: funiQ

Siskovich kúria

A városi könyvtártól néhány házzal lejjebb találjuk a helytörténeti kiállításnak helyt adó épületet, ahol a településen élő magyarok, svábok, bunyevácok kultúrájával, népi hagyományaival ismerkedhetünk meg. Itt található Horváth József fafaragó művész népi ihletésű bútorkiállítása is. 

Skorutyák család kékfestő műhelye

A helytörténeti kiállításon is láthatunk a kékfestés munkaeszközei közül néhányat, de érdemes ellátogatni ebbe a kékfestő műhelybe, ahol ez a Bácsalmásra jellemző ősi mesterség még a gyakorlatban megfigyelhető. A termékek eredeti gépeken és eszközökkel (mángorló, nyomódúc, stb.), a régi technológiai eljárások alkalmazásával készülnek. A 2014 februárjában elhunyt, nagy tiszteletnek örvendő Skorutyák Jánost a város saját halottjaként tiszteli. 

Skorutyák család kékfestő műhelye
Skorutyák család kékfestő műhelye Fotó: funiQ

Kossuth Park

A Bácsalmási kistérség egyik jelentős természetvédelmi értéke a város központjában található Kossuth Park. Ez a közel négyhektáros, védett terület egykor uradalmi-, majd vadaspark volt, része volt a Teleki, illetve a Grassalkovich birtoknak. A parkba belépve azonnal szembetaláljuk magunkat a tiszteletet parancsoló több száz éves kocsányos tölgyek csoportjával. A csatornát szegélyező kőris- és fűzfák sok madárnak jelentenek élőhelyet, ezért gazdag a madárvilága is (kuvik, sárgarigó, nagyfakopáncs). Rovarok közül a júniusban rajzó nagy hőscincér többszázas populációi jelentenek látványosságot.

Kossuth park
Kossuth park Fotó: funiQ

Sós-tó

A várostól 3 km-re délnyugati irányban található, 50-80 cm mélységű tó jellegzetessége, hogy szikes jellege miatt iszapja gyógyító hatású. Az 1980-as években a tó szinte teljesen kiszáradt, ezért kimélyítették és fürdőzésre alkalmassá tették. Vizének tisztasága miatt olyan védett állatfajok jelentek meg, mint a tarajos gőte, pettyes gőte, mocsári teknős. Ezt a területet a botanikusok főként azért keresik fel, mert itt fordul elő hazánkban a közvetlenül veszélyeztetett trópusi szépségű gyapjas gyűszűvirág. Egy ültetett tölgyes mentén és tisztásain található ez a fokozottan védett faj, Európa legnagyobb összefüggő populációja Az itt található természetvédelmi terület, - melyet 1992-ben létesítettek -, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságához tartozik.

bácsalmási Sós-tó
Bácsalmási Sós-tó Fotó: funiQ

Kígyós-tó

A Sós-tótól nyugatra 5-600 méterre gyönyörűen kialakított, parkosított horgásztavat találhatunk, melynek partján sátorozni is lehet.

Mosztongai tórendszer

A Sóstótól és a horgásztótól délre 2 km-re lévő tórendszerhez érdemes kisétálnunk. Itt az úgynevezett Foktó-rendszerben áradáskor a megemelkedő víz az egyik tóból „áthömpölyög” a nála alacsonyabban lévőbe. A tórendszer legnagyobb tava a Nagy-Mosztonga. Igen gazdag a madárvilága (barna rétihéja, hamvas rétihéja, nagykócsag, kanalas gém költőhelyekkel), tavaszi és őszi madárvonuláskor igazi ornitológiai csemege itt tölteni néhány napot. A tó partján tanulmányozhatjuk a vízi élővilág életközösségeit, de maga a festői látvány is szemlélődésre, beszélgetésre ösztönöz. 

Mátételki-Kígyós víztározó

A Bácsalmás nyugati határánál fekvő Mátételki-Kígyós víztározó egy klasszikus völgyzárógátas tározó, amely vízutánpótlását a Kígyós-csatornából kapja. A felduzzasztott Kígyós jelenleg Felső-Bácska legnagyobb kiterjedésű sekély vizű élőhelyévé alakult. A táplálékban gazdag terület madarak ezreit vonzza.

Egyéb látnivalók: Református templom, Hönig-malom, Gazdák Malma, Gyűjtemények Háza,  Kovachich Kúria (jelenleg a gyermekotthon épülete), Művelődési és Szabadidő Központ, Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár, Izraelita temető.

református templom
Református templom Fotó: funiQ
  • Hönig-malom
    Hönig-malom Fotó: funiQ
  • Gazdák Malma
    Gazdák Malma Fotó: funiQ
  • Kovachich Kúria (jelenleg a gyermekotthon épülete)
    Kovachich Kúria (jelenleg a gyermekotthon épülete) Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Szálláshelyek

Sárga Csikó Étterem és Panzió

Cím: 6430 Bácsalmás, Dob u. 2.
Tel.: +36 79 342 569, +36 70 453 6082, +36 70 453 7195
E-mail: sargacsiko@t-online.hu
Web: www.sargacsiko.hu
Sárga Csikó Étterem és Panzió
Sárga Csikó Étterem és Panzió Fotó: funiQ

Kähny Vadászház (Bácsalmástól Kunbaja irányába 5 km-re )

Cím: 6430 Bácsalmás, Backnang u. 1.
Tel.: +36 79 543 422
E-mail: kaehny@nidocom.hu

Vendéglátóhelyek: 

Halászcsárda Étterem

Cím: 6430 Bácsalmás, Gróf Széchenyi István u. 68.
Tel.: +36 30 285 9235, +36 79 342 766
Web: www.halaszcsardabacsalmas.hu
Halászcsárda
Halászcsárda Fotó: funiQ

Mediterraneo Pizzéria

Cím: 6430 Bácsalmás, Gróf Széchenyi utca 76.
Tel.: +36 79 343 408, +36 20 362 0933
Web: facebook.com/mediterraneobacsalmas
Mediterraneo Pizzéria
Mediterraneo Pizzéria Fotó: funiQ

Kánaán 2 Pizzéria

Cím: 6430 Bácsalmás, Szent János utca 36.
Tel.: +36 30 252 3536, +36 70 261 2666
Web: www.facebook.com/Kanaan2Pizzeria
Kánaán 2 pizzéria
Kánaán 2 pizzéria Fotó: funiQ

Világközepe Csárda

Cím: 6430 Bácsalmás, Óalmás utca 102.

Története

Már az avarok idején lakott terület volt, de történelméről pontos adataink csak a XVIII. századtól kezdődően vannak. A török hódoltság miatt elnéptelenedett településre idején kipusztult lakossága helyére ekkor érkeztek meg délszláv, magyar és szlovák lakosai. Német betelepülőinek köszönhetően sokat fejlődött a település megélhetését biztosító mezőgazdaság. 1808-ban kapott mezővárosi rangját 1873-ban veszítette el, 1986 óta újra város. Lakosságának összetétele jelentősen megváltozott a II. világháborút követően, de a városban napjainkban is élnek horvát és német gyökerű családok. Mai nevét 1904-ben kapta.  

Bácsalmás, Almás vasúti megállóhely
Bácsalmás, Almás vasúti megállóhely Fotó: funiQ
kopjafák a református templom mellett
Kopjafák a református templom mellett Fotó: funiQ