funiQ logo

Sárvár

Vas megye egyik legszebb kisvárosa a Rába folyó két partján, a Gyöngyös patak torkolatánál helyezkedik el. A szépen kiépített belváros a Sárvár jelképévé vált Nádasdy-vár körül terül el. A város nevét a vizekkel, mocsarakkal körülvett Árpád - kori földváráról kapta. Sárvár első okleveles említése 1288-ból származik.

szökőkút a vár bejárata előtt
Szökőkút a vár bejárata előtt Fotó: funiQ

Látnivalók

A sárvári Nádasdy-vár Magyarország azon műemlékei közé, amely teljes épségben vészelte át az évszázadok viharait. Magyarország meghatározó történeti családjának, a Nádasdyaknak másfél évszázados sárvári birtoklása idején történt a reneszánsz és a barokk művészeti stílus váltása. Míg az udvarban reneszánsz árkádsor tekinthető meg, addig a díszterem és szomszédos szalonok barokk stílusúak. A 19. század elején a modenai Estei-család a klasszicizmus jegyében újíttatta fel az épületet. A vár utolsó birokosai, a bajor Wittelsbach-dinasztia királyi hercegei 1945-ig töltötték itt idejüket.

vár bejárata
Vár bejárata Fotó: funiQ
 • Sárvári vár udvara
  Sárvári vár udvara Fotó: funiQ
 • latin nyelvű tábla
  Latin nyelvű tábla Fotó: funiQ
 • várfal
  Várfal Fotó: funiQ
 • vár, belső épületek
  Vár, belső épületek Fotó: funiQ

A vár épületében 1300 négyzetméteren több mint fél évszázada várja vendégeit állandó és időszaki kiállításaival a Nádasdy Ferenc Múzeum.

A páratlan természeti adottságok is sok turistát vonzanak a városba. Vas megye arborétumai közül a legelső írásos emlékek Sárváron fedezhetők fel. Ezzel a sárvári arborétum Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye. A több száz fajtából álló fagyűjtemény az országhatáron túl is nevezetessé vált. Különösen nagy élményt nyújt az arborétum májusban, a rododendronok virágzása idején, amikor valóságos színorgia fogadja a látogatót. 

A termálfürdőhöz közel, 9 hektárnyi vízfelületű, négy részből álló tórendszer, Csónakázó-tó található, melyet öt híd és öt sziget tesz hangulatossá. A szigeten vízimadarak (tőkés réce) költekeznek. Horgászási, csónakázási, télen korcsolyázási lehetőség várja a sárváriakat és az idelátogató vendégeket.

Sárvárt 2012-ben hivatalosan Gyógyhellyé minősítették. A gyógyulást, felüdülést kereső vendégeket az országban egyedülálló, világszínvonalú létesítmény a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő várja. Az egész világon ritkaságnak számít, hogy ugyanabban a térségben kétféle gyógyvíz tör fel a mélyből. 1200 m mélyből tárták fel a 43 Celsius fokos alkáli hidrogén-karbonátos vizet, míg tőle különálló forrásból 83 Celsius fokos gyógyvizet nyerünk. A fürdő wellness és gyógyászati részlege mindent igényt kielégít. A wellness központban a sokféle masszázsok egyikével kényeztetheti magát a vendég. A mozogni vágyókra színvonalas fitneszterem és számos lehetőség vár, mint például a Nordic Walking, szabadtéri sportpályák vagy vízi gimnasztika.

A Gyógy- és Wellnessfürdő közvetlen szomszédságában található kalandparkban egy 120 állásos erdei drótkötélpálya, egy 10 méter magas mászófal, és egy íjászpálya várja az izgalomra vágyó és kihívást kereső vendégeket. A tó feletti átcsúszások, a 8 méter magasban lévő valódi erőpróbát jelentő akadályok a legbátrabbakat is próbára teszik. Természetesen nem csak extrém szórakozást kínál a park! Az erdő fáinak lombkoronája alatt megbúvó 8 kötélpályából kettő a 3-6 év közti korosztályt, további három az iskolás gyermekeket szórakoztatja, ugyanúgy, mint a játszótér, vagy a tó körül kialakított erdei tanösvény.

Kulturális rendezvények sora is várja a vendégeket: Fúvószenei Várfesztivál, Szent Iván éjszaka, Nyári Szabadtéri Színházi esték a várudvaron, Nádasdy Történelmi Fesztivál,

Vármeeting Motoros és Rockfesztivál, Nemzetközi Folklórnapok, Simon Júdás vásár. Itt mindenki megtalálhatja mindazt, amit keres. Ebben Sárvár változatos szálláshely kínálatának is nagy szerepe van. A választékot a hotelek minőségi szolgáltatásain át a fiatalos, friss, és a családoknak kellemes bababarát környezetet biztosító apartmanok, panziók teszik teljessé.  Az öt és négy csillag nyújtotta kényelem, a széleskörű wellness és gyógykezelések testnek és léleknek is felüdülést biztosítanak A baráti társaságok, fiatalabb generációk kikapcsolódásáról a fürdőhöz közel, a kerthelyiséggel is rendelkező panziók gondoskodnak. 

evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ