funiQ logo

Vaskapu és Brilli Gyula menedékház, Esztergom

Esztergom óvárosától keletre található a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja, a 404 méter magas Vaskapu. A hegytetőről pazar kilátás nyílik Esztergomra és legismertebb látnivalójára, a Bazilikára, a Dunára és a fölötte átívelő a Mária Valéria hídra valamint a környező hegyekre, szép völgyekre és a Garam torkolatára.

esztergomi panoráma a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból
Esztergomi panoráma a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból Fotó: funiQ

A Vaskapu tetején lévő turistaház 1914 nyarán épült fel. Nevét Brilli Gyuláról, az Esztergomi Turista Egyesület vezetőjéről kapta, habár sokáig viselte Király Albert, a Természetbarátok Turista Egyesületének egyik alapítójának nevét is. Ma mindkét személyről névtábla emlékezik meg az épület falán. Az 1980-as évekre az addig folyamatosan bővített turistaház állaga leromlott, így a tulajdonos jelenlegi formájában építette újjá azt. A tulajdonos Pilis Parkerdő Zrt. 1992-ben bérbe adta a turistaházat a Budapesti Természetbarát Sportszövetségnek (BTSSZ), ám az eleinte jól működő menedékházat az üzemeltetők egy része nem a megfelelő módon használta, így lehetett például az épületben éjszakai szórakozóhely is. A nem megfelelő használat és sorozatos gondatlanságok következtében az épület állapota teljesen leromlott.

A menedékházat 2012 végére teljeskörűen felújították, előtte épített teraszt találunk, ahonnan kinézve a lábunk előtt terül el Esztergom. Az épület alsó szintjén ma étterem várja a vendégeket, melynek étlapja ide kattintva elérhető. Az emeleten kapott helyet az úgynevezett Panoráma szoba, ahol a társaság kicsit elkülönülhet a többi túrázótól, így nyugodtan élvezhetik a szoba nyújtotta csodás kilátást. Emellett egy másik magánhelyiség is várja a látogatókat, ez a Turista szoba, ahol pihenhetünk, zuhanyozhatunk, alhatunk egyet a másnapi indulás előtt. A Panoráma szoba és a Turista szoba is előzetes egyeztetéssel bérelhető.

Brilli Gyula menedékház a Vaskapu-hegyen
Brilli Gyula menedékház a Vaskapu-hegyen Fotó: funiQ
 • a Brilli Gyula menedékház terasza a Vaskapu-hegyen
  A Brilli Gyula menedékház terasza a Vaskapu-hegyen Fotó: funiQ
 • dézsák a Brilli Gyula menedékháznál
  Dézsák a Brilli Gyula menedékháznál Fotó: funiQ
 • Mária-szobor a Vaskapun
  Mária-szobor a Vaskapun Fotó: funiQ
 • a Hármas-szikla mellől már látszik a Vaskapu-hegyi turistaház
  A Hármas-szikla mellől már látszik a Vaskapu-hegyi turistaház Fotó: funiQ
 • kilátás Esztergomra a Mária-szobor mellől, a Vaskapun
  Kilátás Esztergomra a Mária-szobor mellől, a Vaskapun Fotó: funiQ

A turistaház mellett a gyerekeket is meglepés várja: állatsimogató kapott itt helyet. Előzetes egyeztetéssel még lovaglásra is van lehetőség, ha a pacik simogatása, etetése nem lenne elég szórakozás.

Az épület mellett két, eredeti Kazak stílusú jurtát találunk, ahol megpihenhetünk a túra után, vagy meguzsonnázhatunk az indulás előtt, ráadásul ezek is elérhetőek egész évben. Szintén egész évben használható az a két, melegvizes fürdődézsa, amelyek a menedékháztól jobbra, kicsit lejjebb találhatóak. A dézsákban egyszerre 6-8 személy fürdőzhet, akár hóesés közben is. Használatukhoz azonban előzetes egyeztetés szükséges!

A turistaház közelében egy 1921-ben, a román megszállás elmúlásának emlékére állított, életnagyságú Szűz Mária-szobrot láthatunk.

A hegy csúcsa autóval is könnyen megközelíthető, Esztergom belvárosából aszfaltút vezet a Vaskapura, de természetesen a turistajelzéseket követve is feljuthatunk a csúcsra.

kilátás a Vaskapu-hegy északi oldalából
Kilátás a Vaskapu-hegy északi oldalából Fotó: funiQ
 • kilátás a Dunára és a szlovákiai Helembai-hegységre a Vaskapura vezető turistaútról
  Kilátás a Dunára és a szlovákiai Helembai-hegységre a Vaskapura vezető turistaútról Fotó: funiQ
 • erdei út a Vaskapu-hegy keleti szélén
  Erdei út a Vaskapu-hegy keleti szélén Fotó: funiQ
 • panoráma Esztergomra a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból
  Panoráma Esztergomra a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula menedékházból Fotó: funiQ
 • panoráma a Vaskapura vezető útról
  Panoráma a Vaskapura vezető útról Fotó: funiQ
 • a Vaskapuhoz vezető turistaút
  A Vaskapuhoz vezető turistaút Fotó: funiQ

Elérhetőség

Cím: 2500 Esztergom, Vaskapui út 1.
Tel.: +36/30 335 3325
E-mail: info@vaskapuesztergom.hu
Web: www.vaskapuesztergom.hu