funiQ logo

Gyúró

A település Pest megye határán fekszik, a Szent László-patak mellett. A címerében szereplő hármas halom Gyúró jellegzetes dombjaira utal (Páskom-hegy 194 m., Öreg-hegy 178 m., Új-hegy 162 m.).

utcakép

Túraajánlatok

Látnivalók

Szentháromság templom

Az 1636-ben épült jezsuita templom az 1795-ös földrengésben megsérült. A ma is látható római katolikus templom 1804-ben épült, barokk stílusban. 1955-ben restaurálták, zsindelyezését pedig 1956-ban cserélték ki.

Szentháromság-templom
Szentháromság-templom Fotó: funiQ

Református templom

1782-1783 között épült, de az idők során többször átépítették. Tornyát 1784-1787 között emelték. Harangja 1792-ből való.

Gyúrói Református Egyházközség temploma
Gyúrói Református Egyházközség temploma Fotó: funiQ

Evangélikus templom

A templom 1828-ban épült, de felszentelésére csupán 1856-ban került sor. Anyakönyvezés 1862-től folyik. A templom falán látható emléktábla a világháborúban elhunytak emlékét őrzi.

Tordas-Gyúrói Evangélikus Társegyházközség temploma
Tordas-Gyúrói Evangélikus Társegyházközség temploma Fotó: funiQ

Millennium Park és Szent István kút

2000-ben avatták fel. A kút egyik oldalán Szent István király arcképe látható, peremén pedig a hét vezér neve szerepel díszes kerámia táblákon.

Egyéb látnivalók: kerekes kút, vízimalom, II. világháborús emlékmű, Wass Albert emlékkő, Régi sírkövek a temetőben, Szovjet hősi emlékmű, tornácos népi lakóházak, egészségház épülete.

kerekes kút
Kerekes kút Fotó: funiQ
 • Szent István kút
  Szent István kút Fotó: funiQ
 • Wass Albert emlékmű
  Wass Albert emlékmű Fotó: funiQ
 • régi sírkövek a temetőben
  Régi sírkövek a temetőben Fotó: funiQ
 • egészségház
  Egészségház Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Szórakozás

Gyúrói Kecske Bemutató Gazdaság

Cím: 2464 Gyúró, Thököly út 26.
Tel.: +36 30 668 6061
Web: www.gyuroikecske.blogspot.hu

Története

Neve valószínűleg a "gyúr" igéből, más feltételezések szerint pedig a a szláv "Dúró", "Gyuri" személynévből ered. Gyúrót 1953-ban egyesítették Kuldóval.

A talált leletek (kelta és római pénzérmék, hamvvedrek) arra engednek következtetni, hogy a település már az ókorban lakott hely volt. A "római út" nevet viselő út is ezt igazolja. 

Nevét említő első írásos emlék 1340-ből származik. Ekkortól számítva egészen a XVII. századig semmilyen információ nincs Kuldóról.  

A lakosság életében fontos szerepet töltött be a szőlő- és a földművelés, a mezőgazdaság.

A török hódítások alatt újra benépesedett, míg 1650-re már jelentős községgé nőtte ki magát. A 48-as forradalom, illetve az I. és a II. világháború is rossz hatással volt a település életére, a II. világháború pl. 60 áldozatot követelt a falutól.

utcakép
Utcakép Fotó: funiQ

1989-ben újra fejlődésnek indult, közigazgatásilag szétvált Tordastól.