funiQ logo

Mezőkövesd

Budapestről az M3 autópályán egy órás autózással elérhető Mezőkövesd. Hírnevét a színpompás „matyó” hímzésnek és a Zsóry-fürdő gyógyító vizének köszönheti.

A világhírű matyó örökség nemcsak nemzeti örökségünk, de az UNESCO szellemi világörökség része is. A város központjában a matyó népéletbe nyújt bepillantást a több mint fél évszázados Matyó Múzeum, ahol a színpompás viseletek is bemutatásra kerülnek. A barokk Szent László templom egyedi freskóin minden életkor matyó viselete szemügyre vehető. A festő, Takács István életmű kiállítása a Városi Galéria megújult épületében kapott helyet. A „Hadas”, skanzen jellegű városrész népi műemlékházaiban iparművészek tevékenykednek. A látogató bepillantást nyerhet többek közt a bútorfestés, a szövés, a mézeskalács készítés, a fazekasság rejtelmeibe is. Itt található a legismertebb matyó mintatervező, Kisjankó Bori Emlékháza, közelében pedig az Európa-hírű a Mezőgazdasági Gépmúzeum.

A város felfedezéséhez kiváló segítséget nyújt az információs irodákban bérelhető elektronikus idegenvezető készülék, mely a város minden látnivalójáról részletes mozgóképanyagot tartalmaz 6 nyelven. 

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a belváros több pontja is megújult, többek közt a Szent László tér és a Galéria épülete, valamint a Kavicsos-tó és Szabadidőpark. A sportsikereknek köszönhetően a város NBI-es futballcsapata modern stadionban fogadhatja ellenfeleit.

A város határában fekszik Észak-Magyarország legnagyobb fürdője, a több mint 70 éves Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. A kénes gyógyvíz reumás megbetegedések, ízületi gyulladások gyógyítására, ortopédiai műtétek utókezelésére alkalmas. A fürdő 11 hektáros területén 21 medence, köztük fedett és szabadtéri gyógymedencék, élménymedencék, gyermekmedencék, hullámfürdő, valamint fedett uszoda található. A gyógyászati szolgáltatások mellett új wellness részleg segíti a rekreációt, többféle szaunával, gőzkabinnal, pezsgőfürdővel. A hamarosan induló fejlesztések során pedig fedett élménymedencével, rendezvénytérrel, kalandpark jellegű játszótérrel bővül majd a fürdő, valamint megújul az uszoda is.

A fürdő körüli üdülőterület „Mezőkövesd-Zsórifürdő” az országban 15.-ként 2013. nyarán megszerezte a gyógyhely minősítést. A kellemes pihenés garanciája a kiváló gyógyvíz, az esztétikus, nyugodt környezet, valamint a tiszta levegő. A vendégek számos szállástípus közül választhatnak a kempingtől az apartmanokon át wellness hotelig.