funiQ logo

Kerkaland-túra (Kerkalandi élmények)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 24 km
Össz. emelkedő:  180 m
Össz. lejtő: -180 m
Magasság max.: 184 m
Magasság min.: 153 m

Útvonal: Csömödér erdei vasúti állomás – Páka felé vezető 7539 út – Szécsiszigeti kitérő (templom, vízimalom, Szapáry kastély) – Dobri felé 7539 úton – Letérés Lovászi felé jelöletlen úton – Lovászi – Kerkateskánd – Lenti felé 7538 út – Lentiszombathely felé kerékpárút

Túra típusa: Erdei vasúthoz kapcsolt kerékpáros túra
Túra hossza: 23 km (kitérő + 2 km Szécsiszigeten belül)
Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig.

A kerékpározást a csömödéri erdei vasúti megállótól indítjuk. Lentiből indulva 50 perc vonatozás után érünk a csömödéri erdei vasúti állomáshoz. Kerékpározással együtt a program kiinduló ponttól függően 5-7 óra között mozog.

Erdei kerékpárút Lentiszombathelynél
Erdei kerékpárút Lentiszombathelynél Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

Csömödér - erdei vasúti állomás

Csömödér az erdei vasútnak nevét kölcsönző település. Itt volt az erdei vasút végállomása 1999-ig. Ennek a vasútvonalnak a lenti erdei vasúttal történt összekötése után egy közbeeső állomássá vált. A vasútállomás mellett van a Zalaerdő turistaszállója.

Csömödér erdei vasútállomás
Csömödér erdei vasútállomás Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A vasútállomástól Páka felé forduljunk (déli irányba) és kis forgalmú műúton haladjunk DNY felé. Az elágazásnál a Dobri felé vezető utat válasszuk, majd a piros jelzést elérve forduljunk nyugati irányba és látogassunk el a bájos Szécsiszigetre.

Szécsisziget

A különleges adottságokkal rendelkező település több különleges látnivalóval rendelkezik. Először a Kerka vízimalmával ismerkedjünk meg. Az épület az 1700-as évek elején nyerte el a mai is látható, barokk korra jellemző formáját. Az 1952-es államosításig folyamatosan üzemelt, majd sorsa ezt követően változott meg gyökeresen. A Kerka vizét mesterségesen elterelték, így az már nem forgathatta a malomkerekeket, és a vízimalom tovább nem működhetett. De 2002-ben a Kerka Vízimalom Egyesület megvásárolta az épületet és megkezdte annak műemléki helyreállítását, amivel 2006-ra készültek el. Az épület jelenleg kiállítótérként és turistaszállásként funkcionál, megőrizve korábbi szépségét és formáját.

A település barokk templomát Szapáry Péter építette 1750-60 között Freskóit Johannes Pöchl festette.

A Szapáry-család kastélyát a szécsiszigeti vár egy részének a felhasználásával építették a XVIII. században. Az épület a Kerka völgyétől pár méterre kiemelkedő, részben mesterségesen kialakított halmon áll. A Natúrpark programhoz csatlakozóan a kastély közelében kialakítottak egy régi magyar állatfajokat bemutató állatfarmot és bivalyrezervátumot.

vízimalom Szécsiszigeten
Vízimalom Szécsiszigeten Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • átkelés a Kerkán Szécsiszigetnél
  Átkelés a Kerkán Szécsiszigetnél Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • bivalyok Szécsiszigeten
  Bivalyok Szécsiszigeten Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Andrássy-Szapáry-kastély Szécsiszigeten
  Andrássy-Szapáry-kastély Szécsiszigeten Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Szent Kereszt-templom Szécsiszigeten
  Szent Kereszt-templom Szécsiszigeten Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • a szécsiszigeti Szent Kereszt-templom belseje
  A szécsiszigeti Szent Kereszt-templom belseje Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Szent Antal-szobor Szécsisziget közelében
  Szent Antal-szobor Szécsisziget közelében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • út széli kereszt Szécsiszigeten
  Út széli kereszt Szécsiszigeten Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A településről térjünk vissza a kisforgalmú műútra és haladjunk déli irányba. A Lovászi települést jelző útjelzőnél forduljunk nyugatra! Bekötőúton érünk át a Kerka hídján áthaladva Lovásziba.

Lovászi

A magyar olajipar történetének meghatározó települése Lovászi. Az olajkitermelés számos emlékét őrzi a település. Lovásziból észak felé folytassuk utunkat, Kerkateskándot elérve forduljunk kelet felé. A településen belül a Béke utcát elérve forduljunk északnak. Majd a 2. keresztutcán (aszfaltos) forduljunk Nyugatnak. Kiérve a főútra induljunk észak felé, hamarosan kiépített kerékpárutat találunk. Ezen haladva érjük el a Lenti–Lentiszombathelyi kerékpáros elágazást. Itt forduljunk keletnek. A kerékpárúton lévő függőhídon keljünk át a Kerkán.

átkelés a Kerkán függőhídon Lentiszombathely felé
Átkelés a Kerkán függőhídon Lentiszombathely felé Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Képes fa

Erdő között kanyargó kerékpárúton érjük el az úgynevezett "képes fát", ami tulajdonképpen egy Mária-szobrot őrző idős tölgy. A népi vallásosság emléke valószínűleg a XIX. században keletkezett, a Szűzanya tiszteletére. A legenda szerint a pásztorok, miközben őrizték a nyájat, találtak egy fadarabot, egy fatörzset, amelyben emberre utaló jelek, vonások voltak, s Szűz Máriát vélték benne felfedezni. Felöltöztették, és nagy becsben tartották. Ma egy Szűz Mária-szobor áll a törzsre rögzített oltárban, mivel az eredeti faragványt sajnos ellopták.

Lentiszombathelyi "képesfa"
Lentiszombathelyi "képesfa" Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Lentiszombathely – erdei vasúti megálló

A képesfától folytassuk utunkat a település felé. Keljünk át a vasútvonalon, kerékpározzunk ÉK-i irányba a településrész főutcája (Szombathelyi út) mentén. A Tavasz utca elején áll a XVIII. század végén épült, nagyméretű harangláb (a kétharangos, fazsindellyel fedett építmény a temető bejáratánál található).

lentiszombathelyi szoknyás harangláb
Lentiszombathelyi szoknyás harangláb Fotó: funiQ

A település végén található a Mumor-Lentiszombathely erdei vasúti megálló. Innen Lenti végállomás 15 perc vonatozással érhető el.

Lentiszombathely-Mumor vasútállomás
Lentiszombathely-Mumor vasútállomás Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei