funiQ logo

Lendvai látogatás – kerékpártúra profiknak

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 24 km
Össz. emelkedő:  360 m
Össz. lejtő: -360 m
Magasság max.: 326 m
Magasság min.: 165 m

Túraútvonal: Lenti – Lendvadedesi-tó – Tenke hegy – Lendvahegy – Lármafa – Vinárium – Szentháromság-kápolna – Hosszúfalu – Rédics – Lenti

Alternatív útvonal: Lenti – Lendvadedesi-tó – Tenke hegy – Lendvahegy – Lármafa – Vinárium – Szentháromság-kápolna – Lendva – Hosszúfalu – Rédics – Lenti

Túra típusa: Erdei vasúthoz kapcsolt kerékpáros túra
Túra hossza: 24,2 km (B változat Lendva központtal 24,3 km)
Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig

A kerékpározást a lenti erdei vasúti megállótól indítjuk. Csömödérből indulva 50 perc vonatozás után érünk a lenti erdei vasúti állomáshoz. Kerékpározással együtt a program kiinduló ponttól függően 6-8 óra között mozog.

Lendvahegyi hangulat
Lendvahegyi hangulat Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

Lenti – erdei vasút állomás

A Csömödéri Állami Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. Ebből személyszállításra 32 km alkalmas. Napjainkban Lenti és Kistolmács között közlekednek menetrend szerinti járatok májustól szeptemberig, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A Lenti vasútállomáson múzeum ad betekintést a göcseji erdők életébe, az erdőhöz kapcsolódó tevékenységekbe. Az állomás épületétől délnek fordulunk és a kerékpárútjelzések alapján indulunk a Lendvadedesi-tó felé (Gyár utcán át.)

Lenti, Erdei vasútállomás és múzeum
Lenti, Erdei vasútállomás és múzeum Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Lendvadedesi-tó

A Lendvadedesi-tó a Liponyak-patak völgyzárása révén kialakított mesterséges víztározó. A tó környéke kirándulóhely a természet kedvelőinek. A tó déli részén parkolóhely mellett büfé található. Főzési és sütési lehetőséget is találunk a parton található szalonnasütőnél. A tó változó vízmélységű, közepén egy mély árok húzódik. A településen áthaladva folytassuk utunkat a piros jelzést követve Nagy-Tenke-hegy felé.

Lendvadedesi-tó
Lendvadedesi-tó Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Lendvadedes szlovén-magyar határában áll a 331 méter magas Nagy-Tenke nevű szőlőhegy is, melynek tetejéről csodás panoráma nyílik a Muravidékre. (Közelében volt katonai őrtorony – rossz állapotban.) Jól karbantartott erdei út halad a határ felé. Ezt kövessük. (Lendvadedes–Lendvahegy közötti összekötő kerékpárút kiépítése folyamatban van).

Boronapince a Tenke-hegyen
Boronapince a Tenke-hegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Tenke-hegyi pincesor
  Tenke-hegyi pincesor Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Erdei kerékpárút Lendvadedesről Tenke-hegy felé
  Erdei kerékpárút Lendvadedesről Tenke-hegy felé Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Erdei út a szlovén határ mentén
  Erdei út a szlovén határ mentén Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Lendvahegy

Átkerekezve a határon 500 m-t megtéve már szőlővel és kisebb pincékkel találkozunk. A szőlőhegy egyik magasabb pontján áll a lármafa. A látképet uralja a 2015-ben épült modern kilátó, a Vinárium. A kilátó a 302 méter magas dombtetőn áll, az építmény pedig 53,5 méter magas, a legfelső terasz 42 méternél helyezkedik el. 2015-ben épült. A toronyból Szlovéniára, Magyarországra, Horvátországra és Ausztriára is elláthatunk. Magyarország és Horvátország közvetlenül a szomszédja Lendvának, hiszen mindössze néhány kilométer választja el a települést a határoktól, Ausztria pedig úgy negyven kilométer. (Belépő felnőtteknek 7 €/fő).

Vinárium kilátó Lendván
Vinárium kilátó Lendván Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • kilátás Lendvára
  Kilátás Lendvára Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Szentlélek kápolna, Lendva
  Szentlélek kápolna, Lendva Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Lendvai színház
  Lendvai színház Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Cuk borház Lendvahegyen
  Cuk borház Lendvahegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Lendvahegyi Lármafa
  Lendvahegyi Lármafa Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A Vináriumtól tartsunk a város felé. A jól kitáblázott szőlőhegyen hamarosan megtaláljuk a Szentháromság-kápolnát jelző feliratot. Itt található Hadik Mihály mumifikálódott teste. A kápolnától tartsunk észak felé, és forduljunk a Hosszúfalut jelző útra.

Alternatív útvonal csak profiknak: meredek úton haladjunk a város felé, a Bánffyak vára mellett érkezünk meg Lendvára.

Hosszúfalu

A napjainkban is döntően magyarok lakta településen van a zsidó temető, amely a VIII. sz.-tól volt a lendvai zsidók temetkezési helye. Gondozott körülmények között sok régi sírkövet csodálhatunk meg.

Hosszúfalui zsidótemető
Hosszúfalui zsidótemető Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Rédics érintésével térjünk vissza Lentibe.

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei