funiQ logo

Kulináris élmények (Sonka és sajt)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Útvonal: Csömödéri vasútállomás - turistaszálló (sajt-, joghurtbemutató és vásárlási lehetőség) – kisvonattal iklódbördőcei vasútállomásig –- 20 perces séta Iklódbördőcei IKSZT épülete – Mangalica hústermékek kóstolója és vásárlási lehetőség helyben

Túra típusa: Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolt helyi termék kirándulás. Csak ínyenceknek kézműves élelmiszerek kóstolója.

Javasolt időpont: 2018. júliusától hétköznap délutáni időpontokban

Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig. (Kiemelt időszak húsvét, illetve szeptember – szüret)

A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 3 óra időtartamú helyi termék program (termékcsoportonként 1,5 óra) szervezhető felnőtt vagy családi programként, de baráti társaságoknak is szívesen ajánljuk, azoknak, akik szeretnének a zalai kézműves élelmiszerek kiemelt termékeivel megismerkedni.

mangalica termékek az iklódbördőcei majorban
Mangalica termékek az iklódbördőcei majorban Fotó: Bor Zoltán

Program

Csömödér (Kiinduló pont vasúttól)

A Csömödéri Állami Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. A vasút története ezen a vidéken az 1910-es években kezdődött, az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében. Napjainkban a kisvasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot.

Sajt- és joghurtbemutató

A vasútállomás melletti turistaszálló épületében indulás előtt 1 órával van lehetőség a résztvevőknek részt venni a Burján Emese vezette „Míves tejmanufaktúra” bemutatóján. A tejműhely a dél-zalai Eszteregnyén van, ahol a saját teheneik tejét dolgozzák fel. Mindig kísérleteznek, hogy a legkülönlegesebb joghurtokat és a legfinomabb sajtokat tudják kínálni vevőinknek. Joghurtjaik Kiváló Helyi Termék díjat, sajtjaik két országos sajtverseny különdíját nyerték már el.

Iklódbördőce – Mangalica termékek bemutatója

Iklódbördőcére az erdei vasút 15 perc alatt ér. Itt kellemes sétával (kb. 1 km) érünk az IKSZT épületéhez, ahol a következő termékbemutató várja az érdeklődőket.

Mangalica termékek bemutatója (kb. 1 órás program)

Tóth Károly mangalicái (az állomány 80 db körül van) az iklódbördőcei majorban nevelkednek. A gazda maga dolgozza fel a húst, és hagyományos füstölt és főtt mangalica termékeket, hurkát, kolbászt, disznósajtot készít belőle. Minden tradicionális, házi módszerekkel készül, amire egyre nagyobb az igény. A termékeivel az őriszentpéteri és lenti piacon találkozhatunk rendszeresen.

Mindkét helyszínen előzetes igény alapján a termékbemutatón kívül vásárlásra is van lehetőség.

Alapprogram: sajtbemutató (alapcsomag kiszállással) és mangalica termékkóstolás 2700 Ft +1000 Ft =3700 Ft/fő + különvonat költsége. (min 20 fős létszám esetén indítható)

Információ:

Molnárné Vitalis Anikó
+36 30 933 8851
a Míves tejmanufaktúra sajtjai
A Míves tejmanufaktúra sajtjai
  • a Míves tejmanufaktúra sajtjai
    A Míves tejmanufaktúra sajtjai
  • mangalicák Iklódbördőcén
    Mangalicák Iklódbördőcén
  • mangalicák Iklódbördőcén
    Mangalicák Iklódbördőcén
  • mangalica termékek az iklódbördőcei majorban
    Mangalica termékek az iklódbördőcei majorban Fotó: Bor Zoltán

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei