funiQ logo

Zalai erdőtáj az Alsó-Válicka mentén (gyalogtúra)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 6 km
Össz. emelkedő:  120 m
Össz. lejtő: -120 m
Magasság max.: 271 m
Magasság min.: 168 m
Túra típusa: Erdei vasúthoz kapcsolt gyalogos túra
Túra hossza: 5,9 km
Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig.

Útvonal: Töröszneki vasúti megálló – DK-i irányban jelöletlen úton Kámaháza felé – Kámaházi erdészlak (v.á.) délnyugatra a kék jelzésen – Lasztonya – Kék jelzésen DNY-i, majd Ny-i irányba (földút) – Lasztonyai kilátó – Kék jelzésen tovább DNY-i majd É-i irányba – kiépített, de jelöletlen úton a pördeföldei elágazás felé – Alsó-Válicka – elágazástól ÉK-i irányba Törösznekre

Kistolmács felől közel 40 perc vonatozás után érünk a töröszneki elágazóban lévő vasúti megállóhoz.

Csömödér felől az út kb. 20 perc kisvasúton. Túrázással együtt a program kiinduló ponttól függően 4 és 6 óra között mozog.

Maga a gyalogos túra közel 2 óra időtartamú. A kirándulás során az Alsó-Válicka völgye mentén ismerkedünk meg a zalai erdőségekkel. A gyaloglás egy része bükkerdőben halad. A patak mentén a vízben gazdag területek növény és állatvilágával ismerkedhetünk meg.

Kék jelzésen a Lasztonyai-kilátó környékén
Kék jelzésen a Lasztonyai-kilátó környékén Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

Törösznek

Az erdei kisvasút megállójától DK-i irányban földúton túrázunk. Keljünk át a Töröszneki-patak hídján és haladjunk az erdő mellett! Utunkat az Alsó-Válicka közelében folytatjuk keleti irányba, Kámaháza és az erdészház felé.

Töröszneki vasúti megálló
Töröszneki vasúti megálló Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Híd a Töröszneki-patak felett
  Híd a Töröszneki-patak felett Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Út Törösznek és Kámaháza között a vasút mentén
  Út Törösznek és Kámaháza között a vasút mentén Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Lasztonya / Kámaházapuszta

Alig 80 lelkes zalai zsáktelepülés, amely 2 településrészből áll. Kámaházát és Lasztonyát az Alsó-Válicka választja el egymástól. Kámaháza a pataktól északra, Lasztonya délre található. Az erdészháznál (erdei vasúti megálló) DNY-ra fordulunk a kék jelzésen. Az Alsó-Válickán átkelve érkezünk meg Lasztonyára.

Lasztonya – kilátó (Alternatív kitérő Torhai-forrás)

Lasztonyán a jelzések után jobbra tartva elérjük a haranglábat, majd 50 méterre kis horhosba haladunk tovább. Hosszú emelkedő következik a szűk horhoson keresztül, amikor D-nek fordulva elérjük a kilátót. A kilátótól folytatjuk az utunkat a kék jelzésen.

Alsó-Válicka

A kék jelzést aszfaltos bekötőútra érve hagyjuk el. Innen jelöletlen úton kelünk át az Alsó-Válickán. A vízfolyás mentén a vizenyős élőhelyeket szerető lágyszárú növények a meghatározók. Két élénk színű virágot is megfigyelhetünk itt. A szibériai nőszirom (elsősorban a Kányavár felé eső részen) a változó vízellátású mocsaras réteket kedveli. Május-júniusban virágzik.

A csermelyaszat bogáncsra emlékeztető bíborszínű virágaival hívja fel a figyelmet. A májustól júliusig nyíló virágokból 3-5 található egy száron. A pödeföldei elágazásnál Törösznek felé fordulunk. Megérkeztünk kiindulási pontunkhoz.

Aszfaltos közút Lispeszentadorján és Törösznek között
Aszfaltos közút Lispeszentadorján és Törösznek között Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Kék jelzés érkezése a Törösznekre tartó aszfaltos útra
  Kék jelzés érkezése a Törösznekre tartó aszfaltos útra Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Mélyút a lasztonyai hegyen
  Mélyút a lasztonyai hegyen Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
 • Pihenő a Torhai forrás közelében
  Pihenő a Torhai forrás közelében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei